Ψώνια και αποταμίευση επανέρχονται στα νοικοκυριά – Που πάει ο μισός μισθός

13 Φεβρουαρίου, 2020
Ψώνια και αποταμίευση επανέρχονται στα νοικοκυριά - Που πάει ο μισός μισθός
Τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που τη δεκαετία 2008 – 2018 συρρικνώθηκε κατά 38% (από 2.328 ευρώ σε 1.441 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα), διαβλέπει για εφέτος η Alpha Bank.

Τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που τη δεκαετία 2008 – 2018 συρρικνώθηκε κατά 38% (από 2.328 ευρώ σε 1.441 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα), διαβλέπει για εφέτος η Alpha Bank.

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, η εντυπωσιακή άνοδος του πρόδρομου δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που τον Δεκέμβριο του 2019 κατέγραψε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 19 ετών, σε συνδυασμό με τους θετικούς ρυθμούς μεταβολής του όγκου λιανικών πωλήσεων και των πωλήσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, αποτελούν σαφείς ενδείξεις πως το κλίμα αλλάζει. «Επιπλέον, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στο εισόδημα, αλλά και την ακίνητη περιουσία, η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η αναμενόμενη συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν αυξητικά», τονίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας και συνεχίζει: «Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η πορεία της καταναλωτικής δαπάνης το 2020 θα είναι ανοδική μεν, αλλά ήπια, καθώς η διαφαινόμενη αύξηση της αποταμίευσης (η οποία συνοδεύεται από την απομόχλευση των οικογενειακών προϋπολογισμών) θα συγκρατήσει τον ρυθμό αύξησής της».

Πού ξοδεύουμε

Στο μεταξύ, σε στέγη, ρεύμα, διατροφή και μετακινήσεις κατευθύνεται σχεδόν το ήμισυ του μηνιαίου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, με την Alpha Bank να εντοπίζει τις πιο σημαντικές μεταβολές, οι οποίες σημειώθηκαν τη 10ετία στα μερίδια των δαπανών.

 

Ειδικότερα, από 16,4% που ήταν η μέση μηνιαία δαπάνη για διατροφή το 2008, αυτή αυξήθηκε σε 20,2% πριν από μία διετία, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη των Ελλήνων να καλύψουν – με τους… κουτσουρεμένους μισθούς – τις βασικές κατηγορίες αγαθών. «Σε χώρες με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο το ποσοστό των μηνιαίων δαπανών, που κατευθύνθηκε σε είδη διατροφής, ήταν συγκριτικά χαμηλότερο, καθώς διαμορφώθηκε σε 13,8% στη Γερμανία, σε 14,1% στην Ισπανία, σε 10,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε 12,7% στη Φινλανδία. Στην Ιταλία το εν λόγω ποσοστό ήταν το 2018 υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ελλάδας (23,3%), ενώ οι δαπάνες για διατροφή στη Σερβία κατέλαβαν το 34,3% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Όσον αφορά στα έξοδα για στέγαση, αυτά διαμορφώθηκαν σε 14,1% το 2018 – έναντι 11,8% το 2008 – χαμηλότερα, δηλαδή, συγκριτικά με τις προαναφερθείσες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία: 35,6%, Ισπανία: 30,7%), καθώς, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλό το ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Αυξημένο ήταν το μερίδιο των δαπανών και για υπηρεσίες υγείας (7,5% το 2018, έναντι 6,7% το 2008).

 

Κόψαμε…

Στον αντίποδα, λιγότερα ήταν τα χρήματα που δόθηκαν για διαρκή αγαθά (4,4% το 2018 από 7,1% το 2008), καθώς και για είδη «ένδυσης-υπόδησης» (5,8% έναντι 8,2%). «Αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αφού, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας, τα νοικοκυριά δίδουν προτεραιότητα στην κάλυψη των βασικών αναγκών και έπειτα – στον βαθμό, που δύνανται – επιχειρούν να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες με υψηλή ελαστικότητα ζήτησης (αναψυχή, ξενοδοχεία – εστιατόρια), καλύπτοντας τις λιγότερο πιεστικές ανάγκες τους», καταλήγει η Alpha Bank.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ