“Κύμα” πλειστηριασμών στον ξενοδοχειακό κλάδο – Τελεσίγραφο σε ιδιοκτήτες αλλιώς… λουκέτο!

19 Σεπτεμβρίου, 2019
"Κύμα" πλειστηριασμών στον ξενοδοχειακό κλάδο - Τελεσίγραφο σε ιδιοκτήτες αλλιώς... λουκέτο!
Νέο κύμα πλειστηριασμών στον ξενοδοχειακό κλάδο και... τελεσίγραφο σε ιδιοκτήτες: Πληρώστε τα χρέη σας ή δώστε τις μετοχές σας!

Νέο κύμα πλειστηριασμών στον ξενοδοχειακό κλάδο και… τελεσίγραφο σε ιδιοκτήτες: Πληρώστε τα χρέη σας ή δώστε τις μετοχές σας! Ασφυκτική μοιάζει η πίεση για τη μείωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων κυρίως του ξενοδοχειακού κλάδου αναμένεται να ασκήσουν οι επί κεφαλής των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα πού φθάνουν στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία πού επεξεργάζονται αυτή την περίοδο τα τεχνικά κλιμάκια.

Παρά το γεγονός ότι τα «κόκκινα» δάνεια έφθασαν στο ζενίθ την περίοδο 2016-2017 και έκτοτε αποκλιμακώνονται σταδιακά, τα στοιχεία πού διαθέτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα, προκαλώντας προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών, την στιγμή που είναι σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ, σε σύνολο χορηγήσεων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό τον λόγο, θα ασκήσουν μεγάλη πίεση προκειμένου οι τράπεζες να απεγκλωβιστούν από αυτά.

Βάσει έρευνας της PwC για τον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα, το 2017 και το 2018 πραγματοποιήθηκαν 18 μεγάλες πωλήσεις ξενοδοχείων, κυρίως ως εκποιήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αυτά τα ξενοδοχεία αντιστοιχούν σε 13.319 κλίνες και τα συνολικά κεφάλαια πού επενδύθηκαν, φτάνουν στα 310 έκατ. ευρώ. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 400 ξενοδοχεία με μη βιώσιμο δανεισμό, πού πρέπει πρώτα να αναδιαρθρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, πριν προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

Οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οδηγούν τις μονάδες αυτές σε πλειστηριασμό είτε μέσω των κατά τόπους ειρηνοδικείων είτε μέσω τής νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών. Δεν είναι τυχαίο ότι στον τουριστικό τομέα ο ξενοδοχειακός κλάδος αναδεικνύεται σε έναν από τούς «πρωταγωνιστές» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού συνεχώς βγαίνουν στο σφυρί ξενοδοχειακές μονάδες ή καταλύματα κάθε μεγέθους.

Το ζήτημα τής διαχειρίσεως των «κόκκινων» δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τα θέματα πού έχουν προκύψει με τα δάνεια επιχειρήσεων πού συνδέονται με υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, αποτέλεσε το αντικείμενο της συναντήσεως της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού με τούς εκπροσώπους τής PQH, πού λειτουργεί ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα. Ή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία τού υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, καθώς οι προθεσμίες για τα δάνεια αυτής τής κατηγορίας πού έχουν δοθεί από την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις Συνεταιριστικές Τράπεζες πού έκλεισαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν βρέθηκε λύση, καθώς αφού το ισχύον θεσμικό πλαίσιο υπαγορεύει ότι τα δάνεια πού έχουν χορηγηθεί από τις συγκεκριμένες τράπεζες πρέπει να εξοφληθούν εντός 8ετίας, η όποια συμπληρώνεται το 2021 -2022. Την ίδια στιγμή, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις συστημικές τράπεζες, μπορεί να ρυθμισθούν σε χρονικό διάστημα έως και 20ετίας, γεγονός πού συνιστά δυσμενή διάκριση σε βάρος όσων επέλεξαν συνεταιριστικές τράπεζες, την ΑΤΕ ή τό ΤΤ, και οι όποιοι βέβαια ουδεμία ευθύνη φέρουν για την κατάληξη των ιδρυμάτων αυτών.

Πηγή: ΕΣΤΙΑ

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους