«Ψωμί Πινακωτής»: το πρώτο κατοχυρωμένο εθνικό ψωμί

23 Φεβρουαρίου, 2020
«Ψωμί Πινακωτής»: το πρώτο κατοχυρωμένο εθνικό ψωμί
«Ψωμί Πινακωτής»: Το δικό της ψωμί ως κατοχυρωμένο εθνικό προϊόν, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση Artozyma στη ΔΕΘ, έχει εδώ και δέκα ημέρες η Ελλάδα.

Το δικό της ψωμί ως κατοχυρωμένο εθνικό προϊόν, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση Artozyma που διεξάγεται στη ΔΕΘ, έχει εδώ και δέκα ημέρες η Ελλάδα. Το «ψωμί Πινακωτής» που πήρε την ονομασία του από τον τρόπο ψησίματος του αρτοσκευάσματος τα παλαιότερα χρόνια, βασίζεται στο σταρένιο αλεύρι, που ευδοκιμεί ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και ανήκει στην κατηγορία των δίκοκκων, καθιστώντας το έτσι πιο υγιεινό και ευεργετικό.

Το προζύμι του «ψωμιού Πινακωτής» περιέχει εκτός των άλλων φασκόμηλο, προσδίδοντας ένα ακόμη ελληνικό άρωμα στη γεύση και το σχήμα του αποφασίστηκε να είναι το καρβέλι, όπως τα ψωμιά που έψηναν παλαιότερα σε ξυλόφουρνους. Στην τελική του μορφή, το νέο εθνικό προϊόν έχει χαραγμένα φύλλα δάφνης, ως ένα επιπλέον στοιχείο που παραπέμπει στην Ελλάδα.

Η ιδέα της παρασκευής του ελληνικού ψωμιού γεννήθηκε πέρυσι από τον πρόεδρο των Αρτοποιών Καβάλας, Ιωάννη Δρόσο, που ασχολείται με το επάγγελμα εδώ και 38 χρόνια. «Είχα έναν καημό όλον αυτόν τον καιρό γιατί σαν Ελλάδα, ενώ έχουμε μεγάλη παράδοση στο ψωμί, δεν είχαμε καταφέρει να ονομάσουμε ένα ψωμί ως εθνικό, όπως η Γαλλία έχει την μπαγκέτα, η Ιταλία τη τζιαπάτα και η Γερμανία το λάντμπροντ» λέει ο κ. Δρόσος στη Voria.gr.

Τους τελευταίους δύο μήνες ο αρτοποιός δούλεψε εντατικά, κάνοντας έρευνες για την παράδοση του ψωμιού στη χώρα και φτιάχνοντας καθημερινά διαφορετικές συνταγές. «Επειδή μένω στην Καβάλα, έστελνα με τα ΚΤΕΛ κάθε μέρα διαφορετικές συνταγές και σχήματα, μέχρι να βρούμε το καταλληλότερο ψωμί» αναφέρει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως τη χάραξη του ψωμιού εμπνεύστηκε ο πρακτικάριος στον φούρνο του κ. Δρόσου και πλέον συνεργάτης, Τάσος Μπουζέλος.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου κατοχύρωσε πριν δέκα ημέρες το σήμα του «ψωμιού Πινακωτής» και, όπως σημειώνει στη Voria.gr η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, «είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι αυτό το ψωμί βρίσκεται μόνο στον φούρνο της γειτονιάς και είναι φρέσκο».

Η Ομοσπονδία πρόκειται να διαμοιράσει τη συνταγή του ελληνικού ψωμιού σε όλους τους αρτοποιούς στην Ελλάδα, ενώ τόσο ο δημιουργός του εθνικού προϊόντος όσο και η πρόεδρος της Ένωσης ευελπιστούν κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί πρωτάθλημα και για το «ψωμί Πινακωτής», όπου ο κάθε αρτοποιός θα βάλει στη συνταγή τη δική του πινελιά.

Πηγή: voria.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους