Στον αέρα τα πνευματικά δικαιώματα μουσικής – “Χτυπά” η ώρα της Soundreef

1 Δεκεμβρίου, 2019
Στον αέρα τα πνευματικά δικαιώματα μουσικής - "Χτυπά" η ώρα της Soundreef
Τέλος ΕΥΕΔ και Αυτοδιαχείριση - Μεγάλη ευκαιρία για τα καταστήματα Εστίασης να αποκτήσουν την μουσική της Soundreef για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο!

Χαοτικές μοιάζουν οι εξελίξεις σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα μουσικής σε καταστήματα εστίασης, ύστερα από την ξαφνική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την αναστολή της λειτουργίας της «Αυτοδιαχείρισης» για δύο μήνες, αλλά και την ολοκλήρωση της περιόδου λειτουργίας της ΕΥΕΔ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού! Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης των δημιουργών στον δικό τους φορέα, την ΕΔΕΜ, διαδικασία που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα…

Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, οι συμβάσεις που επρόκειτο να υπογράψει η «Αυτοδιαχείριση» με εκπροσώπους φορέων παγώνουν μέχρι νεωτέρας, μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια, στα οποία θα προσφύγει ο φορέας. Μαζί παγώνει και η απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους, ενώ υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση με την ΕΙΙΡΑ ως το 2020.

Η απόφαση ελήφθη με βάση πόρισμα της Ernst & Young, που είχε παραγγείλει το υπουργείο Πολιτισμού για το διάστημα 2015 2017. «Η Αυτοδιαχείριση έχει συμμορφωθεί από τότε», δηλώνει ο φορέας. Η απόφαση όμως στηρίζεται σε κρίση του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΟΠΙ), το ΔΣ του οποίου παύτηκε με απόφαση της Λίνας Μενδώνη.

Η ΕΥΕΔ είχε μεταβατικό χαρακτήρα και ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης των δικαιωμάτων μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ. Η γενική της συνέλευση αποφάσισε πως το διάδοχο σχήμα θα είναι η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ). Μετά όμως την παραίτηση της επιτρόπου Μαρίας Βλάχου, για προσωπικούς λόγους, η υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει να ορίσει νέο επίτροπο, για να υπογράφουν συμβάσεις με την ΕΙΤΗΣΕΕ, την ΕΙΙΡΑ και άλλους φορείς. Η θητεία της ΕΥΕΔ ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2020, ενώ στο διάστημα αυτό πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Μεγάλη ευκαιρία για καταστήματα

Η μετέωρη κατάσταση που σχηματίστηκε μετά τις παραπάνω εξελίξεις, φέρνει τους καταστηματάρχες μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία (και συγκυρία). Η ήδη συγκεχυμένη και προβληματική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί μετά το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, αφήνει πλέον ένα τεράστιο κενό ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στη μουσική που παίζουν στα καταστήματά τους. Και αυτό γιατί, μπορεί η κατάσταση να έχει κυριολεκτικά πέσει προς το παρόν στο κενό από πλευράς κράτους, ωστόσο, η ισχύς των πνευματικών δικαιωμάτων παραμένει ανέπαφη. Οι καλλιτέχνες, είτε ισχύει το αντίστοιχο κρατικό όργανο είτε όχι, είναι οι πνευματικοί κάτοχοι της μουσικής που παίζει κανείς δημόσια στο μαγαζί του και αργά ή γρήγορα, θα έρθει ο “λογαριασμός”.

Μέχρι μάλιστα να ανακοινωθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το επίμαχο αυτό θέμα, κανείς δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν οι έλεγχοι ή ότι οι καταστηματάρχες δεν θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά για πνευματικά δικαιώματα μουσικής, ακόμα και πέντε χρόνια πίσω…

Αυτό που τονίζουμε πλέον ξεκάθαρα προς όλους τους ιδιοκτήτες είναι ότι βρίσκονται πια μπροστά στη μεγάλη τους ευκαιρία να αποκτήσουν τη μοναδική νόμιμη και σταθερή λύση για τη μουσική που παίζουν στα μαγαζιά τους: η playlist της Soundreef, αποκλειστικά μέσα από τη συνεργασία με το ΠΑΣΚΕΔΙ έχει ήδη φέρει τα πάνω κάτω στον κλάδο της Εστίασης, προσφέροντας μια σταθερή και αποτελεσματική λύση σε κάθε τύπο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η “ακέφαλη” κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προς το παρόν, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη συγκυρία απόκτησης Soundreef, αφού έχει αποδειχθεί έως τώρα η μόνη νόμιμη λύση, μέσα σε ένα χαοτικό κλίμα αλλεπάλληλων αλλαγών και πίεσης από όποιον κρατικό φορέα επιχείρησε να αναλάβει το ζήτημα…

Μια ανεπανάληπτη λίστα με 310.000 τραγούδια μέσα από ένα απλό και εύχρηστο σύστημα διαχείρισης προσφέρει σε κάθε επαγγελματία Εστίασης την ευκαιρία να μείνει ήσυχος μια για πάντα από κάθε ανατρεπτική ή ξαφνική εξέλιξη.

Όσοι τη δοκίμασαν, θα σας το διαβεβαιώσουν! Περισσότερα: https://www.paskedi.gr/paskedi_music


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους