Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

10 Μαΐου, 2021
kalianidis-bayreuth

Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Άλλωστε, όπως φανερώνει πρόσφατη έρευνα που έκανε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι 3 στους 4 αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης που αποτελεί και επιθυμία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος μέχρι οι επιχειρήσεις και βέβαια η κοινωνία να βρουν τον βηματισμό που είχαν πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός. Για παράδειγμα, στο λιανεμπόριο, που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση είναι υποτονική, επειδή είναι περισσότεροι όσοι κοιτούν τις βιτρίνες, σε σχέση με όσους αγοράζουν. Πολύ απλά δηλαδή, δεν έχουν εισόδημα ή δεν ξοδεύουν επειδή φοβούνται ότι ίσως έρθουν δυσκολότερες μέρες. Στην εστίαση, τα δείγματα γραφής από την επαναλειτουργία των πρώτων ημερών είναι θετικά. Πολλά, βέβαια, θα κριθούν για τους επιχειρηματίες της εστίασης από το άνοιγμα του τουρισμού, μιας και κυρίως στα  καταστήματα του κέντρου το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από τους ξένους επισκέπτες.

Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Το βλέμμα μας λοιπόν, είναι στην επόμενη μέρα και στην οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά μόλις ανοίξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο ΕΕΑ, το 44% των επιχειρηματιών βρίσκεται αντιμέτωπο με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους, ποσοστό που στο γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%. Επίσης, το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, ενώ 1 στους 2 ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, το επόμενο εξάμηνο.

Πέραν αυτών, να μην ξεχνάμε ότι το 40% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανοίξει καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κόσμο σε εξωτερικό χώρο. Όπως και το ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών μέσω της δράσης, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, του ΕΣΠΑ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν χρέη, επιταγές και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δεν γίνεται να καλυφθούν, ενώ οι οφειλές των ιδιωτών αγγίζουν τα 242,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία καθόμαστε!

Για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση των επιχειρήσεων, ως Επιμελητήριο έχουμε προτείνει βελτιώσεις στο πτωχευτικό δίκαιο με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και τον ανασχεδιασμό της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν, δηλαδή, κινδυνεύσουν με κατάρρευση, οι επιπτώσεις θα έχουν τεκτονικές διαστάσεις. Όλα αυτά τα μέτρα θα είναι ελλιπή, εάν δεν συνοδευτούν από «κούρεμα» οφειλών και ρύθμιση του υπολοίπου σε πολλές δόσεις, διότι πολύ απλά χρέη που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν, δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα διασωθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι πιο μικρές και άρα αδύναμες και μαζί με αυτές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ