Πώς να ελέγχετε με ακρίβεια το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής σας και να γίνετε ένας άριστος επαγγελματίας

4 Σεπτεμβρίου, 2018
Πώς να ελέγχετε με ακρίβεια το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής σας και να γίνετε ένας άριστος επαγγελματίας
Αποτελεί μεγάλο ζήτημα για έναν καταστηματάρχη ο έλεγχος πάνω στα βασικά κόστη της επιχείρησής του.

Πώς να ελέγχετε με ακρίβεια το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής σας και να γίνετε ένας άριστος επαγγελματίας

Αποτελεί μεγάλο ζήτημα για έναν καταστηματάρχη ο έλεγχος πάνω στα βασικά κόστη της επιχείρησής του. Αρκετοί εφαρμόζουν μεθόδους, ωστόσο, αν δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός, υπάρχει σημαντικό ρίσκο… να σπαταλήσει εύκολα χρόνο και χρήμα! 

Μια άμεση και πρακτική λύση που προτείνεται για να ελέγχετε τα κόστη στο εστιατόριο ή το fast food σας αποτυπώνεται στο παρακάτω:  

Βασικά Κόστη = Κόστος Πρώτων Υλών + Εργατικό Κόστος

Κόστος Πρώτων Υλών = (Τρόφιμα + Ποτά)

Εργατικό Κόστος = (Υπάλληλοι + Διοίκηση)

Με άλλα λόγια, κάθε ιδιοκτήτης εστιατορίου/fast food οφείλει να ξέρει σε καθημερινή βάση ποια είναι ακριβώς τα βασικά έξοδα λειτουργίας του μαγαζιού. Ο έλεγχος και η ακριβής γνώση του βασικού κόστους (πρώτες ύλες και εργατικά) σε καθημερινή βάση είναι πολύ πιο σημαντικό καθήκον για κάθε ιδιοκτήτη, από το να βλέπει μόνο στο τέλος τις ημέρας ποιες ήταν οι εισπράξεις…

Γιατί είναι σημαντικό να υπολογίσετε το βασικό κόστος;

Η κερδοφορία ενός εστιατορίου συνδέεται άμεσα με την ικανότητα του επιχειρηματία να διαχειρίζεται με απόλυτη ακρίβεια τα βασικά κόστη που απαιτεί το κατάστημα για να λειτουργεί. Στις βασικές δαπάνες περιλαμβάνονται τα δύο πιο μεταβλητά κόστη σε ένα εστιατόριο: (1) Εργασία και (2) Πρώτες Ύλες (τρόφιμα και ποτά).

Τα Βασικά Κόστη είναι ένα εσωτερικό θέμα του εστιατορίου και πρέπει και μπορεί κάθε ιδιοκτήτης ή διευθυντής να τα γνωρίζει και να τα ελέγχει, ενώ οι πωλήσεις (οι πελάτες) και ο ανταγωνισμός (τα άλλα εστιατόρια) είναι κατά πάρα πολύ θέμα εξωτερικών παραγόντων και πρέπει να έρχονται σε δεύτερη θέση. 

Ποια είναι τα Βασικά Κόστη ενός Εστιατορίου / Fast food;

1) Κόστος Πρώτων Υλών 2. Εργατικό Κόστος  

α) Τρόφιμα α) Μισθοδοσία

β) Ποτά β) Ένσημα

γ) Διάφορα (κούπες, μπλουζάκια με το όνομα του εστιατορίου, κτλ) γ) Διοικητικά

Ως εκ τούτου, το Βασικό Κόστος ενός εστιατορίου/ fast food είναι περίπου το 74% των πωλήσεών του. Αυτό το νούμερο μπορεί να αποδειχθεί «σωτήριο» εάν ελέγχεται διαρκώς, καθώς αποτυπώνει τον πυρήνα της δραστηριότητας του καταστήματος. 

Ξεκινήστε σήμερα αυτή την κρίσιμη διαδικασία, παρακολουθώντας το βασικό σας κόστος λειτουργίας ως εξής:

1. Κόστη Πρώτων Υλών

Καθημερινή Παρακολούθηση

2. Εργατικά Κόστη

Καθημερινή Παρακολούθηση

3. Απογραφή Εμπορευμάτων

Εβδομαδιαία Παρακολούθηση

 Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Πολύ απλά ορίζουν την γραμμή που χωρίζει τους προσεκτικούς, επαγγελματίες καταστηματάρχες που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, ελέγχοντας όλες τις παραμικρές λεπτομέρειες που αφορούν την καθημερινότητά τους με σκοπό να βγαίνουν διαρκώς κερδισμένοι. Και σε αυτούς που έμαθαν να λειτουργούν ευκαιριακά και πρόχειρα, αποσκοπώντας στο άμεσο κέρδος… που όμως έχει και σύντομη ημερομηνία λήξης! Εσείς σε ποια πλευρά θα επιλέξετε να είστε; 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους