Πότε θα ξεκινήσει και πώς θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν του 2022 στην Ελλάδα

4 Ιανουαρίου, 2022
tourismos-4

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται ο παγκόσμιος τουρισμός, αφού η μετάλλαξη Όμικρον που παρελαύνει, έχει παγώσει τις προκρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν του 2022 και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τα lockdown αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, κυριαρχούν.

Μπορεί όμως η σημερινή κατάσταση να επηρεάσει και σε ποιο βαθμό την έναρξη και την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας; Θα καταφέρουμε να παραμείνουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, «μονοπώλιο» στη Μεσόγειο; Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πλήρη ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και μάλιστα με αυξήσεις από τις κύριες αγορές;

Σίγουρα οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ημερομηνία έναρξης αλλά και πορείας και εξέλιξης της σεζόν του 2022, αλλά θα ήταν παρακινδυνευμένη, αφού η νόσος COVID-19 έχει και συνεχίζει να διαψεύδει προβλέψεις και εκτιμήσεις. Μάλιστα οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες και απότομες, αφού κανείς δεν περίμενε η νέα μετάλλαξη να φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στον παγκόσμιο τουρισμό, μέσα σε λίγες ημέρες, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Το σχεδόν απόλυτο πάγωμα των προκρατήσεων που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα για την Ελλάδα αλλά ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα για την έναρξη ή την εξέλιξη της σεζόν, εφόσον επαληθευτεί το καλό σενάριο. Δηλαδή να κορυφωθεί η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον μέσα στον Ιανουάριο και άρα να αρχίσει να υποχωρεί μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε οι κρατήσεις να ανακάμψουν άμεσα και μάλλον δεν θα επηρεαστούν. Αν όμως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα συνεχισθεί, ή εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη, σίγουρα η έναρξη της τουριστικής σεζόν θα ξεκινήσει αργότερα από το προγραμματισμένο. Το βασικό δεδομένο που δεν πρέπει να παραβλέπει η χώρα μας, είναι ότι τις τελευταίες δύο χρονιές, το 2020 και το 2021, βασικοί ανταγωνιστικοί μας προορισμοί, είτε άνοιξαν τα σύνορα τους αργότερα από εμάς, είτε με μεγάλους περιορισμούς, είτε δεν άνοιξαν καθόλου. Ειδικά οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές για δυο σεζόν και φυσικά όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν φέτος με μεγάλες προσδοκίες.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν οι πρoκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022, κατά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που μας πέρασε, πάνω από τα επίπεδα του 2018 και του 2019, ενώ από το Νοέμβριο ναι μεν έχουν παγώσει, λόγω του αρνητικού κλίματος, όμως δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Αυτό δήλωσε στο NEWS 24/7 ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, πρόεδρος Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος των Allsun Hotels και σύμβουλος ανάπτυξης του Danaos Travel. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε μια ασφαλή εκτίμηση για την έναρξη της σεζόν, όμως αν υποθέσουμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον εξασθενήσει τον Φεβρουάριο, φέρνοντας μια ηρεμία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και αγορές τότε οι κρατήσεις θα ανεβάσουν ρυθμούς και ο Απρίλιος θα «σωθεί», υποστηρίζει ο κ. Βαμιεδάκης, τονίζοντας ότι το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι και πόσοι άλλοι Μεσογειακοί προορισμοί θα ανοίξουν φέτος. «Είναι πολύ δύσκολο να είμαστε για τρίτη χρονιά μονοπώλιο στη Μεσόγειο. Εάν βασικοί προορισμοί όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο ανοίξουν από νωρίς, όπως βέβαια και η Ισπανία με την Τουρκία, τότε η πίτα θα μοιρασθεί. Ειδικά οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής, θα ρίξουν τις τιμές για να κερδίσουν τουρίστες και το χαμένο έδαφος, ενώ η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα της υποτιμημένης λίρας. Σε πολλούς ταξιδιώτες έχουν λείψει αφού έχουν να τους επισκεφτούν δύο χρόνια, αλλά θα προσελκύσουν, όταν ανοίξουν, σίγουρα και ταξιδιώτες που αποφασίζουν με αμιγώς κριτήρια τιμής. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», λέει ο κ. Βαμιεδάκης.

Οι προκρατήσεις έχουν παγώσει αυτή την ώρα και μετά το ξέσπασμα της μετάλλαξης Όμικρον, όμως είναι νωρίς ακόμα για προβλέψεις, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον, τονίζει στο NEWS 24/7 o κ. Δημήτρης Χαριτίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece, ενός από τους μεγαλύτερους tour operators στη χώρα μας, που φέρνει τουρίστες από τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλτικής. Ο ίδιος δηλώνει ότι ο στόχος της εταιρείας για τη σεζόν του 2022 είναι η αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας. «Όλο το φετινό καλοκαίρι, όπως και σήμερα εκτελούνται μόνο τακτικές πτήσεις, από και προς συγκεκριμένα αεροδρόμια της Ρωσίας και της Ελλάδας. Ελπίζουμε όμως να εγκριθεί από τις ρωσικές αρχές η συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας των δύο χωρών, που περιλαμβάνει ένα ικανοποιητικό αριθμό πτήσεων για τη σεζόν του 2022». Ο κ. Χαριτίδης λέει υπάρχει πρόθεση για αύξηση του τουριστικού ρεύματος και από τις χώρες της Βαλτικής προς την Ελλάδα, τάση όμως που φαίνεται ακόμα πιο ενισχυμένη για τον προορισμό Τουρκία. «Αναμένεται αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και άρα αύξηση της τιμής του πακέτου, μόνο τα ξενοδοχεία κράτησαν τις τιμές τους στα επίπεδα του 2021 διότι τα συμβόλαια έγιναν το καλοκαίρι, με ελάχιστα να κάνουν αυξήσεις της τάξεως του 3-5%», επισημαίνει ο κ. Χαριτίδης.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη του στο τέλος του έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Fritz Joussen τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσδοκίες του μεγαλύτερου tour operator στον κόσμο για μια καλή σεζόν το 2022 θα επαληθευτούν. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε μια πραγματική πρόβλεψη για τη θερινή περίοδο του 2022. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι ο τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 το επόμενο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ήδη από το 2021 ότι οι κρατήσεις θα γίνονται πολύ αργότερα και όχι τόσο νωρίς», επεσήμανε ο κ. Joussen.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους