Πόλεμος – Ουκρανία: Στα ύψη η τιμή της βενζίνης – Ανατιμήσεις σε ψωμί

2 Μαρτίου, 2022
h0703128

Με τα υπάρχοντα αποθέματα καλύπτεται προς το παρόν η αγορά – Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν εφόσον ο πόλεμος τραβήξει σε μάκρος

Ανατιμήσεις στο ψωμί, αλλά και στη βενζίνη, η τιμή της οποίας έτσι κι αλλιώς έχει εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αναμένεται να είναι οι παράπλευρες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας στη Voria.gr, εκπρόσωποι των δύο κλάδων επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή η αγορά καλύπτεται με τα υπάρχοντα αποθέματα σε άλευρα και καύσιμα, ωστόσο τονίζουν πως, σε περίπτωση που ο πόλεμος έχει διάρκεια, μοιραία οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα.

«Προς το παρόν κρατάμε στάση αναμονής, γιατί αυτή τη στιγμή τα αλεύρια που έρχονται σε μας είναι της προηγούμενης χρονιάς. Τώρα, αν κρατήσει ο πόλεμος και γίνουν αγορές σιταριών σε άλλες τιμές, διότι η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν το 30% των σιταριών, θα υπάρχει ζήτηση και δεν θα υπάρχει προσφορά. Εκεί θα εκτροχιαστούν οι τιμές κι αυτό είναι κάτι που απευχόμαστε. Οι μεγάλες ελληνικές αλευροβιομηχανίες κάποιο ποσοστό, όχι όλο, το αγοράζουν από Ρωσία και Ουκρανία. Άρα, αν δημιουργηθεί έλλειψη, κι αυτά που αγοράζουν από αλλού δεν θα φτάνουν. Αυτό βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, τι θα γίνουν τα καναδέζικα σιτάρια. Είναι πάρα πολλές οι παράμετροι», εξήγησε στη Voria.gr η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

Η πρόεδρος σημείωσε ότι το πρόβλημα σαφώς δεν είναι ελληνικό, αλλά αφορά όλο τον κόσμο. «Εάν ο πόλεμος παραταθεί, θα έχουν πρόβλημα όλες οι χώρες. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα όλα αυτά έρχονται έπειτα από μνημόνια. Κι αν υπάρξουν νέες αυξήσεις, θα διαμορφωθεί μία άλυτη εξίσωση, διότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δεν έχει αγοραστική δύναμη. Επειδή όλα αυτά αφορούν όλο τον κόσμο και είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω πως θα δημιουργηθούν άλλοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όπως έγινε και με την πανδημία», ανέφερε.

Ράλι τιμών στη βενζίνη

Τα αποθέματα των πρατηρίων είναι αυτά που φαίνεται να συγκρατούν κάπως τις τιμές των καυσίμων αυτές τις μέρες. Ωστόσο, το ράλι των τιμών στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, που άρχισε ήδη από τις δύο πρώτες μέρες του πολέμου, αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με την αμόλυβδη να παγιώνεται στο 1,90 ευρώ το λίτρο και να φτάνει ή και να ξεπερνά τα δύο ευρώ σε απομακρυσμένες περιοχές, κυρίως στα νησιά. «Η βενζίνη θα φτάσει σίγουρα στο 1,90, γιατί αυξήθηκε το καύσιμο χθες και προχθές και σήμερα φαίνεται ότι θα έχουμε νέα αύξηση, ιδιαίτερα στη θέρμανση κατά 1,2 λεπτά, δηλαδή στα 12 ευρώ το κυβικό. Βλέπω σε πρατήρια τιμές κάτω από το διυλιστήριο που πουλάει το λίτρο 1,79 με 1,80. Κάτω από 1,80 δεν έχει κέρδος. Ακόμα τα πρατήρια λειτουργούν με τα αποθέματά τους. Αυτά, όμως, επειδή οι αυξήσεις είναι μεγάλες, χάνουν λεφτά όταν πάνε να ξαναγοράσουν. Για παράδειγμα, έχεις αγοράσει ένα ευρώ και πουλάς 1,05. Την άλλη μέρα ανεβαίνει 1,10, 1,20 ή 1,30 και πας να αγοράσεις αυτό που πήρες με 1,05 και το πουλάς 1,04. Τι κέρδισες; Έβγαλες παραπάνω λεφτά από την τσέπη σου, για να αγοράσεις τα ίδια λίτρα. Έτσι είναι η αγορά, λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση. Και δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει πού θα πάει», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτσής.

Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τον κ. Κιουρτσή είναι ότι γεγονός ότι οι πρατηριούχοι που αγοράζουν για να αποθεματοποιήσουν αρχίζουν και φοβούνται. «Αν η τιμή πάει προς τα κάτω, είσαι χαμένος. Τα μεγάλα πρατήρια που κρατούσαν με υψηλά αποθέματα χαμηλά τις τιμές, αν γίνει μία συμφωνία και σταματήσει ο πόλεμος, τι θα κάνουν τα καύσιμα; Γιατί τα λεφτά είναι πολλά. Μην ξεχνάτε ότι τα καύσιμα έχουν αυξηθεί κι έχουμε χάσει ένα 40% της αγοραστικής μας δύναμης. Όταν έχει αυξηθεί 40% το καύσιμο, για τα ίδια αποθέματα χρειάζεσαι 40% περισσότερο κεφάλαιο, αν το έχεις. Αν δεν το έχεις, υποτιμάς την περιουσία σου», εξήγησε.

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ