Πνευματικά δικαιώματα: Η αλαζονεία του Σταμάτη Κραουνάκη και ο στυγνός εκβιασμός στην Εστίαση

27 Ιανουαρίου, 2020
Πνευματικά δικαιώματα: Η αλαζονεία του Σταμάτη Κραουνάκη και ο στυγνός εκβιασμός στην Εστίαση
Λάδι στη «φωτιά» των πνευματικών δικαιωμάτων έριξε ο Σταμάτης Κραουνάκης ζητώντας να σταματήσει η μετάδοση της μουσικής των καλλιτεχνών από παντού μέχρι να πάρει άδεια η ΕΔΕΜ.

Λάδι στη «φωτιά» των πνευματικών δικαιωμάτων έριξε ο Σταμάτης Κραουνάκης με μια προκλητική πρόταση: Να σταματήσει η μετάδοση της μουσικής των καλλιτεχνών από παντού μέχρι η κ. Μενδώνη να δώσει άδεια στην ΕΔΕΜ, το όργανο διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν συστήσει οι ίδιοι οι καλλιτέχνες για τη μουσική τους.

Η ριζοσπαστική πρόταση του Σταμάτη Κραουνάκη αποσκοπεί να ταρακουνήσει το φλέγον ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων που δείχνει να «βαλτώνει» όσο το υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός, Λίνα Μενδώνη δεν δίνει άδεια στον αυτοδιαχειριζόμενο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ. Το Σωματείο Δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων εξέδωσε μάλιστα σε ανακοίνωση, την πρόταση του Σταμάτη Κραουνάκη:

Επειδή το ποικιλόχρουν ερίφιον καγχάζει με τέτοια νομικίστικα τρίτης κατηγορίας ευρήματα, που πάλι παρατείνουν την ταλαιπωρία, οι Δικηγόροι του ΥΠ.ΠΟΛ. το συνέταξαν;

Η κυρία Μενδώνη να τα αφήσει αυτά, καθώς και τα πολιτικάντικα περί ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό λάθος των προκατόχων της είναι ότι μας άφησαν στην διακριτική ευχέρεια, μετά από τη χθεσινή μας εκδήλωση και μικρή διαδήλωση, κάτω από το ρημαγμένο κτήριο της Μπουμπουλίνας. Διατυπώνω την προσωπική μου άποψη:

ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ

Να σταματήσουμε αμέσως τη μετάδοση της μουσικής μας από κάθε μέσον, μέχρι αυτό το δυσοίωνο πρόσωπο, που ακούει πλέον παμψηφεί στο ΣΤΕΚΑ, να δώσει άδεια στο ΕΔΕΜ, ή μέχρι να βοηθήσουν οι Ουράνιες δυνάμεις, να απαλλαγούμε από την καταστροφική αυτή λαίλαπα, που δε σέβεται τίποτα, ούτε νέα, ούτε αρχαία, ούτε ιστορία, ούτε Ελλάδα, ούτε Έλληνες, ούτε Δημιουργούς.

ΠΑΥΣΗ μεταδόσεων ΠΡΟΤΕΙΝΩ, ολούθε της Επικράτειας, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, ζωντανές εκτελέσεις, μέχρι να ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ.

Σταμάτης Κραουνάκης 23-1-2020

Η αιχμηρή επιστολή του ΠΑΣΚΕΔΙ

ΒΕΒΑΙΑ, αυτό μπορεί με άλλα λόγια να ερμηνευθεί ως ένας φθηνός εκβιασμός. Έναν εκβιασμό που δεν θα έπρεπε να κάνει ειδικά ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος το 2012 έσκιζε τα ιμάτιά του για την αξιοπιστία της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ, στέλνοντας αδιακρίτως πίσω από τα κάγκελα της φυλακής όσους επιχειρηματίες της Εστίασης αδυνατούσαν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που ζητούσε η ΑΕΠΙ.

Το ΠΑΣΚΕΔΙ, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τους επιχειρηματίες από την επίθεση που είχαν εξαπολύσει αρκετοί δημιουργοί, με πρωτοστάτη τον Σταμάτη Κραουνάκη, είχε εκδώσει ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με τίτλο «Οι κτηματομεσίτες δημιουργοί της ΑΕΠΙ»

Τότε οι περισσότεροι δημιουργοί αντέδρασαν με όχι και τόσο κομψό τρόπο, χωρίς να ξέρουν ούτε οι ίδιοι φυσικά, ότι άθελά τους προστάτευαν τις «αμαρτίες» της ΑΕΠΙ!

Η αιχμηρή ανακοίνωση του ΠΑΣΚΕΔΙ τότε, αποκαλούσε  «κτηματομεσίτες» τους μουσικούς, κατηγορώντας τους ευθέως ότι όχι μόνο εμπορεύονται τη μουσική τους με τη νότα, αλλά δίνουν και διαταγές πληρωμής, με απευθείας ανάθεση στον Εισαγγελέα για προσωποκράτηση, σε βάρος ανθρώπων με οικογένειες.

Αναπάντητο παραμένει ακόμη από τότε το ερώτημα της ανακοίνωσης-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΠΑΣΚΕΔΙ: 

Πως θα ακούγονται τα έργα σας αν δεν παίζονται από αυτούς που κυνηγάτε ανελέητα; Μήπως οι δημιουργοί θα γίνετε και τελάληδες-τραγουδιστές στους δρόμους;

Τότε το ΠΑΣΚΕΔΙ είχε πάρει ξεκάθαρη θέση: Πνευματικός Δημιουργός, είναι αυτός που δεν ζητά, αλλά μόνο προσφέρει. Έχετε εσείς καμιά σχέση με αυτό; Κάποιοι από εσάς, συνθέτες, επέλεξαν αυτό το επάγγελμα και αμείβονται πλουσιοπάροχα […] Οι υπόλοιποι ‘’δεύτερα και τρίτα’’ ονόματα, είχαν και συνεχίζουν να έχουν δεύτερη και τρίτη δουλειά.

Γιατί σεις, οι νεοέλληνες «Δημιουργοί», «’ξεχωριστά» κι αγαπητά μέλη της ΑΕΠΙ, αν δεν σας «πληρώσει» κάποιος χρήστης κάποια από τα τραγούδια σας, δια Νόμου θεωρείται «κλέφτης» και «απατεώνας» ποινικού δικαίου και τιμωρείται γι’ αυτό από την σημερινή Ελληνική νομοθεσία

Από πού σας έμαθε ο λαός; Από τα ραδιόφωνα, την τηλεόραση, τις ταβέρνες, τα μπαρ, τις καφετέριες…. Δηλαδή, από όλους αυτούς που κυνηγάτε εδώ και χρόνια να τους πάρετε κι άλλα χρήματα κι όσοι δεν έχουν να σας δώσουν τους στερείτε το δικαίωμα του επιχειρείν, με τον φόβο της Αστυνομίας.

Αλαζόνες οι πρωτοκλασάτοι καλλιτέχνες τότε και τώρα

Τότε οι καλλιτέχνες με πρωτοστάτη τον Σταμάτη Κραουνάκη, επιδεικνύοντας ύψιστη αλαζονεία και μεγάλη επιπολαιότητα, τα έβαλαν με τους απλούς επιχειρηματίες, αντί να κοιτάξουν λίγο πιο προσεκτικά τα εν οίκω και να δουν τα τρομακτικά σκάνδαλα τα οποία είχε προκαλέσει η ΑΕΠΙ. Τώρα, σε μια ακόμα κίνηση αλαζονείας αλλά και επιβεβαίωσης ότι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους, οι καλλιτέχνες με πρωτοστάτη πάλι τον Σταμάτη Κραουνάκη επιστρέφουν εκβιάζοντας, ουσιαστικά, τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, όπως φαίνεται, θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο… για την απληστία που επιδεικνύουν πάνω από το “κουφάρι” της εστίασης, τόσο οι καλλιτέχνες, όσο φυσικά και το κράτος.

Αντί επιλόγου, επειδή εμείς δεν έχουμε τόσο κοντή μνήμη όσο ο Σταμάτης Κραουνάκης, ας θυμίσουμε όσα δήλωνε τότε περί τέχνης και ηθικής ανταμοιβής ο ίδιος, προφανώς χωρίς να υπολογίσει ότι έχει ο καιρός γυρίσματα:

Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες οι ευαίσθητοι που τους νοιάζει να βγάλουν χρήμα αλλά δεν εξετάζουν πως οι εταιρείες είσπραξης το παίρνουν. Ε ρε τι μας έλαχε με την τέχνη που βγάζει χρήματα από τα έγχορδα! Δουλέψτε να βγάλετε χρήματα. Πληρωθείτε από το κράτος ως μορφή σύνταξης. Ο αληθινός καλλιτέχνης αμείβεται από την αποδοχή του έργου του από τον κόσμο και από τις διαφημίσεις στο youtube, μιας που έχει και εμπορική αξία η τέχνη του. Αυτό είναι ηθικό αυτό είναι λογικό. Τα άλλα όλα είναι καρκινογόνος διαδικασία καλλιτεχνικής εμπορικής ανωμαλίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους