Πρόσκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στο ΠΑΣΚΕΔΙ για τον αντικαπνιστικό νόμο

16 Οκτωβρίου, 2019
Πρόσκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στο ΠΑΣΚΕΔΙ για τον αντικαπνιστικό νόμο
Tη Δευτέρα 14/10, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης παρευρέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ: Ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό

νόμο

Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τρίτης (15/10) μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 14/10, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης παρευρέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του, σε μια εφ’ όλη της ύλης συνάντηση μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία, καθώς τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος.

Φτιάξε τη ΛΕΣΧΗ σου

Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή αναμένεται ακόμα η ανακοίνωση της σχετικής εγκυκλίου για την επικύρωση του νόμου και την ανακοίνωση όλων των διατάξεων της εφαρμογής του, βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω εξελίξεων για την τελική διαμόρφωση των εξαιρέσεων του νόμου.

 

Αναλυτικά, οι χώροι στους οποίους επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος είναι οι εξής:

 

  • Δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι εργασίας, κλειστοί ή στεγασμένοι (εξαιρούνται: χώροι για την παρασκευή προϊόντων καπνού)
  • Όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως εκείνα που ανήκουν στον κλάδο παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μεικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης
  • Οι παντός είδους χώροι αναμονής
  • Τα αεροδρόμια

 

Εξαιρούνται χώροι που θα προσδιοριστούν ειδικά για καπνιστές

 

  • Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων
  • Στα παντός είδους κυλικεία
  • Στα παντός είδους ΜΜΜ συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των αγοραίων

 

Όσον αφορά για το τι ισχύει σε γήπεδα, χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, η απαγόρευση του καπνίσματος επεκτείνεται εφεξής πέραν των κλειστών χώρων και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων (σ.σ.: παιδικές χαρές κ.λπ.), όπου προβλέπεται τετραπλασιασμός του προστίμου από τα 50 ευρώ στα 200 ευρώ για τους παραβάτες καπνιστές και διατηρείται στα 500 ευρώ για τους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων.

 

Για κάθε παράβαση της τροποποιούμενης ρύθμισης προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες, από 50 ευρώ που ισχύει σήμερα, και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση, στα κλειστά γήπεδα μπάσκετ, μετά και από επιστολή των αθλητών μελών της εθνικής ομάδας μπάσκετ , θα δοθεί εφόσον καπνίζουν οι φίλαθλοι το δικαίωμα στους αθλητές να αποχωρούν από το γήπεδο και να μην τιμωρείται η γηπεδούχος για τους καπνιστές φιλάθλους.

 

«Και οι καπνιστές έχουν δικαίωμα να καπνίζουν αλλά όχι αναγκάζοντας τους μη καπνιστές να γίνονται παθητικοί καπνιστές» τόνισε ο υπουργός.

 

Τι ισχύει για το κάπνισμα στο αυτοκίνητο

 

Απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα σε πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Για την εν λόγω παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ είτε ο παραβάτης είναι οδηγός, είτε συνοδηγός, είτε επιβάτης και στις 3.000 ευρώ αν πρόκειται για αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 1 μήνα στον οδηγό ανεξαρτήτως εάν ο παραβάτης είναι ο ίδιος.

Μάθε λεπτομέρειες για την ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό και πώς μπορείς κι εσύ να συμμετέχεις ΕΔΩ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ πρέπει να κατατεθεί σε εξήντα (60) ημέρες από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους