Ρόδος: πελάτης ενοχλήθηκε από τσιγάρο καπνιστή και έκανε καταγγελία – Βαριά “καμπάνα” στην επιχείρηση

12 Νοεμβρίου, 2019
Ρόδος: πελάτης ενοχλήθηκε από τσιγάρο καπνιστή και έκανε καταγγελία - Βαριά "καμπάνα" στην επιχείρηση
Πελάτης άναψε τσιγάρο μέσα σε κατάστημα στη Ρόδο, μη καπνιστής τον κατήγγειλε. Η επιχείρηση έφαγε πρόστιμο. Αυτές ακριβώς τις καταστάσεις προλαμβάνει η ομαδική προσφυγή ΠΑΣΚΕΔΙ στο ΣτΕ.

Στο “παιχνίδι” της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου μπήκαν δυνατά οι καταγγελίες, με την αστυνομία να επιβάλει πρόστιμο σε καπνιστή μέσα σε καφετέρια στην Ιαλυσό της Ρόδου, ο οποίος είχε ανάψει τσιγάρο, παρακάμπτοντας τα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατική, θαμώνας (προφανώς μη καπνιστής) του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάλεσε την Αστυνομία, ενοχλημένος από τον καπνό άλλου θαμώνα που καθόταν σε διπλανό τραπέζι, κι ενώ είχε ήδη κάνει παρατηρήσεις για να το σταματήσει.  

Φτιάξε τη ΛΕΣΧΗ σου

Μόλις έλαβε την καταγγελία, στο σημείο έσπευσε περιπολικό του ΑΤ Ιαλυσού και οι αστυνομικοί βεβαίωσαν πρόστιμο ύψους 500 ευρώ στην επιχείρηση και 50 ευρώ στον καπνίζοντα.  Από την πλευρά της επιχείρηση φέρεται να υποστηρίζει, ωστόσο, πως ο καπνιστής δεν βρισκόταν σε «απαγορευμένη ζώνη» και ότι άδικα επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Εμείς, πάντως, κρατάμε από το γεγονός ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχαμε εκφράσει εξαρχής όσον αφορά την καθολικότητα του νόμου: η διαφωνία μεταξύ πελατών θα καταλήγει σε σκληρό πρόστιμο για την επιχείρηση. Ένας καπνιστής που δεν θα γίνει αντιληπτός (πράγμα καθόλου απίθανο) από τους υπαλλήλους εν ώρα εργασίας, θα ανάβει το τσιγάρο και μαζί… τη “φωτιά” που θα κάψει τη γούνα του ιδιοκτήτη.

Μια πραγματική “φωτιά”, αφού ακόμα και αν μια επιχείρηση Εστίασης έχει συμμορφωθεί πλήρως με τον αντικαπνιστικό, βλέπει την αστυνομία να της μοιράζει ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόστιμο, όταν ο καπνιστής που δεν θα γίνει αντιληπτός πληρώνει… ίσα ίσα το κόστος των τσιγάρων του για μισό μήνα. Οι διαφορές είναι τεράστιες. Και το βάρος που αδίκως καλείται να κουβαλήσει η Εστίαση είναι μεγάλο. Μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα σκληρό με συνεχείς βολές και λασπολογίες της εναντίον της Εστίασης, ο κλάδος προσπαθεί να σταθεί όρθιος απέναντι σε γενικότητες του τύπου “Αυτοί όλοι, έτσι είναι…”, που ελαφρά τη καρδία καταδικάζουν τον καθημερινό μόχθο ανθρώπων που απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν.

Αυτές ακριβώς τις καταστάσεις προσπαθεί να προλάβει η ομαδική προσφυγή του ΠΑΣΚΕΔΙ στο ΣτΕ. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι καταστήματα έχουν πολλά 500άρια ευρώ να περισσεύουν ή προλαβαίνουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, ΚΑΙ τους “καπνοφύλακες” για τους ανυπάκουους καπνιστές…


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους