Τα ρωσικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης νιώθουν τον αντίκτυπο του πολέμου

19 Μαρτίου, 2022
restaurantlesbains

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Sveta, ένα μικρό εστιατόριο στο West Village, γνωστό για τα φιλικά του κοκτέιλ στο Instagram και τα πλούσια ρωσικά πιάτα όπως το μπορς, έλαβε μια πληθώρα αρνητικών email. Ο ένας είπε απλώς, «Πήγαινε σπίτι».

Αυτό θα ήταν δύσκολο για τη Sveta Savchitz, η οποία είναι 64 ετών και μετακόμισε εδώ από την Ουκρανία το 1993. Περισσότερα από 25 χρόνια αργότερα, όταν εκείνη και ο γιος της, Alan Aguichev, άνοιξαν το εστιατόριο, αποφάσισαν να το πλασάρουν ως Ρώσο γιατί σκέφτηκε ότι θα είχε μεγαλύτερη αναγνώριση ονόματος. «Είναι πολύ παρόμοιο στην κουζίνα», είπε ο κ. Aguichev. «Η κύρια διαφορά είναι αυτός που μαγειρεύει το φαγητό».

Αυτές τις μέρες, υπάρχει αναγνώριση ονόματος, αλλά όχι με καλό τρόπο. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, άλλαξαν όλη τη γλώσσα που περιγράφει τη Sveta στο διαδίκτυο από «ρωσικά» σε «ανατολικοευρωπαϊκά».

Τα ρωσικά εστιατόρια στη Νέα Υόρκη έχουν πρόβλημα δημοσίων σχέσεων. Παρόλο που πολλοί από τους ιδιοκτήτες είναι ανοιχτά κατά του πολέμου, ή ακόμη και Ουκρανοί, καίγονται από ακυρώσεις κρατήσεων, καμπάνιες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κακές κριτικές στο Διαδίκτυο, τη στιγμή που τα εστιατόρια, γενικά, εξακολουθούν να αναστατώνονται από τις διακοπές λειτουργίας και τους περιορισμούς. Covid19. Κάποια μέρη έχουν ακόμη και βανδαλιστεί.

«Ο κόσμος έχει κλωτσήσει την πόρτα μας τη νύχτα», είπε ο Vlada Von Shats, η ματρόνα του Russian Samovar, ενός οικογενειακού ρωσικού πιάνο μπαρ στο Midtown, γνωστό για τις αρωματικές βότκες, το χαβιάρι και τους κόκκινους πολυελαίους του. «Έχουμε ανθρώπους στο τηλέφωνο που μας λένε Ναζί».

Η κα Φον Σατς είναι Ρωσίδα και ο σύζυγός της Ουκρανός. Τα τρία ενήλικα παιδιά τους, που συμμετέχουν όλα στο εστιατόριο, ταυτίζονται και τα δύο. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Samovar είναι από την Ουκρανία. ένας από τους μουσικούς είχε μια ανιψιά που πέθανε στη βία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι Ρώσοι υπάλληλοι εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους στην εισβολή.

Το εστιατόριο φιλοξενεί έρανο για την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα. Ανάρτησε μια μπλε και κίτρινη σημαία στην πόρτα και μια πινακίδα που λέει: «Σταθείτε δίπλα στην Ουκρανία. Οχι πόλεμος.”
Ωστόσο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ενώ τα πεζοδρόμια έξω ήταν μποτιλιαρισμένα με κόσμο που πήγαινε σε θεατρικές παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ, είχε μόνο λίγους πελάτες.

«Αυτή είναι συνήθως η καλύτερη στιγμή για εμάς», είπε ο Nicholas Von Shats, 29 ετών, ιδιοκτήτης και διευθυντής. «Η μπάρα είναι συνήθως γεμάτη τουλάχιστον 70 τοις εκατό μέχρι τώρα». Ένα ζευγάρι παρατήρησε ότι ήθελαν να έρθουν εδώ εδώ και χρόνια και ήταν η πρώτη φορά που μπορούσαν να κάνουν κράτηση.

Η κ. Von Shats είπε ότι οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 60 τοις εκατό. «Υπάρχει πολύ στίγμα εκεί έξω», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τον Πούτιν».
Η Μαρία Ντολίνσκι, ιδιοκτήτρια του Tzarevna, ενός ρωσικού εστιατορίου στο Lower East Side, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη από τη Ρωσία πριν από εννέα χρόνια. Αποκαλεί τον πόλεμο «τρομακτικό» και έχει βάλει ένα σημάδι για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ακόμα οι πελάτες τηλεφωνούσαν, ζητώντας να μάθουν σε ποια πλευρά του πολέμου βρίσκονται οι ιδιοκτήτες του Tzarevna.
«Είμαι Ρωσίδα», είπε η κυρία Ντολίνσκι. Ο σύζυγός της και συνιδιοκτήτης της, Ρίκι Ντολίνσκι, είναι «ο μισός Ταϊβανέζος, ο μισός από το Νιου Τζέρσεϊ και έχει Ουκρανούς παππούδες και γιαγιάδες». Όπως πολλοί μετανάστες, αντιπροσωπεύουν πολλές χώρες. Παρόλο που έχουν μιλήσει ειλικρινά για την αντιπολεμική τους στάση, οι κρατήσεις έχουν μειωθεί στο μισό, είπαν οι Dolinsky, και οι ξεναγήσεις, που παλιότερα ήταν άφθονες, είναι πλέον σπάνιες.

Ο Raphael Nieto, ο ιδιοκτήτης του Daa! Το Dumplings, ένα κατάστημα που πουλά κατεψυγμένα pelmeni (ρωσικά ζυμαρικά), ανησυχεί περισσότερο για το διαδικτυακό τρολάρισμα. Μια κριτική στο Google είπε “Ρωσικά ζυμαρικά, μετά το ρωσικό πολεμικό πλοίο” και στη συνέχεια έδωσε μια κριτική με ένα αστέρι. «Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν καν για την επιχείρηση πριν μας επιτεθούν», είπε ο κ. Νιέτο.

Κάποιοι Νεοϋορκέζοι επιλέγουν να υποστηρίξουν τα εστιατόρια. Ο κ. Aguichev είπε ότι ο ιδιοκτήτης του Sveta ζήτησε πρόσφατα να κάνει τα γενέθλια της κόρης του εκεί.

Ο Neal Elkin, ο οποίος εργάζεται στα οικονομικά, βρέθηκε στο Russian Samovar το βράδυ της Παρασκευής με τη σύζυγό του και μια ομάδα φίλων. «Απλώς σκεφτήκαμε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις πιθανότατα υφίστανται άδικη μεταχείριση και θα ήταν το σωστό να κάνουμε δείπνο εδώ», είπε. «Τείνει να υπάρχει πολλή αρετή που σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άνθρωποι αυτές τις μέρες και είναι ατυχές να το βγάλεις έξω σε μια επιχείρηση όπως αυτή».

Ωστόσο, για τους πελάτες που έρχονται και θέλουν να μιλήσουν για τον πόλεμο, η Τζούλια, μια διακομιστής στο Samovar που ζήτησε να παραλειφθεί το επώνυμό της επειδή έχει οικογένεια στη Ρωσία, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να τους διδάξει ότι δεν υποστηρίζουν όλοι οι Ρώσοι. Οι αποφάσεις και οι πολιτικές του Προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν.

«Προσπαθώ να δείξω στους ανθρώπους ότι δεν είμαστε αυτό που πιστεύουν όλοι», είπε. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Ελέγχω πάντα τις ειδήσεις. Νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος είναι η χειρότερη απόφαση που πήρε ποτέ ο Πούτιν».

 

Από την premium έκδοση των New York Times για το paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ