Πνευματικά Δικαιώματα: Ο Γρετζελιάς της ΑΕΠΙ στην ΕΔΕΜ

9 Ιουνίου, 2021
ΓΡΕΤΖΕΛΙΑΣ

 

Αυτά που συμβαίνουν στον νεοσύστατο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ προκαλούν αίσθηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες επαναπροσλαμβάνουν το κατεστημένο που φάνηκε στημένο για να φαγωθούν τα 40 και πλέον εκατομμύρια των χρημάτων που προορίζονταν για τους δημιουργούς εν καιρό ΑΕΠΙ.

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

«Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο.
Σέρνονταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρουδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει.»

Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1938

Ο εφιάλτης της ΑΕΠΙ

Κι εκεί που μεγάλη μερίδα των δημιουργών περίμενε έναν νέο διαφανή οργανισμό να διαχειριστεί το πνευματικό τους δικαίωμα και την περιουσία τους, η ΕΔΕΜ ξυπνά μελανές μνήμες του παρελθόντος με την επαναφορά προσώπων που σχετίζονται στενά με την οικογένεια των Ξανθόπουλων της ΑΕΠΙ. Μετά την Μαρία Φασουλάκη που υπήρξε το δεξί χέρι του Πέτρου Ξανθόπουλου επί σειρά ετών στην ΑΕΠΙ, σειρά έχει και ο Παντελής Γρατζελιάς, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΠΙ.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, προσελήφθη ως αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της ΑΕΠΙ, Παντελής Γρατζελιάς, δικηγόρος στο επάγγελμα και επί σειρά ετών ένας από τους στενούς συνεργάτες των Ξανθόπουλων, μέλος του Δ.Σ. και … με αμοιβές παράλληλα υψηλές, όπως αυτών της οικογένειας Ξανθόπουλων.

Πέτρος Ξανθόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΠΙ – Παντελής Γρετζελιάς: αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΠΙ και τώρα Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής της ΕΔΕΜ

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου των ορκωτών λογιστών της Erst & Young για την περίοδο 2011-2014 που αποκάλυψαν το μέγεθος της κακοδιαχείρισης της ΑΕΠΙ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ Παντελής Γρετζελιάς λάμβανε 195.544 ευρώ το έτος. Δηλαδή 16.295 ευρώ τον μήνα!!! Εκτός των υπέρογκων αμοιβών του ίδιου και της οικογένειας Ξανθόπουλων που βύθισαν στην ένδεια χιλιάδες δημιουργούς, θυμίζουμε πως ο Παντελής Γρετζελιάς εκτός των καθηκόντων του ως αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΠΙ, ήταν και δικηγόρος στο επάγγελμα, αλλά και πρώην δήμαρχος της Νέας Φιλαδελφείας. Συνεπώς δεν πρόκειται για ένα στέλεχος που δεν θα ήξερε που πήγαινε το καράβι της ΑΕΠΙ. Η υπόθεση της ΑΕΠΙ έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τα μέλη της διοίκησης που είχαν εκτελεστικό ρόλο διώκονται για κακουργήματα.

Τα οικονομικά της ΕΔΕΜ, η αφαίρεση της άδειάς της από το ΣτΕ και η Λίνα Μενδώνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, η ΕΔΕΜ έλαβε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 από την ΕΥΕΔ 6.000.000, εκκαθαρισμένα από φόρους και κρατήσεις που προορίζονταν μόνο για διανομές στα μέλη της ΕΥΕΔ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΜ τα ποσά που διανεμήθηκαν ήταν μόλις 2.038.227 ευρώΠροκύπτει μια διαφορά 4.000.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι εισπράξεις από τα δικαιώματα από την ΕΔΕΜ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Θα περιμένουμε να δούμε λοιπόν πως και πότε θα γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος στην ΕΔΕΜ και αν τον διατάξει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη… ή θα κουκουλώσει τα όσα συμβαίνουν επί θητείας της. Θυμίζουμε πως η Λίνα Μενδώνη έδωσε άδεια στην ΕΔΕΜ – κακώς από ότι αποφάνθηκε το ΣτΕ – και κατά συνέπεια, κακώς υπέγραψε και την ΚΥΑ που ακολούθησε με την μεταφορά των δραστηριοτήτων και του κρατικού χρήματος στην ΕΔΕΜ

 

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι να δούμε ποια θα είναι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την συνέχεια της ΕΔΕΜ που αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε ήδη, η ομόφωνη απόφαση και Εισήγηση του Δ’ Ακυρωτικού Τμήματος του ΣτΕ είναι να αφαιρεθεί η άδεια της ΕΔΕΜ και τότε θα υπάρχουν πολλά που πρέπει να διαλευκανθούν.  Αν τελικά αφαιρεθεί η άδεια της ΕΔΕΜ, ότι έχει εισπράξει από την ΕΥΕΔ, δηλαδή τα 6.000.000 ευρώ πρέπει να δούμε τι έγιναν, τι έμεινε, κι αν έμεινε. Πως πληρώνονται μέχρι σήμερα μεγαλοστελέχη, όπως Λούκα Κατσέλη ως γενική διευθύντρια, δεκάδες στελέχη, ένα ακριβοπληρωμένο νομικό τμήμα και γενικά όλη η διαχείριση κρατικού χρήματος που πέρασε στα χέρια των επικεφαλής της ΕΔΕΜ από την ΕΥΕΔ.

 

 

 

ΠΗΓΗ

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους