Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη του καφέ

2 Αυγούστου, 2021
kafesFreddo06

Oι νέες συνήθειες των καταναλωτών μέσα στην πανδημία φέρνουν αλλαγές στην αγορά του καφέ, η οποία τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως θεωρείτο μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανάμεσα στις εμπορεύσιμες κατηγορίες ροφημάτων

Το κανάλι του σούπερ μάρκετ εμφάνισε εν μέσω πανδημίας διψήφια ανάπτυξη της τάξεως του 10-11%, αφού οι καταναλωτές περάσαν μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι, εργάστηκαν με τηλεργασία και το κανάλι HORECA παρέμενε κλειστό. Η «μάχη» του ανταγωνισμού μεταφέρθηκε στα ράφια του οργανωμένου λιανεμπορίου με νέους ισχυρούς «παίκτες» να κάνουν την εμφάνισή τους. Τελευταία άφιξη αυτή των Coffee Island, με την εταιρεία να ανακοινώνει την περασμένη εβδομάδα ότι ξεκινά συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, κάνοντας είσοδο με τις κατηγορίες κάψουλας, espresso, ελληνικού και φίλτρου. Η  Coffee Island που διαθέτει δίκτυο 470 καταστημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξετάζει τη συνεργασία της στο μέλλον και με άλλες αλυσίδες.

Περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, η Coca Cola 3E είχε προχωρήσει στο λανσάρισμα των προϊόντων Costa Coffee στην ελληνική αγορά. Ενδεικτικό της προτεραιότητας που δίνει ο Όμιλος στην κατηγορία του καφέ είναι οι στόχοι που είχαν τεθεί κατά την παρουσίαση του σήματος: σε βάθος διετίας να έχει διψήφιο μερίδιο αγοράς και έως το 2030, η Costa Coffee να καταστεί leader της αγοράς. Πρόσφατα, η Coca-Cola HBC προχώρησε μάλιστα στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στην αγορά του καφέ, καθώς η θυγατρική της, CC Beverages Holdings II BV, προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση του 30% της Caffè Vergnano, μιας από τις παλαιότερες εταιρείες επεξεργασίας και διανομής καφέ στην Ιταλία.  Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται αποκλειστική διανομή των προϊόντων της Caffe Vergnano στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο ελληνικός όμιλος, πλην της Ιταλίας. Αν και δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά πότε και πώς θα διατίθεται τα προϊόντα της ιταλικής εταιρείας, σε κάθε περίπτωση με τη συμφωνία αυτή η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά του καφέ.

Αλλαγές στις συνήθειες υπάρχουν και σε ό,τι αγορά τις κατηγορίες καφέ. Αν και, εν μέσω πανδημίας,  όλες οι κατηγορίες καφέ στα σούπερ μάρκετ κατέγραψαν σημαντική άνοδο, καφές φίλτρου και εσπρέσο ενίσχυσαν σημαντικά τη θέση τους, ενώ ο ελληνικός και ο στιγμιαίος παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων. Ο εσπρέσο ενισχύεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, όπως και οι κάψουλες που είναι συμβατές με σύστημα Νespresso. Το 2020 ο εσπρέσο εμφάνισε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες καφέ με 42%, ενώ οι πωλήσεις σε κάψουλες ανήλθαν στα 23,6 εκατ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, ραγδαία ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο γνώρισε και το delivery στον κλάδο του καφέ, με τους αριθμούς σε κάποιες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Οι περισσότερες μεγάλες αλυσίδες έχουν βεβαίως παρουσία στο συγκεκριμένο κανάλι ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στις συνεργασίες τους με ηλεκτρονικές πλατφόρμες για ταχύτερη και πιο μαζική εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους