Πνευματικά δικαιώματα: “καρφώνει” την Εστίαση η ανακοίνωση GEA

Φεβ 2, 2020
Πνευματικά δικαιώματα: "καρφώνει" την Εστίαση η ανακοίνωση GEA
Πνευματικά δικαιώματα: "καρφώνει" την Εστίαση η ανακοίνωση GEA - Γιατί οι αμοιβές των πνευματικών δικαιωμάτων δεν πρέπει να γίνονται σε βάρος της Εστίασης.

Ζοφερό μοιάζει το μέλλον της Εστίασης όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που αναπαράγουν. Από τη μια τα σκάνδαλα με την ΑΕΠΙ, από την άλλη ο εκβιασμός των καλλιτεχνών και στη μέση… ανακοινώσεις όπως αυτές του GEA. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, οι δικαιούχοι του GEA (GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ), μουσικοί, ερμηνευτές-τραγουδιστές και παραγωγοί διατυμπανίζουν ότι δηλώνουν “την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των πνευματικών δημιουργών για έναν μοναδικό Ενιαίο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων”.

 

Μάλιστα “ευελπιστούν” ότι “οι δικαιούχοι του πνευματικού δικαιώματος να αποκτήσουν άμεσα την ενότητα που αποκτήσαμε με πολυετείς αγώνες εμείς οι δικαιούχοι του συγγενικού δικαιώματος μουσικοί”, τονίζοντας ότι “Ευχή μας είναι η ένωση όλων των δικαιούχων πνευματικού δικαιώματος Ελλήνων και ξένων, σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Ανεξάρτητο, Αυτοδιοικούμενο, Μη Κερδοσκοπικό, που θα διαχειρίζεται και θα διανέμει μόνος του όλα τα έσοδα του πνευματικού δικαιώματος από όλες τις χρήσεις των έργων τους. Ως δικαιούχους μας ενώνει η επείγουσα ανάγκη της προστασίας μας απέναντι σε κερδοσκοπικούς και μη αυτοδιοικούμενους φορείς νεφελώδους νομιμότητας”.

 

Με άλλα λόγια, η Εστίαση ετοιμάζεται να πληρώσει ξανά το μάρμαρο για όλους αυτούς που επιθυμούν ΜΟΝΟ να εισπράττουν, αδυνατώντας να καταλάβουν ότι ΧΩΡΙΣ τον κλάδο της Εστίασης και της Διασκέδασης, κανένας καλλιτέχνης δεν θα αποκτήσει την εμβέλεια που έχει αποκτήσει. Ο κόσμος βγαίνει να διασκεδάσει ακούγοντας τα αγαπημένα του τραγούδια, όσο πίνει και τρώει ή καπνίζει, μιλώντας και γελώντας με την παρέα του.

 

Σαφώς και οι καλλιτέχνες, ως πνευματικοί δημιουργοί, πρέπει να απολαμβάνουν τις αμοιβές που δικαιούνται για τους δημιουργικό τους κόπο. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της Εστίασης, ενός κλάδου που στηρίζει και προωθεί άμεσα τη μουσική και τα μουσικά δημιουργήματα. Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η κατάχρηση στις αντοχές της Εστίασης, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου που θα ευνοεί και τις δύο πλευρές. Γιατί με την ίδια λογική που ένας καλλιτέχνης απαιτεί να πληρωθεί τα δικαιώματα από την αναπαραγωγή της μουσικής του, έτσι και ένα κατάστημα Εστίασης & Διασκέδασης που φιλοξενεί καθημερινά δεκάδες κόσμου, δικαιούται να ζητά διαφημιστικά δικαιώματα για να παίζει τον οποιοδήποτε Έλληνα καλλιτέχνη. Ή μήπως όχι γιατί αυτό δεν συμφέρει κάποιους; …

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους