Πώς αμείβονται οι αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

11 Απριλίου, 2019
Πώς αμείβονται οι αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς
Η εβδομάδα του Πάσχα πλησιάζει (22/4-28/4/2019) και το ενδιαφέρον των εργαζόμενων για τις αργίες, αλλά και τον τρόπο αμοιβής τους κορυφώνεται.

Πώς αμείβονται οι αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Η εβδομάδα του Πάσχα πλησιάζει (22/4-28/4/2019) και το ενδιαφέρον των εργαζόμενων για τις αργίες, αλλά και τον τρόπο αμοιβής τους κορυφώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νομοθεσία, την Μεγάλη Παρασκευή (26/4/2019) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 (άρθ.4 ΒΔ 748/1966). Μέχρι εκείνη την ώρα είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες. Επιτρέπεται, δηλαδή, η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους κλάδους των μισθωτών για τους οποίους έχει καθιερωθεί ως αργία, κυρίως με συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις. Τους κλάδους αυτούς, αλλά και πώς αμείβεται η Μεγάλη Παρασκευή, μπορείτε να δείτε εδώ.

Παράλληλα, όμως, είναι δυνατόν με απόφαση του εκάστοτε Περιφερειάρχη και μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών οργανώσεων και εφόσον αυτό επιβάλλεται από τοπικές συνθήκες, να ορισθεί και διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων.

Το Μεγάλο Σάββατο (27/4/2019) δεν ανήκει, επίσης, στις εξαιρετέες εορτές και επομένως θεωρείται κανονικά εργάσιμη ημέρα για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους κλάδους των μισθωτών για τους οποίους έχει καθιερωθεί ως αργία, κυρίως με συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις. Τους κλάδους αυτούς, μπορείτε να δείτε εδώ.

Η αργία της Κυριακής του Πάσχα

Για την Κυριακή του Πάσχα (28/4/2019) ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες Κυριακές, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων. Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται:

·       Αν αμείβονται με μισθό, δικαιούνται προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο, για όσες ώρες απασχολήθηκαν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα που ακολουθεί. Εάν δεν δοθεί αυτή, δικαιούνται να λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα απασχόλησης . Σε περίπτωση, που ο εργαζόμενος απασχοληθεί πάνω από 5 ώρες, τότε του δίδεται υποχρεωτικά η ημέρα ανάπαυσης.

·       Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιου. Στην περίπτωση που απασχοληθούν άνω των 5 ωρών δικαιούνται και αναπληρωματική ανάπαυση, σε άλλη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας.

Η Δευτέρα του Πάσχα (29/4/2019) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους. Για την αμοιβή, μπορείτε να δείτε εδώ

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το Πάσχα, ακολουθεί την αργία της 1ης Μαΐου 2019, η οποία μέχρι πρότινος δεν συγκαταλεγόταν στις υποχρεωτικές αργίες. Οριζόταν κάθε χρόνο ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας με υπουργική απόφαση. Πλέον, προστέθηκε σε αυτές με το Άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 και μάλιστα η αργία μετατίθεται αν η Πρωτομαγιά συμπέσει με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή τη Δευτέρα του Πάσχα.

Με απλά λόγια, εξομοιωθεί προς την Κυριακή και κατά τη διάρκειά της απαγορεύεται η απασχόληση εργαζομένων. Εννοείται, όπως ισχύει για όλες τις υποχρεωτικές αργίες, ότι από την απαγόρευση εξαιρείται η απασχόληση εργαζομένων σε επιχειρήσεις, που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές.

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται και Δώρο Πάσχα. Ποιοι και πότε δικαιούνται δώρο Πάσχα και πόσο μπορείτε να δείτε εδώ

Το δώρο Πάσχα, που σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά σε χρήμα μόνο, καταβάλλεται έως και την Μεγάλη Τετάρτη. Ο εργοδότης όμως μπορεί να παρακρατήσει μέχρι 30ή Απριλίου το ποσόν που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλλει αργότερα από τις ημερομηνίες αυτές. Δεν επιτρέπεται η παραίτηση του εργαζόμενου από το επίδομα εορτών.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους