Η πρόεδρος του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, κα Νίκη Κωνσταντίνου στο MEGA Σαββατοκύριακο: “Ο κλάδος δεν έχει πληγεί απλά”

3 Μαΐου, 2020
Η πρόεδρος του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, κα Νίκη Κωνσταντίνου στο MEGA Σαββατοκύριακο: "Ο κλάδος δεν έχει πληγεί απλά"
Στην πρωινή εκπομπή του MEGA Σαββατοκύριακο βρέθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, κα Νίκη Κωνσταντίνου για το επίμαχο θέμα της επαναλειτουργίας της Εστίασης μετά την περίοδο της καραντίνας.

Στην πρωινή εκπομπή του MEGA Σαββατοκύριακο βρέθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, κα Νίκη Κωνσταντίνου, καλεσμένη του Γιώργου Χουδαλάκη και του Άρη Ραβανού για το επίμαχο θέμα της επαναλειτουργίας της Εστίασης μετά την περίοδο της καραντίνας.

Όπως τόνισε η κα Κωνσταντίνου: «Ανοίγουν άμεσα όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλειστούς χώρους, ακόμα και όσες αφορούν τζόγο ή φρουτάκια εκτός από την Εστίαση» και πρόσθεσε: «Εκπροσωπώ 35.000 καταστήματα και χιλιάδες εργαζόμενους. Οι άνθρωποι αυτοί ζητάνε συγκεκριμένα πράγματα, όπως και έπραξαν συγκεκριμένα πράγματα έως τώρα [σ.σ. στην περίοδο των μέτρων της καραντίνας]. Πρέπει να επιβιώσουν με κάποιο τρόπο».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κα Κωνσταντίνου στο θέμα των ενοικίων των καταστημάτων, που τίθεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων και από τους ίδιους τους καταστηματάρχες: «Πρακτικά θα έπρεπε να γίνει μία ρύθμιση με τα ενοίκιά τους. Το 60% να καταβάλει η μικρομεσαία επιχείρηση χωρίς να έχει εισπράξει δεν σημαίνει τίποτα παρά μόνο 60% ενοίκιο επί τρία για να πληρώσει μόλις ανοίξει, για να εισπράξει και να πληρώσει τον ιδιοκτήτη. Δεν είναι βιομηχανία, δεν είναι τεράστια ξενοδοχειακή μονάδα. Είναι η καφετέρια της γειτονιάς».

Κατάρρευση της Εστίασης σημαίνει κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας

Την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου της Εστίασης ανέλυσε η κα Κωνσταντίνου εξηγώντας ότι: «Ζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Λόγω ανωτέρας βίας θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί ακόμα και το ενοίκιό μας, είτε από την τράπεζα, είτε με εγγύηση δημοσίου, ακόμα και στο 100%. Ο κλάδος δεν έχει πληγεί απλά. Διαθέτει 100.000 επιχειρήσεις και πάνω από 700.000 εργαζόμενους. Είναι η βάση που στηρίζεται το οικονομικό οικοδόμημα της χώρας. Η κατάρρευσή μας σημαίνει ότι σταματάνε όλες οι δουλειές. Οι υπηρεσίες που προκύπτουν, ακόμα και οι δικαστικές τροφοδοτούνται από τα δικά μας παράβολα. Έχουμε κατά μέσο όρο μία επιχείρηση δέκα δικαστήρια τον χρόνο».

Μάλιστα όπως υπογράμμισε η ίδια, η ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου είναι ένα ουσιαστικό μέτρο με πρακτική διάσταση για την επανεκκίνηση ολόκληρης της Ελληνικής οικονομίας: «Ζητήσαμε επανεκκίνηση 2% από τον περσινό μας τζίρο με πλαφόν τα 7000 ευρώ. Αυτό το χρήμα θα πέσει στην πραγματική οικονομία. Να γεμίσουν οι επιχειρήσεις με προμήθειες για να δουλέψουν».

Όσον αφορά την κατάσταση εν όψει του καλοκαιριού, η πρόεδρος του ΠΑΣΚΚΕΔΙ περιέγραψε την κατάσταση όπως είναι πραγματικά: «Η Χαλκιδική έχει δημοπρασίες για τον αιγιαλό. Ως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Παραδοσιακά κάθε χρόνο, τον Μάιο είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις. Για τη βόρεια Ελλάδα έχει χαθεί το καλοκαίρι. Κάποια νησιά έχουν μια ιδιαίτερη υποδομή, γι’ αυτό και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν όλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προσληφθεί κόσμος».

Δείτε τη συνέντευξη ΕΔΩ (στο 0:28:00 και μετά)

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους