Ποιες είναι οι 6 κινήσεις που διαμορφώνουν τον τέλειο σερβιτόρο;

6 Σεπτεμβρίου, 2018
Ποιες είναι οι 6 κινήσεις που διαμορφώνουν τον τέλειο σερβιτόρο;
Η εκπαίδευση ενός σερβιτόρου είναι το Α και το Ω για την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών στο εστιατόριο, στο καφέ ή στο μπαρ σας.

Ποιες είναι οι 6 κινήσεις που διαμορφώνουν τον τέλειο σερβιτόρο; 

Η εκπαίδευση ενός σερβιτόρου είναι το Α και το Ω για την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών στο εστιατόριο, στο καφέ ή στο μπαρ σας. Επιχειρηματίες στην εστίαση που θέλουν όλα να δουλεύουν ρολόι, δεν αφήνουν τους σερβιτόρους στην τύχη τους. Δίνουν οδηγίες, εκπαιδεύουν και τους βοηθούν διαρκώς να παρέχουν άριστες υπηρεσίες.

Για να δούμε αναλυτικά όμως ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχει ένας σερβιτόρος για να αποδώσει τα μέγιστα:  

1. Να χαμογελάει και να είναι ευγενικός

Αν και αυτονόητο, δεν είναι πάντα σίγουρο! Εντάξει, πολλοί πελάτες είναι αγενείς και μεταχειρίζονται τον σερβιτόρο σαν σκουπίδι, ενώ επίσης το επάγγελμα δεν είναι το πιο κερδοφόρο. Αλλά το χαμόγελο και η ευγένεια είναι μέρος του επαγγέλματος γιατί είναι δύσκολο να προσφερθεί καλή εξυπηρέτηση αν είναι κανείς σε κακή διάθεση, γεγονός που έχει αντίκτυπο ακόμα και στους καλούς πελάτες. Οπότε, φορέστε ένα χαμόγελο! Παίξτε τον ευτυχισμένο! Μερικές φορές, το να προσποιούμαστε ότι είμαστε ευτυχισμένοι, βελτιώνει τη διάθεσή μας. Ίσως και… τα φιλοδωρήματά σας. 

2. Να μην δείχνει ανυπόμονος!

Όταν τα εστιατόρια έχουν πολύ κόσμο, ενώ εσείς πρέπει να πληρώσετε αυτόν τον μήνα την εφορία, μπορεί να αρχίσετε να σκέφτεστε «όσο πιο πολλοί πελάτες, τόσο πιο πολλά tips»! Αλλά αυτό είναι κάπως αγενές… Οι παρέες πρέπει να διαδέχονται η μία την άλλη σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, όταν τα φαγητά και τα ποτά τους έχουν τελειώσει. Δεν είναι σωστό ένας σερβιτόρος να δείχνει με τον τρόπο του (πχ καθαρισμός τραπεζιού) ότι θέλει να διώξει μια παρέα που ολοκλήρωσε το γεύμα της. Το να βάλετε διακριτικά τον λογαριασμό στο τραπέζι όταν είστε σίγουροι ότι κανένας δεν πρόκειται να παραγγείλει κάτι άλλο, είναι εντάξει. Και κάτι πολύ σοβαρό. Όταν ο πελάτης ζητήσει να πληρώσει, δεν πρέπει να περιμένει.

3. Να μην κάνει σκηνές μπροστά στους πελάτες

Σερβιτόροι που μπλέκονται σε λογομαχίες ο ένας με τον άλλον επάνω στη δουλειά είναι από τα χειρότερα. Αυτό φέρνει αμηχανία στους πελάτες, αφού τους κάνει να αισθάνονται άβολα. 

4. Να γνωρίζει τον κατάλογο

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό! Δεν χρειάζεται να έχει δοκιμάσει τα πάντα στον κατάλογο, αλλά είναι απαραίτητο να έχει άριστη γνώση των περιεχομένων κάθε πιάτου! Αν δεν ξέρει την απάντηση σε μια ερώτηση πελάτη για ένα πιάτο, η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω δεν είναι η πλέον επιθυμητή και ασυναίσθητα προκαλεί ανασφάλεια στον πελάτη… Φυσικά δεν μιλάμε για γνώσης εκτέλεσης κάθε συνταγής, αλλά για μία γενική γνώση για το μέγεθος της μερίδας, τη γαρνιτούρα, αν το πιάτο είναι πικάντικο, αν έχει κάποια μη εμφανή συστατικά, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες. Σημαντικό είναι επίσης, ο σερβιτόρος να μπορεί να προτείνει κάτι από το μενού, εφόσον το γνωρίζει καλά και συγχρόνως, βλέπει ότι πελάτης είναι αναποφάσιστος ή δεν γνωρίζει καλά τα πιάτα του μενού! 

5. Να μην κακολογεί τους άλλους (όποιοι κι αν είναι αυτοί)…

Όπως για παράδειγμα την άλλη σερβιτόρα, που παίρνει πάντα μεγαλύτερα φιλοδωρήματα από σας, επειδή φλερτάρει με τους πελάτες της και είναι μια του σκοινιού και του παλουκιού. Ή τον διευθυντή που φωνάζει σε όλους και είναι τελείως κόπανος! Ή όσους άλλους μισείτε! Έχετε δεν έχετε δίκιο, δεν είναι πολύ επαγγελματικό να τα λέτε όλα αυτά εν ώρα εργασίας, ενοχλώντας τους πελάτες! Εκτός απ’ αυτό, μια τέτοια συμπεριφορά δείχνει μια γενικότερη αγένεια, που θα κάνει όλους τους πελάτες να αναρωτιούνται τι θα μπορούσατε να λέτε και γι’ αυτούς όταν φύγουν. 

6. Να μην κάθεται στο τραπέζι με τους πελάτες!

Είναι άλλο πράγμα ένας σερβιτόρος να αισθάνεται άνετα με τους πελάτες στο πλαίσιο ενός φιλικού κλίματος κι άλλο να παραπαίρνει θάρρος λες και βγήκε μαζί τους για καφέ! Το να μην κάθεται στο τραπέζι τους, να μην σκύβει πάνω τους, να μη τους ακουμπά και γενικά να κρατά αποστάσεις, είναι απαραίτητα για να μην ενοχλήσει ή ακόμα και προσβάλλει τους πελάτες. Ο κόσμος που επιλέγει να βγει για να διασκεδάσει ή συζητήσει κάτι προσωπικό με την παρέα του, το τελευταίο που χρειάζεται, είναι ένας σερβιτόρος που δείχνει τόσο πολύ τη βαρεμάρα ή την κούρασή του, που κάθεται μαζί τους! 

 Συμπέρασμα

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση του σερβιτόρου εν ώρα εργασίας, ωφελώντας τόσο τον ίδιο να αντιμετωπίσει καλύτερα τις καταστάσεις που θα προκύψουν, όσο και το κατάστημα να διατηρήσει μια υγιή επαγγελματική ροή. Στην τελική, κανένα επάγγελμα δεν είναι τέλειο, όλα απαιτούν ευελιξία, προσαρμογή και διαρκή επαγρύπνηση!

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ