Ρεκόρ πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες – SOS για ναυαγοσώστες

25 Ιουνίου, 2019
Ρεκόρ πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες – SOS για ναυαγοσώστες
Ρεκόρ πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στους θανάτους λουόμενων καταγράφει η Ελλάδα. Μόνο τον Ιούνιο μέσα σε 23 ημέρες κατεγράφησαν 23 περιστατικά

Ρεκόρ πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες – SOS για ναυαγοσώστες

Ρεκόρ πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στους θανάτους λουόμενων καταγράφει η Ελλάδα. Μόνο τον Ιούνιο μέσα σε 23 ημέρες κατεγράφησαν 23 περιστατικά.

Ο περσινός αριθμός-ρεκόρ πνιγμών έφτασε τους 413 θανάτους έναντι 357 το 2011. Και τα στοιχεία είναι και φέτος δυσοίωνα: Πριν ακόμη επέλθει η κορύφωση της τουριστικής σεζόν, μέσα σε μία μόλις ημέρα, την περασμένη Κυριακή, οι θάνατοι τριών λουόμενων, μιας 40χρονης γυναίκας στην Χαλκιδική, μίας 63χρονης στη Μαγνησία και ενός 20χρονου στο Πόρτο Ράφτη ανέδειξαν το τραγικό πρόβλημα που δίνει στην Ελλάδα τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά σε μια μακάβρια λίστα: του αριθμό πνιγμών στη θάλασσα.

Εκκλήσεις από Ένωση Ναυαγοσωστών

Η Ένωση Ναυαγοσωστών κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου επισημαίνοντας ότι η πολιτεία, παρά τις νομοθετικές τροποποιήσεις στις οποίες προέβη πέρυσι, δεν ενίσχυσε την προστασία στις ακτές, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, να έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος που καταβάλλεται για ναυαγοσωστικές υπηρεσίες, χωρίς όμως αυτό να αντιστοιχεί σε καλύτερη θωράκιση έναντι του κινδύνου.

Σύμφωνα με περσινά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 67% των πνιγμών λουόμενων συντελείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ τα περισσότερα θύματα ανήκουν στην κατηγορία «Άνδρας ηλικίας 20-24 ετών». Το 42% των συμβάντων σημειώνεται τις μεσημεριανές ώρες και σχεδόν το 90% των πνιγμών γίνεται σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή.

Πρόβλημα με το ωράριο

Οι ναυαγοσώστες εγκαταλείπουν το πόστο τους στις 17.30 το απόγευμα ενώ οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο, ενώ πάγιο αίτημά μας από το 2000 είναι να μένουν μέχρι τις 19.00» λέει ο Σπόρος Μητριτσάκης, υπεύθυνου εκπαίδευσης στη Lifeguard Hellas και σύμβουλου διάσωσης ναυαγοσωστικής και εθελοντισμού στην ΚΕΔΕ. «Την ίδια στιγμή έθεσαν ως υποχρεωτικό όρο το να υπάρχει αγκυροβολημένο σκάφος 100 ίππων – για πολύ μακρινές διασώσεις, κάτι που δεν χρειάζεται ποτέ – μαζί με δύο άτομα προσωπικό και έναν επόπτη για τους ναυαγοσώστες, ανεβάζοντας το κόστος διάσωσης» συμπληρώνει ο ίδιος. «Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μαραθώνα: «Πέρυσι με πέντε ναυαγοσώστες το κόστος ήταν 50.000 ευρώ και φέτος πάλι με πέντε ναυαγοσώστες το κόστος έχει εκτοξευτεί στα 105.000 ευρώ…».

Από την πλευρά του το υπουργείο Ναυτιλίας υποστηρίζει ότι έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα προστασίας, καθώς πλέον κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων από το βάθρο του αντί 300 που ίσχυε παλιότερα και επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί σε τέσσερις αντί για τρεις οι μήνες υποχρεωτικής παρουσίας ναυαγοσώστη σε ακτές.

Αρνητική πρωτιά για Ελλάδα σε πνιγμούς

Οι λουόμενοι που πνίγηκαν το 2018 στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν αριθμό-ρεκόρ. Η αύξηση σε σχέση με το 2017 ήταν κατά 16%. Τα φετινά νούμερα, αν και νωρίς ακόμα στη σεζόν, καταδεικνύουν το μεγάλο ζήτημα της πρόσληψης περισσότερων ναυαγοσωστών: «Η μισή Ελλάδα χρειάζεται ναυαγοσώστες και δεν έχει. Ο θάνατος του 20χρονου στο Πόρτο Ράφτη και της 40χρονης στη Χαλκιδική θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε εκεί ειδικός διάσωσης» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Σπόρος Μητριτσάκης. «Είχαμε από πέρυσι προειδοποιήσει το υπουργείο από κοινού με την ΚΕΔΕ ότι οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα».

Ο αριθμός των ναυαγοσωστών είναι ούτως ή άλλων ανεπαρκής. «Την ίδια στιγμή», σύμφωνα με τον Μητριτσάκη, «καθίσταται ακόμη πιο πολύπλοκο να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης. Ζητείται δίπλωμα οδήγησης ταχυπλόου 30 ίππων όταν πουθενά στον κόσμο δεν χρειάζεται δίπλωμα για ταχύπλοο τέτοιας κατηγορίας, τίθεται ηλικιακός περιορισμός για τους ναυαγοσώστες όταν στα 40-45 έτη έχουμε τους πιο έμπειρους ναυαγοσώστες που μπορούν να προλαμβάνουν περιστατικά. Οι θάνατοι τριών λουόμενων την περασμένη Κυριακή, μιας 40xpovnς γυναίκας στην Χαλκιδική, μιας 63xpovnς στη Μαγνησία και ενός 20χρονου στο Πόρτο Ράφτη ανέδειξαν το τραγικό πρόβλημα».

Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους