Πνευματικά δικαιώματα: πόρισμα που “καίει” την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ιούλιος 30, 2019
Πνευματικά δικαιώματα: πόρισμα που "καίει" την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Μετά το σκάνδαλο που οδήγησε στην κατάρρευση της «ιδιωτικής» ΑΕΠΙ, νεότερες αποκαλύψεις έρχονται στο φως που αφορούν την επί χρόνια «καταγγέλλουσα τη διαφθορά» Αυτοδιαχείριση.

Μαύρο κι άραχνο είναι το κλίμα πάνω από την «Αυτοδιαχείριση», όπως ήδη είχε φανεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σχεδόν το σύνολο των μεγάλων ελληνικών ρεπερτορίων που την είχαν υποστηρίξει απέσυραν τα δικαιώματά τους σε μια νύχτα και ακολούθησαν το άρμα της ΕΥΕΔ…

Οι αμαρτίες συνεχίζονται

Μετά το σκάνδαλο που οδήγησε στην κατάρρευση της «ιδιωτικής» ΑΕΠΙ, νεότερες αποκαλύψεις έρχονται στο φως που αφορούν την επί χρόνια «καταγγέλλουσα τη διαφθορά» «Αυτοδιαχείριση», έναν από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. 

Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ernst & Young που παρήγγειλε το ΥΠΠΟ για τον συγκεκριμένο συνεταιριστικό οργανισμό δημιουργούν ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του. Το πόρισμα, το οποίο εκτός άλλων καταλογίζει διαχειριστικό χάος και «ενός ανδρός αρχή» στον οργανισμό, παραδόθηκε μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές στην τότε υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον πρόεδρο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας κ. Αντωνιάδη. Καταλογίζεται ακόμη ότι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια έφταναν στα 303.152 ευρώ στο τέλος του 2018. Η ζημιά εσπευσμένα αποκαταστάθηκε κυρίως με χρήματα των δημιουργών (που υπέγραψαν μόλις το 2018 χωρίς να γνωρίζουν το πρόβλημα), μόλις πριν από 15 ημέρες, με μια απόφαση της γενικής συνέλευσης, ερήμην στην ουσία των δικαιούχων, τα χρήματα των οποίων δημεύτηκαν.

Πώς γίνονταν οι διανομές στην «Αυτοδιαχείριση»

Χαρακτηριστικά το πόρισμα αναφέρει: «Το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει τη διαδικασία της διανομής δεν έχει τη δυνατότητα εξαγωγής ανάλυσης συσχέτισης εισπραχθέντων τιμολογίων και διανεμηθέντων δικαιωμάτων. Οπως ενημερωθήκαμε από τον Οργανισμό, για την υπό εξέταση περίοδο 2015-2017 το ποσό προς διανομή στο σύστημα καταχωρήθηκε χειροκίνητα μετά από υπόδειξη του γενικού διευθυντή (σ.σ.: του Γιάννη Γλέζου)». Συγκεκριμένα, από τα 237.732 ευρώ που οφείλονταν στους δημιουργούς κατά τα έτη του ελέγχου, το 2015 διανεμήθηκαν χωρίς λίστες απόδοσης τα 38.854 ευρώ (εκ των οποίων 19.501 ευρώ δόθηκαν σε προκαταβολές). Το 2017 έφτασαν τις 13.916 (εκ των οποίων οι 10.184 πήγαν στους 14 ίδιους δικαιούχους σαν προκαταβολές). 

Έτσι το τελικό αδιανέμητο και οφειλόμενο πόσο φτάνει τα 184.592 ευρώ. Το 2018 συμψηφίστηκαν 22.000 (πάλι με προκαταβολές) αφήνοντας μια νέα τρύπα 162.592 στα ταμεία που θα χρηματοδοτηθεί (και πάλι) από τα χρήματα των νέων μελών για να καλύψουν την τρύπα του παρελθόντος.

Από τις αναδρομικές εισπράξεις (ύψους 739.200 ευρώ) από τηλεοπτικούς σταθμούς, μόνο ένα μικρό ποσό έφτασε τελικά στους δημιουργούς. Τα υπόλοιπα αναλώθηκαν σε έξοδα του οργανισμού: 78.304 στην Πολιτιστική Δράση ΕΜΣΕ (εταιρεία με κοινά μέλη ΔΣ με αυτά της «Αυτοδιαχείρισης»), εκ των οποίων χωρίς παραστατικά 46.000, 43.295 «σε μισθοδοτικό κόστος υπαλλήλων» που ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη του site της «Αυτοδιαχείρισης» και μια βασική πλατφόρμα πληρωμών (που οι ειδικοί όμως δεν κοστολογούν πάνω από 2.000 ευρώ) και 115.600 σε φιλικό διακανονισμό με δημιουργό και πέρασαν στα κόστη της εταιρείας.

Σύστημα διανομών

Η «Αυτοδιαχείριση», σύμφωνα με το πόρισμα, δεν είχε διαυγές σύστημα διανομών. Ενδεικτικό του καθεστώτος που επικρατούσε, όπως αποκαλύπτει το έγγραφο της Ernst & Young, είναι το γεγονός πως το 2018 ο Γιάννης Γλέζος αύξησε περαιτέρω τα πόσα που εισέπραττε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, λόγω των δικαιωμάτων του ιταλικού φορέα SIAE που είχε καταφέρει να αναλάβει την εκπροσώπηση. Όμως μέχρι και το τέλος του 2018 δεν απέδωσε ούτε ένα ευρώ (πάλι σύμφωνα με το πόρισμα της έγκριτης ελεγκτικής εταιρείας).

Παρά τις κερδοφόρες χρήσεις του 2015 και του 2016, το 2017 η «Αυτοδιαχείριση» έκλεισε με ζημιές 200.000 και μηδενικά ταμεία. Συνολικά η «Αυτοδιαχείριση» λειτουργούσε αποδίδοντας τυπικά μόνο το 59% των εσόδων της στους δημιουργούς – μέλη της παρακρατώντας το 41% για κόστη λειτουργίας. Από αυτό όμως δεν μπόρεσε να αποδώσει ένα επιπλέον 15% περίπου, ενώ παράλληλα δημιούργησε και μια τρύπα ίση με το 20% των εσόδων. Συνολικά δηλαδή η «Αυτοδιαχείριση» (για τη χρυσή της περίοδο 2015-2017) απέδωσε κάτι λιγότερο από το 30% των εσόδων εξαφανίζοντας το 70% (πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ) σε ένα νεφελώδες πλέγμα εξόδων. Σημειώνουμε ότι η ΑΕΠΙ που κατηγορήθηκε για καταχρηστική διαχείριση παρακρατούσε μόνο 35% για τα λειτουργικά της έξοδα. Υπενθυμίζουμε πως ο νόμος για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης προβλέπει μέγιστο ποσοστό για τα έξοδα διαχείρισης το 20%.

Σημειώνεται ότι τα σύννεφα για την «Αυτοδιαχείριση» είχαν πυκνώσει ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σχεδόν το σύνολο των μεγάλων ελληνικών ρεπερτορίων που την είχαν υποστηρίξει απέσυραν τα δικαιώματά τους σε μια νύχτα και ακολούθησαν το άρμα της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης δικαιωμάτων) που συστάθηκε μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φυγή των Ελλήνων δημιουργών από την «Αυτοδιαχείριση», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν – ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ – την 1η Μαρτίου, οφειλόταν στην πρόωρη προσπάθεια επιβολής ενός πλαισίου λειτουργίας με σαφή χαρακτηριστικά υποβάθμισης του ελληνικού ρεπερτορίου («χωρίς σοβαρή ώσμωση και συνεννόηση με εμάς», όπως τόνιζαν).

Αποκτήστε τώρα τη μία και μοναδική νόμιμη λύση για δημόσια εκτέλεση μουσικής

Είναι περιττό να πούμε πόσες φορές έχει προειδοποιήσει το ΠΑΣΚΕΔΙ για τις δόλιες τακτικές της «Αυτοδιαχείρισης» απέναντι στους καταστηματάρχες. Οι καθημερινές περιπτώσεις που ένας ιδιοκτήτης καταστήματος κάλεσε το ΠΑΣΚΕΔΙ ύστερα από αιφνίδιο έλεγχο που… έπεσε από τον ουρανό επιβεβαιώνουν απλώς ότι η λύση για κάθε κατάστημα Εστίασης σχετικά με τη μουσική που παίζει δημόσια είναι μία: Soundreef από το ΠΑΣΚΕΔΙ. Εύκολα, άμεσα, αποτελεσματικά, οικονομικά και… σίγουρα!

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους