Ρύθμιση 120 δόσεων: νέα βελτιωμένη πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων

26 Αυγούστου, 2019
Ρύθμιση 120 δόσεων: νέα βελτιωμένη πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων
Άρση κατασχέσεων λογαριασμών για τους συνεπείς μέσω μόλις λήξει η προθεσμία ένταξης στη νέα ρύθμιση οφειλών στην Εφορία έως 120 δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Άρση κατασχέσεων λογαριασμών για τους συνεπείς μέσω μόλις λήξει η προθεσμία ένταξης στη νέα ρύθμιση οφειλών στην Εφορία έως 120 δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα βελτιωμένη πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων από 12 ή 24 που είναι σήμερα για φορολογικές οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων που δημιουργούνται από 1.1.2019 και μετά.

Όπως αποκαλύπτει στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων αναμένεται να «τρέξει» το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η παράταση στην καταληκτική προθεσμία ένταξης στη συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία κανονικά λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου καθώς αναγνωρίζουν όλοι ότι το διάστημα που μένει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ασφυκτικό για να μπορέσουν να ενταχθούν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου με τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που επήλθαν.

Η νέα πάγια ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή και ΦΠΑ να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις από 12 σήμερα με ετήσιο επιτόκιο 5%, ενώ για έκτακτες οφειλές όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς η ρύθμιση του χρέους θα μπορεί να γίνει σε έως 48 δόσεις από 24 σήμερα.

Ωστόσο, αυτό που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης να μην καθορίζονται με μοναδικό κριτήριο την οφειλή αλλά να συνδεθούν και με άλλα δεδομένα όπως είναι το εισόδημα του οφειλέτη αλλά και οι καταθέσεις που διαθέτει

Οι αποδοχές κληρονομιάς Πάντως, η αύξηση της πάγιας ρύθμισης σε 48 δόσεις από 24 που είναι σήμερα για την εξόφληση οφελών που αφορούν κληρονομιές, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν την έκτακτη αυτή φορολογία που προκύπτει από την απώλεια ενός συγγενικού τους προσώπου και στις περισσότερες περιπτώσεις αντί να προχωρήσουν σε αποδοχή προχωρούν σε αποποίηση κληρονομιάς.

Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα τόσο στους πολίτες που βλέπουν ότι δεν μπορούν να κροτήσουν την περιουσία των γονιών τους όσο και στο κράτος που χάνει έσοδα από τη μη αποδοχή της και πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου.

Με τις περισσότερες δόσεις εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς, απόφαση στην οποία οδηγούνται εξ ανάγκης δεκάδες χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο.

Όσον αφορά τη νέα ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις, η εφαρμογή με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού νόμου θα ξεκινήσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου και ο λόγος της καθυστέρησης αυτής είναι ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέλει να αντλήσει όλα τα δεδομένα από τις τράπεζες για να μην υπάρχουν ζητήματα με κατασχέσεις καταθέσεων που θα βρίσκονται στους λογαριασμούς των οφειλετών μετά και την απόφαση για αναστολή του μέτρου αυτού όσο καιρό ο οφειλέτης ανταποκρίνεται στην πληρωμή των δόσεων της ρύθμισης που θα ενταχθεί.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αναστολή των κατασχέσεων αφορά τα ποσά που θα βρεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μετά τον Σεπτέμβριο και όχι εκείνα που έχουν προκύψει πριν την αλλαγή ι «31HK του νόμου καθώς όσα ποσά ήταν δεσμευμένα για οφειλές στο Δημόσιο θα έπρεπε βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων μέσο σε διάστημα 10 ημερών να έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.

Πάντως, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία περισσότεροι από 230.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση οφειλών, με το συνολικό ποσό χρεών που έχει ρυθμιστεί να ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και στα ταμεία του κρότους να έχουν ήδη εισρεύσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Από τον συνολικό αριθμό των οφειλετών που τελικά θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και τα συνολικά χρέη που θα ρυθμιστούν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η θέσπιση των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και φυσικά το πότε αυτές θα εφαρμοστούν.

Η απόδοση της ρύθμισης αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα με τους θεσμούς για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Από τη μεριά του ο αρμόδιος υπουργός για τη φορολογία Απόστολος Βεσυμόπουλος διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως άλλη τόσο ευνοϊκή ρύθμιση όπως είναι αυτή των 120 δόσεων δεν θα υπάρξει και θα πρέπει οι οφειλέτες να επωφεληθούν των αλλαγών που έγιναν με τον τελευταία φορολογικό νόμο. Ενδεικτικά, η ελάχιστη μηνιαία δόση μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση. Αυτό πρακτικά σημαίνει όχι όσοι έχουν χρέη 2.400 ευρώ και άνω μπορούν να τα εξοφλήσουν σε 120 δόσεις.

Χωρίς τόκους και προσαυξήσεις

Πολύ σημαντική παρέμβαση αποτελεί το γεγονός ότι σε όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφείλεις όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Παράλληλα, διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σε αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ

Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.

Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Η νέα πάγια ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους έχουν οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή και ΦΠΑ να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις από 12 σήμερα με ετήσιο επιτόκιο 5% ενώ για έκτακτες οφειλές όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς η ρύθμιση του χρέους θα μπορεί να γίνει σε έως 48 δόσεις από 24 σήμερα ΑΑΔΕ wmmMBmKBSBrnHKmm Και η πληρωμή ίων ενοικίων μέσω τραπεζών Την υποχρεωτική εξόφληση των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών εισηγούνται στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθώς από τις διασταυρώσεις που γίνονται ηλεκτρονικά διαπιστώνεται στις φορολογικές δηλώσεις ενοικιαστών – ιδιοκτητών ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν τα δηλώνουν.

Διαπιστώνονται ακόμη περιπτώσεις «συμπαιγνίας» των δυο μερών για να αποκρύπτονται τα πραγματικά ενοίκια. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί μηνιαίως το ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει με μετρητά, θα προβλεφθούν αυστηρά πρόστιμα τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη. Η λύση αυτή για υποχρεωτική καταβολή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών προέκυψε από δύο λόγους:

1) Την αποκάλυψη μεγάλων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, όπως πρόσφατα στη Μύκονο, όπου ιδιοκτήτης βίλας εισέπραττε 1.660 ευρώ τον μήνα τα οποία δεν δήλωνε.

2) Το γεγονός ότι όλες οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που γίνονται μέσω της Airbnb ή άλλες πλατφόρμες λειτουργούν ακριβώς έτσι με την υποχρεωτική κατάθεση (και μάλιστα προκαταβολικά) του ενοικίου στην Pay Pall στο Εξωτερικό ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα που επιλέγει ο ιδιοκτήτης.

Όπως ισχυρίζεται η ΑΑΔΕ, η κίνηση αυτή βοηθάει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στην περίπτωση που πέσουν σε «κακοπληρωτή» θα εμφανίζεται μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού ότι δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους