Πώς η κυβέρνηση κάνει πολιτικό της όπλο την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

1 Φεβρουαρίου, 2021
kiriakos-mitsotakis
Διαμαντής Σεϊτανίδης

Στις διαπιστώσεις της έρευνας η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη τις απαντήσεις που θα ακούσουμε από κυβερνητικά χείλη τις επόμενες ημέρες, όποτε η έκθεση περιλαμβάνεται με πρωτοβουλία στελεχών της αντιπολίτευσης στον δημόσιο διάλογο. Η πρώτη παραδοχή είναι ότι η πανδημία προκάλεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη πρωτόγνωρες συνθήκες, τις οποίες κανένα κράτος δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί, ούτε πολύ περισσότερο να προβλέψει. Έτσι, σε όλες τις χώρες -προφανώς και στην Ελλάδα- έχει προκληθεί βαθιά κι απότομη ύφεση, που έχει επηρεάσει αρνητικά όλους τους δείκτες που δείχνουν την κατάσταση των νοικοκυριών στη χώρα μας κι αποτυπώνονται στην έκθεση.

Ωστόσο, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, η έκθεση καταγράφει και το θετικό αποτύπωμα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως:

Η προστασία των θέσεων εργασίας: Η έρευνα, λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρει καθαρά ότι «το ποσοστό ανεργίας για το 2020 θα είναι εάν όχι ελαφρώς χαμηλότερο τουλάχιστον αντίστοιχο με εκείνο του 2019. Παραμένει, όμως, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που σε κάθε περίπτωση θα κινείται κοντά στο 17%. Είναι προφανές πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την διατήρηση των θέσεων εργασίας έχουν πετύχει τον στόχο συγκράτησης της απασχόλησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνηγορεί υπέρ των κυβερνητικών αποφάσεων η έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, όταν αναφέρει πως «τέσσερα στα 10 νοικοκυριά (41,2%) δηλώνουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2019 (37,1%). Από το εύρημα αυτό φαίνεται πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την συγκράτηση της μισθωτής εργασίας σε συνδυασμό με τα προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας έχουν επιφέρει θετική μεταβολή ως προς την διάρθρωση της εισοδηματικής πηγής των νοικοκυριών».

Για τη στήριξη επιχειρήσεων: Κι εδώ η έκθεση αναδεικνύει τις κυβερνητικές προσπάθειες, καθώς καταγράφει ότι «σχεδόν 1 στα 10 νοικοκυριά (9,8%) δηλώνει ως κύρια πηγή εισοδήματος τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ποσοστό βελτιωμένο σε σχέση με το 2019 (8,7%).

Από το εύρημα αυτό φαίνεται πως η σταδιακή αύξηση, που καταγράφηκε τα τελευταία 3 έτη, των νοικοκυριών που το εισόδημα τους στηρίζεται κυρίως στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίστηκε, υποδεικνύοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη των επιχειρήσεων έχουν ανακόψει προς το παρόν τα μαζικά λουκέτα που προκαλούνται κατά την διάρκεια έντονων οικονομικών κρίσεων».

Για τη δανειακή συμπεριφορά των νοικοκυριών: Η έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, λένε από την κυβέρνηση, αναφέρει καθαρά ότι «το έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ έχει βοηθήσει στη μείωση των νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια περιορίζοντας τον αριθμό των νοικοκυριών που έχουν καθυστερημένες οφειλές» και σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι «καλύτερη εικόνα σε σχέση με την έρευνα του 2019 παρουσιάζεται και ως προς τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών σχετικά με την δυνατότητα εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανειακών τους υποχρεώσεων για το 2021. Συγκεκριμένα το 77,8% θεωρεί πως θα ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις έναντι του 15,4% που δηλώνει πως δεν θα τα καταφέρει».

Οι κυβερνητικές πηγές καταλήγουν με την αναφορά ότι τόσο στην έκθεση, όσο και σε όλες τις μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης, η θετική αντιμετώπιση των επιλογών της κυβέρνησης για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι κοινός παρονομαστής. 

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ