Πυρκαγιά σε Εύβοια: άμεση ανάγκη αποζημιώσεων σε επαγγελματίες Εστίασης

16 Αυγούστου, 2019
Πυρκαγιά σε Εύβοια: άμεση ανάγκη αποζημιώσεων σε επαγγελματίες Εστίασης
Δυστυχώς ακόμα ένα καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης καταστροφής στην Ελλάδα. Πυρκαγιά σε Εύβοια: άμεση ανάγκη αποζημιώσεων σε επαγγελματίες Εστίασης.

Δυστυχώς ακόμα ένα καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης καταστροφής στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, ένα από τα “θύματα” είναι η Εύβοια. Διαχρονικό και μόνιμο “θύμα”, ωστόσο, είναι η ίδια η Ελλάδα. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Εύβοια αφήνει πίσω της τεράστιες πληγές σε πολλά επίπεδα. Από θαύμα αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε νεκρούς. Μετράμε, όμως, ατελείωτα στρέμματα οικολογικής καταστροφής και δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους ή επλήγησαν επαγγελματικά σε ανεπανόρθωτο βαθμό.

 

Πάντα την πληρώνει η Εστίαση

 

Ανάμεσα στους επαγγελματίες που είδαν την πυρκαγιά να καταπλακώνει την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων Εστίασης είναι από τους επαγγελματίες που αναμένεται να πληρώνουν ακριβά το “μάρμαρο”. Δεν είναι δύσκολο να συνυπολογίσει κανείς τις τεράστιες απώλειες που αναμένεται να φέρει αυτή η καταστροφή στους επαγγελματίες Εστίασης που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας που χτυπήθηκε από την πυρκαγιά.

 

Σημαντικές τουριστικές περιοχές που προσέλκυαν τουρίστες από σχεδόν όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, καλύπτοντας μια πληθώρα τουριστικών αναγκών, κάηκαν ολοσχερώς. Φυσικός πλούτος που αποτελούσε πόλο έλξης για τουρίστες, μετατράπηκε μέσα σε μερικές ώρες σε στάχτη. Ποιος, άλλωστε, θα πάει να αφήσει τα λεφτά του σε μια καμμένη γη; Πόσο γρήγορα αυτή η γη θα είναι σε θέση να προσφέρει ξανά τις ομορφιές της; Θα πάρει πολύ χρόνο…

 

Αποζημιώσεις – μέτρα ανακούφισης ΑΜΕΣΑ

 

Με στόχο την άμεση ανακούφιση των ανθρώπων της Εστίασης, καθώς και κάθε επαγγελματία που πλήττεται ανεπανόρθωτα από ανάλογες καταστροφές, το ΠΑΣΚΕΔΙ κρούει ΑΜΕΣΑ τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, καλώντας για αποζημιώσεις και μέτρα ανακούφισης που αναμένεται να ΣΩΣΟΥΝ δεκάδες οικογένειες. Όπως πράξαμε και για τους επαγγελματίες της Εστίασης που επλήγησαν από τον τυφώνα στη Χαλκιδική, προτείνουμε 12 μέτρα που πρόκειται να λειτουργήσουν καταλυτικά ως “αντίδοτο” στο χτύπημα που δέχτηκε και αυτό το καλοκαίρι η Ελληνική κοινωνία με τις πυρκαγιές στην Εύβοια.

 

1.  Ελαφρύνσεις σε φορολογία και εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Είναι απαραίτητο για όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί υλικές ζημιές να υπάρξει δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

 

2.  Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική είναι και η απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον για το τρέχον έτος, όπως και η απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους όπου συνέβη το μοιραίο. Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αποδίδουν λειτουργικά, ενώ δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά μέχρι να απορροφήσουν το βάρος της καταστροφής.

 

3.  Αποκατάσταση στις υλικές ζημιές. Σε περιπτώσεις καταστροφών από φυσικά αίτια, η πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή είναι απαραίτητη προκειμένου να αντέξουν τις υλικές απώλειες.

 

4.  Σημαντική είναι ωστόσο και η αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές. Στόχος, εξάλλου, παραμένει η ομαλότερη επανένταξη των επιχειρήσεων αυτών σε κανονικό ρυθμό λειτουργίας και όχι η εξαφάνισή τους.

 

5.  Ρύθμιση σε εκκρεμότητες με δάνεια. Η αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις που τυχόν έχουν οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή τους σε επαγγελματικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνεται μαζί με την αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν, ώστε να ακολουθεί έπειτα ισοαναλογική απομείωση χρεών.

 

6.  Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ) έτσι ώστε να αναβαθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν.

 

7.  Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

 

8.  Ειδική ρύθμιση – παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.

 

9.  Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

 

10. Προστασία σε κοινωνικό επίπεδο. Πέρα, όμως, από τις άμεσες αποζημιώσεις και τις φορολογικές-δανειακές ελαφρύνσεις, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η συνεισφορά σε κοινωνικό επίπεδο. Γι’ αυτό τον λόγο, απαιτείται επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της εκάστοτε πληγείσας περιοχής για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, διάστημα ενός έτους).

 

11. Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών. Μιλάμε για χρήματα που είναι διαθέσιμα και τα οποία μια κυβέρνηση με κοινωνική πολιτική οφείλει να ενεργοποιεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

12. Διαμόρφωση ενός ειδικού καθεστώτος πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες των ιδιοκτητών ή υπαλλήλων από καταστήματα που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), προκειμένου να παραμείνουν ενεργοποιημένοι πολίτες-μέλη του συνόλου της κοινωνίας.

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους