Πώς αμείβεται η αργία της 25ης Μαρτίου

19 Μαρτίου, 2019
Πώς αμείβεται η αργία της 25ης Μαρτίου
Πλησιάζει ακόμα ένα τριήμερο για την Ελλάδα, με την 25η Μαρτίου να είναι υποχρεωτική αργία για όλους τους εργαζόμενους που συνδέονται με τον εργοδότη τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Πώς αμείβεται η αργία της 25ης Μαρτίου

Πλησιάζει ακόμα ένα τριήμερο για την Ελλάδα, με την 25η Μαρτίου να είναι υποχρεωτική αργία για όλους τους εργαζόμενους που συνδέονται με τον εργοδότη τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Όπως είναι γνωστό, η υποχρεωτική αργία εξομοιώνεται προς την Κυριακή. Απαγορεύεται δηλαδή η απασχόληση εργαζομένων σε κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική επιχείρηση, με εξαίρεση όσες επιχειρήσεις λειτουργούν νόμιμα την Κυριακή.

Όσον αφορά αυτά που ισχύουν για την αμοιβή, ο εργοδότης έχει τις εξής υποχρεώσεις:

Α) Εφόσον η επιχείρηση δεν λειτουργεί τη ημέρα αυτή, οφείλεται μόνο στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο μισθωτούς το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο. Στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Β) Σε όσους απασχοληθούν κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας οφείλεται:

α) Σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα: Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο 75%. Η προσαύξηση, όμως, υπολογίζεται επί του νομίμου (ό,τι προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας, αν ακολουθείται από τον εργοδότη) και όχι επί του καταβαλλόμενου. Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν μόνο την προσαύξηση 75% επί του 1/25 του μισθού. Δεν τίθεται θέμα χορήγησης αναπληρωματικής ανάπαυσης.

β) Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες και απασχοληθούν οι εργαζόμενοι, τότε οφείλεται το 1/25 καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιο και για όσες ώρες απασχοληθούν.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η ημέρα ανάπαυσης δεν μεταφέρεται. Εφόσον, δηλαδή, η επιχείρηση ακολουθεί πρόγραμμα (βάρδιες) και δίδεται ρεπό σε εργαζόμενους αυτό δεν μεταφέρεται εφόσον συμπέσει με ημέρα υποχρεωτικής αργίας

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους