Αλλαγές στα ισχύοντα μέτρα φαίνεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τις 23 Ιανουαρίου, εκτιμώντας πως υπάρχει μια βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά της μουσικής, αλλά και παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που σήμερα είναι ως τις 00:00.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται μέσω διαρροών, θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί ως τις 23 Ιανουαρίου, να είναι τέτοια που θα επιτρέψουν την άρση ορισμένων εκ των μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Εκτιμάται ότι πιθανή πτώση κρουσμάτων κάτω από τις 10.000 θα δώσει μια ευχέρεια στο να χαλαρώσουν τα μέτρα, αν και πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως θα πρέπει ο εβδομαδιαίος μέσος όρος να κυμαίνεται κοντά στα 5.000 κρούσματα έτσι ώστε να είναι βέβαιη η εγκριση.

Από τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως «η κατάσταση, με τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, εξελίσσεται όπως περιμέναμε αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», ενώ επιβεβαίωσε πως η πρόθεση είναι τα μέτρα να μην παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που ισχύουν έως τις 23/1 είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για το προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Στη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα. Απαγορεύεται η μουσική και η διασκέδαση για ορθίους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.
  • Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων μόνο σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών.
  • Επίσης, στα νοσηλευτικά ιδρύματα ισχύουν αυστηροί όροι για το επισκεπτήριο και απαγορεύεται και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • Τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, που φτάνει έως και το 50%, αλλά και κυλιόμενο ωράριο, όπου αυτό είναι εφικτό.

ΠΗΓΗ