Πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους μικρών επιχειρήσεων

13 Μαΐου, 2022
Αναστολές συμβάσεων: Όλες οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων από εργοδότες και εργαζόμενους

Στην έγκριση του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από έναν έως 49 εργαζομένους, για το τρέχον έτος, με κονδύλια ύψους 20 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό (ΛΑΕΚ), προχώρησε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (τ. ΟΑΕΔ).

Πρόκειται για το κονδύλι που από τον επόμενο χρόνο θα διαχειρίζεται ειδική επιτροπή των κοινωνικών εταίρων, βάσει των αλλαγών που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Η υποβολή της πρότασης προγράµµατος κατάρτισης για υλοποίηση γίνεται µέσω ∆ιαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://laek.oaed.gr και το αργότερο µέχρι πέντε εργάσιµες ηµέρες πριν από την έναρξη υλοποίησης του προγράµµατος κατάρτισης. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι:

α) Οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι φορείς οι οποίοι ορίζονται από το καταστατικό τους ως φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών (ΦΕΕ), των οποίων τα μέλη διατηρούν επαγγελματική δραστηριότητα.

β) Οι επιστημονικοί σύλλογοι.

γ) Τα επιμελητήρια στα οποία ανήκουν οι επιχειρήσεις-μέλη που απασχολούν 1-49 άτομα.

δ) Τα εργατικά κέντρα κατόπιν παραχώρησης του δικαιώματος από ΦΕΕ.

ε) Οι ομοσπονδίες εργοδοτικών φορέων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιχειρήσεις που απασχολούν από ένα έως 49 άτομα προσωπικό, οι οποίες υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής στον ΕΦΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς ΛΑΕΚ (0,06%) και δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Κάθε επιχείρηση δικαιούται να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης με περισσότερους του ενός δικαιούχους φορείς, με την προϋπόθεση να ανήκουν στον ίδιο κλάδο παραγωγής.

Όσο για τους καταρτιζομένους, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:

Προϋπολογισμού 20 εκατ. με κονδύλια από τον ειδικό λογαριασμό (ΛΑΕΚ).

  • Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που απασχολούν από ένα έως 49 άτομα προσωπικό.

Οι έλεγχοι της κατηγορίας αυτής που αφορούν τους καταρτιζομένους γίνονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο μέσω του συστήματος «Εργάνη», όπως περιγράφονται παραπάνω.

  • Εργαζόμενοι που το αντικείμενο απασχόλησής τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερή εργασία. Οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής υποχρεωτικά θα πρέπει:

α) Όταν δηλώνονται σε πρόγραμμα, να μην εμφανίζονται απασχολούμενοι σε επιχείρηση.

β) Να διαθέτουν τουλάχιστον 50 ημερομίσθια. Η περίοδος ελέγχου της απασχόλησης αφορά το έτος 2021.

Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται σε πραγματικό χρόνο κατά την υποβολή των προτάσεων των προγραμμάτων των δικαιούχων φορέων κατά την αξιολόγηση.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι ωφελούμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης που το αντικείμενό τους είναι συναφές με την ειδικότητα/κλάδο τους ή σε οριζόντιες δεξιότητες.

Αντιστοίχως, οι δικαιούχοι φορείς υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης σε θεματικές ενότητες με περιεχόμενο συναφές με τον κλάδο δραστηριότητας που υπάγονται ή υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης σε οριζόντιες θεματικές ενότητες οι οποίες συνάδουν με τους στόχους των ίδιων των επιχειρήσεων.

 

 

Ρεπορτάζ: kathimerini.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους