Πρόστιμα σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος: λύση στο πρόβλημα ή φαύλος κύκλος;

12 Σεπτεμβρίου, 2018
Πρόστιμα σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος: λύση στο πρόβλημα ή φαύλος κύκλος;
«Τσουχτερά» πρόστιμα περίμεναν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Σε πρόσφατους ελέγχους της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος: λύση στο πρόβλημα ή φαύλος κύκλος;

«Τσουχτερά» πρόστιμα περίμεναν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Σε πρόσφατους ελέγχους της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε διάφορες περιοχές της χώρας επιβλήθηκαν πρόστιμα για φορολογικές, εργατικές και ασφαλιστικές παραβάσεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το «κύμα» αυστηρών ελέγχων που έρχεται!  

Οι στοχευμένοι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος για την τήρηση της ασφαλιστικής εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έστειλαν κλιμάκια αστυνομικών για ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χαλκιδική, τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά.

Για την ακρίβεια, ελέγχθηκαν συνολικά (24) καταστήματα – επιχειρήσεις, όπου σε (19) περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και της ασφαλιστικής – εργατικής νομοθεσίας, για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Εκτός ωραρίου… στη Χαλκιδική

Ανάμεσα στις παραβάσεις που εντοπίστηκαν, βρέθηκαν πολλαπλές περιπτώσεις εργαζομένων πέρα από το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας, όπως και εργαζόμενοι για τους οποίους δεν επιδείχθηκε ο πίνακας προσωπικού ή ακόμα και εργαζόμενοι που απασχολούνταν εκτός του δηλωμένου προγράμματος εργασίας.

Στη Λευκάδα χωρίς απόδειξη

Στην περίπτωση των ελέγχων στη Λευκάδα, παρότι βρέθηκαν επίση εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού, ο μεγάλος χαμός έγινε με τις πολλαπλές περιπτώσεις παραβάσεων σε μη έκδοση αποδείξεων, όπου τα κρούσματα ήταν πολλά σε ποικιλία ποσών! 

Τα ίδια και στην Κεφαλονιά

Πίσω δεν πήγε ούτε η Κεφαλονιά! Παραβάσεις στις προβλεπόμενες ώρες εργασίας του προσωπικού σε εστιατόρια, μπαφ και καφέ, μαζί με περιστατικά μη έκδοσης αποδείξεων συνέθεσαν κι εδώ το προφίλ των ελέγχων που διενεργήθηκαν, στέλνοντας… το ραβασάκι σε πολλούς καταστηματάρχες!

Τελικά τι πετυχαίνει με τα πρόστιμα το κράτος;

Η εποχή της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που τόσο έχει χτυπήσει τον κλάδο της εστίασης είναι αναμενόμενο ότι έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να προβαίνουν σε… παράνομες λύσεις με σκοπό, άλλοι να βγάλουν κέρδος, ενώ άλλοι απλώς να επιβιώσουν! Το ζήτημα, πέρα από τους ελέγχους, εντοπίζεται στην πραγματική διάθεση που έχει (αν έχει…) το κράτος να βοηθήσει τους υγιώς σκεπτόμενους επιχειρηματίες της εστίασης να εξελιχθούν και να γίνουν κερδοφόροι τόσο για τους ίδιους όσο και για το κράτος.

Το καθεστώς των αλλεπάλληλων ελέγχων υπό τον φόβο των προστίμων, ναι μεν θα φέρνει στην «τσιμπίδα» του νόμου όλους εκείνους τους επιχειρηματίες που λειτουργούν με αθέμιτα μέσα, ωστόσο, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα υπερβολικών φόρων, τεράστιου ΦΠΑ και κάτω από ένα καθεστώς φόβου ελέγχων & προστίμων, όλο και περισσότεροι σωστοί επιχειρηματίες θα συμπαρασύρονται στη δίνη, άλλοι θα αποχωρούν πριν να είναι αργά, ενώ μερικοί που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν, αποθαρρύνονται… Γι’ αυτό και η πραγματική μέριμνα του κράτους πρέπει να είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή. Τότε οι «κακοί» επιχειρηματίες θα πέσουν μόνοι τους στο κενό…   

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνε διαρκώς online!

Κάντε like στο facebook, ή follow σε Instagram & twitter


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους