Ποιο είναι το gourmet φαγητό και γιατί ξεχωρίζει

11 Οκτωβρίου, 2018
Ποιο είναι το gourmet φαγητό και γιατί ξεχωρίζει
Σύμφωνα με το λεξικό, gourmet είναι το φαγητό που χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, προσεκτική προετοιμασία και καλλιτεχνική παρουσίαση foodstyle.

Ποιο είναι το gourmet φαγητό και γιατί ξεχωρίζει

Διαφορετική είναι η αντίληψη για την έννοια τουgourmetφαγητού ανάμεσα σε αυτό που είναι και αυτό που, ευρέως, θεωρείται με βάση την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με το λεξικό, gourmet είναι το φαγητό που χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, προσεκτική προετοιμασία και καλλιτεχνική παρουσίαση foodstyle.

Τι σημαίνει gourmet φαγητό στην πραγματικότητα;

Καταρχάς, τα gourmet τρόφιμα είναι μια ολόκληρη κατηγορία στοιχείων από τα βασικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να είναι πλήρως προετοιμασμένα τα πιάτα σε ένα εστιατόριο και τα οποία έχουν κάποιο αναβαθμισμένο ή εκλεκτό χαρακτηριστικό σε σχέση με τα κοινά εστιατόρια. Μερικά συστατικά που θεωρούνται gourmet είναι εξαιρετικά σπάνια, πολύ ακριβά, ή καλλιεργήθηκαν με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιούνται σε πολύ ιδιαίτερα πιάτα.

Δεν είναι όμως μόνο τα υλικά που καθορίζουν το gourmetπιάτο. Ένα γεύμα σε gourmet εστιατόριοθεωρείται τέτοιο λόγω της ικανότητας του σεφ, ο οποίος επιμελείται με την ιδιαίτερη τεχνική του τόσο τη γεύση, όσο και την καλλιτεχνική παρουσίασης του πιάτου.

Τροφές με gourmet καταγωγή

Φυσικά, υπάρχουν τροφές που θεωρούνται gourmet καθαρά και μόνο λόγω της καταγωγής τους. Για παράδειγμα, οι τρούφες είναι ένα gourmet προϊόν, επειδή δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και να συλλέγονται από άγριες περιοχές στη Γαλλία και την Ιταλία. Συνεπώς και η προμήθειά τους καταλήγει εκ των πραγμάτων να είναι ακριβή. Άρα αναλόγως επηρεάζεται το κόστος στα πιάτα που χρησιμοποιείται ως συστατικό…

Αντίστοιχο παράδειγμα σε gourmetσυστατικόείναι ο κρόκος,αφού το σαφράνι γίνεται από τα στίγματα του λουλουδιού του κρόκου και είναι πολύ δύσκολο στη συγκομιδή και στην επεξεργασία του.

Τροφές με gourmet τρόπο παραγωγής 

Βέβαια, υπάρχουν και gourmet τροφές εξαιτίας του τρόπου που καλλιεργούνται. Για παράδειγμα, το βόειο κρέας «kobe» προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή της Ιαπωνίας, όπου οι αγελάδες καθημερινά «απολαμβάνουν» ένα είδος μασάζ και τρέφονται με μια ειδική δίαιτα που περιλαμβάνει μπύρα. Πολλά άλλα gourmet προϊόντα καλλιεργούνται με εναλλακτικά συστήματα καλλιέργειας, όπως μέσω αεροπονίας ή υδροπονίας προκειμένου να μειωθούν οι ρυπογόνες ουσίες, να αυξηθούν τα θρεπτικά συστατικά τους, και να δημιουργηθεί ένα καθαρότερο, πιο αγνό προϊόν.

Gourmet τεχνικές!

Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με εξωτικές ή πολύ λεπτομερείς διαδικασίες μαγειρέματος χρησιμοποιούνταισυχνά μόνο ως gourmet συστατικά από εξωτικές χώρες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή για εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος.

Ένα παράδειγμα είναι τα ψάρια ή τα τρόφιμα που παρασκευάζονται μέσω sousvide, που στα γαλλικά σημαίνει «εν κενώ». Το τρόφιμο για μαγείρεμα μπαίνει σε μια πλαστική διάφανη σακούλα, η οποία, αφού αφαιρεθεί ο αέρας, κλείνεται και σφραγίζεται ώστε το υλικό να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό και χάσει εσωτερική υγρασία λόγω όσμωσης. Στη συνέχεια βυθίζεται το αεροστεγές σακουλάκι μέσα στη συσκευή sousvide όπου η θερμοκρασία του νερού είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο και σιγά-σιγά η θερμική ενέργεια που υπάρχει στο νερό, μεταφέρεται στο υλικό που ώστε το όλο σύστημα να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία είναι συνήθως πολύ χαμηλή, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετή για να αργό μαγείρεμα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναιένα gourmet φαγητό με εξαιρετικές ιδιότητες σε γεύση καιεπίπεδα υγρασίας. Η διαδικασία, μάλιστα,μαγειρέματος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 72 ώρες για ορισμένα είδη τροφών!

Gourmet σημαίνει ποιότητα, όχι γκλαμουριά!

Η εξαιρετική γεύση, η παράδοση, οι ψαγμένες τεχνικές που αποδίδουν τις μέγιστες ιδιότητες των τροφών, τα φυσικά ή σπάνια υλικά, η έμπνευση του σεφ, όλα συνθέτουν ένα εκλεκτό gourmetπιάτο, το οποίο προσφέρει μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι gourmet είναι μόνο τα εξεζητημένα προϊόντα ή γεύσειςήαποκλειστικά τα διεθνώς καταξιωμένα delicatessen που τις προσφέρουν. Gourmet μπορεί να είναι οποιοδήποτε τρόφιμο ή συνταγή που έχει αληθινή ποιότητα και προσοχή στην λεπτομέρεια. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον που παρασύρεται από τις μόδες, μέσα στην άγνοια και τον μικροαστισμό του, να απορρίπτει τον χαρακτηρισμό οποτεδήποτε συνοδεύει κάτι ελληνικό, κάτι προσιτό, κάτι «καθημερινό». Και όμως… Gourmet είναι ένα κορυφαίο ζυμωτό ψωμί με εξαιρετικό αγνό παρθένο ελαιόλαδο, gourmet είναι το άγριο σταμναγκάθι, gourmet είναι μια κορυφαία φέτα όπως μόνο στην Ελλάδα παράγεται. Gourmet σημαίνει ποιότητα, όχι γκλαμουριά!

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ