Ψηφιακοί νομάδες: Ποιους προορισμούς για τηλεργασία λατρεύουν οι Ευρωπαίοι -Γιατί επιλέγουν Ελλάδα

24 Νοεμβρίου, 2021
hotspots-fuer-digitale-nomaden-drei-orte-zum-arbeiten-titelbild

Φωτογραφία Shutterstock
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Τί σημαίνει να είσαι ψηφιακός νομάς σήμερα, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορείς να εργάζεσαι απομακρυσμένα, όχι απλά από το σπίτι σου, αλλά από άλλη πόλη και άλλη χώρα; Ποια είναι η νέα τάση και οι προορισμοί που μπορούν να στηρίξουν τις δημογραφικές και αναπτυξιακές περιφερειακές ανάγκες στην ΕΕ;

Παντού και πάρα πολλά άλλαξαν με την πανδημία.  Η ζωή μας πέρασε σε νέα φάση, όπου η μάσκα έγινε καθημερινότητα, περιορισμοί, μέτρα εγκλεισμού, μέτρα στη διασκέδαση, στην εργασία και την εκπαίδευση και πολλά άλλα διαμόρφωσαν νέους όρους. Αυτή η νέα κατάσταση επηρέασε διαφορετικά και με πολλούς τρόπους τον καθένα, αλλά σίγουρα τους επηρέασε όλους.

Οι ψηφιακοί νομάδες ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που μπορεί να έφερε τα πάνω κάτω η πανδημία στη ζωή τους, όχι απαραίτητα όμως προς μια κακή κατεύθυνση, αν το απομονώσουμε λίγο.

Τί σημαίνει ψηφιακός νομάς;
Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν απομακρυσμένα. Η τηλεργασία έχει έρθει για να μείνει και πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στον κόσμο θα βρεθούν να δουλεύουν απομακρυσμένα και μετά την πανδημία, όταν με το καλό περάσει.

Όταν λέμε ψηφιακός νομάς όμως εννοούμε τον εργαζόμενο που έχει τη δυνατότητα να δουλεύει από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η φυσική του παρουσία στην εργασία είναι απολύτως περιττή, οπότε ο ίδιος μπορεί να ζει και να εργάζεται οπουδήποτε.

Ποιος τους θέλει;
Από γραφικά χωριά μέχρι ολόκληρες χώρες διεκδικούν να γίνουν προορισμός εγκατάστασης ψηφιακών νομάδων. Γιατί; Μπορούμε να ξεχωρίσουμε σίγουρα την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό πρόβλημα. Εγκαταλελειμμένες περιοχές, με κατά βάση υπέργηρους και απουσία οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Περιοχές που δεν υπάρχει επαρκής οικονομική δραστηριότητα, αγορά σε κίνηση, που να βρίσκει λόγο να αναπτυχθεί παραπέρα. Οι νέοι άνθρωποι που πηγαίνουν σε «υπανάπτυκτες» περιοχές, θα χτίσουν, θα νοικιάσουν, θα επενδύσουν, θα καταναλώσουν, δίνοντας ζωή στην τοπική οικονομία. Δεν είναι απαραίτητο να μιλάμε για την ύπαιθρο. Ακόμα και μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να δουν σε έναν ψηφιακό νομά με υψηλό εισόδημα, μια ευκαιρία για έναν κάτοικο που θα τονώσει την αγορά και την οικονομία. Δεν μιλάμε για το απόλυτο success story αλλά μιλάμε για ανθρώπους που το βλέπουν ως μια ευκαιρία, να ταξιδέψουν, να ζήσουν άλλου.

Γι’ αυτούς τους βασικούς λόγους έχουν ξεχωρίσει κάποιοι προορισμοί.

Τα κίνητρα μάλιστα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά ορισμένες φορές και μιλάμε για ένα φαινόμενο που είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα.

Ισπανική ύπαιθρος
Σύμφωνα με άρθρο του euronews, στην Ισπανία τα χωριά εγκαταλείπονται από τους νέους που αναζητούν την ευκαιρία τους στις μεγάλες πόλεις- κάτι μας θυμίζει αυτό.

Σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι οι αρχές βλέπουν μια διέξοδο με την τηλεργασία. Στην μικρή ισπανική «πόλη» των εξακοσίων κατοίκων Πόνγκα, για παράδειγμα, χορηγείται το πόσο των 3.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, ως κίνητρο για να εγκατασταθεί μια νέα οικογένεια στην ισπανική ύπαιθρο. Αντίστοιχα μέτρα έχουν παρθεί και σέ άλλες περιοχές της Ισπανίας και στην Πορτογαλία.

Ιταλία – εύκολος και θελκτικός προορισμός
Στη γειτονική Ιταλία αντίστοιχα, σε διάφορα χωριά και περιοχές όπως η Καντέλα, το Σάντο Στεφάνο και η Καλάμπρια προσφέρουν χρηματικά κίνητρα που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 44.000 ευρώ επιδότηση για να ανοίξει επιχείρηση αρκεί ο υποψήφιος να είναι κάτω των 40 ετών.

Η Καντέλα, γνωστή και ως «μικρή Νάπολη, λόγω της ομορφιάς, της προσφέρει 800, 1200 ή 2000 ευρώ, αν είσαι μόνος/η σου, ζευγάρι ή με την οικογένεια σου αντίστοιχα, αρκεί να έχεις εισόδημα πάνω από 7.500 ευρώ και μια αίτηση για μόνιμη κατοικία.

Ιρλανδία για StartUp
Για όποιον ψάχνει να αρχίσει τη δικιά του start up επιχείρηση σε πολύ διαφορετικές παραστάσεις, η ιρλανδική κυβέρνηση προσφέρει τη δυνατότητα αρκεί να παρουσιάσει-αποδείξει ότι η νέα εταιρία θα μπορέσει να ανοίξει τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας και 1 εκ. ευρώ σε πωλήσεις τα πρώτα τρία χρόνια.

Κροατία- mini φορολογικός παράδεισος
Στην Κροατία, ο ενδιαφερόμενος νομάς πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να παραλάβει ειδική βίζα από τις κροατικές αρχές που του επιτρέπουν να εργαστεί εκεί, απαλλαγμένος από την «εθνική» φορολογία για έναν ολόκληρο χρόνο.

Και η Ελλάδα στο παιχνίδι
Από τον Ιανουάριο του 2021 και η Ελλάδα έχει μπει στο παιχνίδι για να γίνει προορισμός για τους ψηφιακούς νομάδες. Με το νόμο που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, δίνεται έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος, για 7 χρόνια, για τους ενδιαφερόμενους να εγκατασταθούν στη χώρα, μέσα στο 2021.

Οι δύο προϋποθέσεις είναι ο εργαζόμενος να μην έχει υπάρξει στο παρελθόν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας και να μην αφαιρεί αντίστοιχη θέση εργασίας από την Ελλάδα.

Πρόσφατα μάλιστα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε τοποθετηθεί σχετικά, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες για τη συνολική φιλοξενία και διαμονή τηλεργαζόμενων υψηλού εισοδήματος, αναδεικνύοντας πέρα από το φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν τη χώρα μας θελκτική.

«Να φτάσουμε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να παρέχουμε με έναν τρόπο αυτή την υπηρεσία, δηλαδή να προσελκύσουμε με απλές ψηφιακές διαδικασίες ανθρώπους οι οποίοι θα επιλέξουν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας ως ψηφιακοί νομάδες», τόνισε.

Η Ελλάδα είναι από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς λόγω του φυσικού της κάλλους και του θελκτικού για τα δεδομένα των Ευρωπαίων κλίματος. Ήδη νησιά, όπως η Ρόδος, επεξεργάζονται κίνητρα για να προσελκύσουν τους ψηφιακούς νομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε πανελλαδικής εμβέλειας σχέδιο, χωρίς να αποκλείει και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ήδη ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την απλοποίηση για 12μηνη παραμονή στη χώρα, με δυνατότητα επέκτασης.

Στα σκαριά μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις χώρες που εποφθαλμιούν τη θέση του προορισμού των ψηφιακών νομάδων. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, προσπαθώντας να αναζωογονήσουν τις περιφέρειες τους και την οικονομία τους συνολικά.

Οι ψηφιακοί νομάδες, είναι ένα επιπλέον μέσο για να γίνει ακόμα πιο έμπρακτη η ευρωπαϊκή αρχή της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων, ο ενιαίος οικονομικός, εργασιακός, παραγωγικός χώρος της ΕΕ. Η διαδικασία βέβαια είναι περίπλοκη γιατί υπάρχουν σοβαρές διαφορές από κράτος σε κράτος, ανομοιομορφία σε επίπεδα ανάπτυξης, κόστος ζωής, μισθολογικό και άλλα.

Όλα δείχνουν όμως ότι τα ευρωπαϊκά όργανα θα πρέπει να διαμορφώσουν το επόμενο διάστημα ένα ενιαίο στοιχειώδες πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για τους ψηφιακούς νομάδες, που ήρθαν μάλλον για να μείνουν.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ