Πλακιωτάκης για νησιά: Πριν την 1η Ιουνίου οι εργαζόμενοι στην εστίαση

8 Μαΐου, 2020
Πλακιωτάκης για νησιά: Πριν την 1η Ιουνίου οι εργαζόμενοι στην εστίαση
«Το ορόσημο είναι η εστίαση γιατί τα θερινά ξενοδοχεία με βάση τον προγραμματισμό θα ανοίξουν από 1η Ιουλίου» εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Για μείωση πάνω από 90% στην επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα λόγω της πανδημίας έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Με τα έγκαιρα μέτρα που πήραμε, τα οποία ήταν καθοριστικά, γιατί προστατέψαμε την υγεία των νησιών, τα κρούσματα στα νησιά ήταν ελάχιστα. Είναι 59 κρούσματα σε ολόκληρο τον νησιωτικό χώρο και τα περισσότερα νησιά δεν είχαν κρούσματα» τόνισε ο Υπουργός, χαρακτηρίζοντας ως “θετική κληρονομιά” για τον τουρισμό το κεκτημένο αυτό .

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, «προστατέψαμε την επικοινωνία μεταξύ των νησιών», ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τροφοδοσίας ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, τοποθετώντας ως ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής στα νησιά την 1η Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι «η εστίαση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου, πρέπει να πάνε οι εργαζόμενοι νωρίτερα να ετοιμάσουν τις καφετέριες, τα καταστήματα» εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο» οι απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης στα νησιά να ταξιδέψουν προς αυτά μετά τις 18 Μαΐου, οπότε και ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, «προετοιμάζουμε τα πρωτόκολλα των πλοίων» σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, στα οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπονται, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας:

– η χωρητικότητα των πλοίων θα μειωθεί στο 50% και στο 55%, αν έχουν δυνατότητες καμπίνας.

– η δυνατότητα φιλοξενίας θα είναι ένας επιβάτης ανά καμπίνα

– η διάθεση των καμπινών θα γίνεται από τον αφετήριο λιμένα και όχι από τους ενδιάμεσους

– θα τηρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας

– α υπάρχουν ειδικοί χώροι ασφάλειας και απομόνωσης στα πλοία, ενώ

– η χρήση της μάσκας στα πλοία θα είναι υποχρεωτική

Επιπλέον, από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει και η θερμομέτρηση από τις διεθνείς πλόες και θα επεκταθεί στη συνέχεια στα εσωτερικά δρομολόγια.

Ως προς τις τιμές των εισιτηρίων, η ακτοπλοΐα έχει ενισχυθεί ήδη με 15 εκατομμύρια σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρίες έχουν ενταχθεί στους αντίστοιχους ΚΑΔ, αφού «κοινός παρανομαστής των πρωτοβουλιών ήταν να μην απολυθούν οι ναυτικοί».

Απαντώντας σχετικά με τις ακτοπλοϊκές γραμμές, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «τις άγονες γραμμές δεν τις επηρέασε καθόλου ο κορωνοϊός, ενώ στις ελεύθερες και πορθμιακές γραμμές είχαμε περιορισμό των δρομολογίων και των πλοίων και τώρα θα αυξηθεί εκ των πραγμάτων η κίνηση».

18 Μαΐου και τα ιδιωτικά σκάφη

Επιπρόσθετα, «αυτό που εξετάζεται για τα ιδιωτικά σκάφη είναι η δυνατότητα από τις 18 Μαΐου χωρίς προσέγγιση σε νησί απόπλου ή κατάπλου στην ίδια μαρίνα» γνωστοποίησε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ η ίδια δυνατότητα για τα «επαγγελματικά σκάφη θα πάει λίγο αργότερα, γιατί πρέπει να συνδυαστεί και με προσέγγιση σε νησί».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβάτης να νοσήσει από κορωνοϊό εν πλω, «θα υπάρχει ειδικός χώρος ασφάλειας σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος στη διάρκεια του ταξιδιού και θα ληφθούν όλα τα μέτρα απομόνωσης. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα” επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας. Ο ίδιος περιέγραψε ότι “πριν μπει κάποιος στο πλοίο πέρα από τη θερμομέτρηση, μετά από 15 Ιουνίου για εσωτερικές γραμμές ο επιβάτης θα καταθέτει ειδικό έντυπο με υγειονομικά στοιχεία που θα εξετάζονται από αξιωματικό πλοίου, για να υπάρχουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και προφανώς και κάποιες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, της καταστάσεώς του».

Ρεπορτάζ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους