Η πύρινη κόλαση στην Αυστραλία συνεχίζεται: η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του 21ου αιώνα

4 Ιανουαρίου, 2020
Η πύρινη κόλαση στην Αυστραλία συνεχίζεται: η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του 21ου αιώνα
Η κόλαση επί της Γης μαίνεται στην Αυστραλία με τους ειδικούς να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για τις επόμενες ώρες και τις αρχές να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 23.

Η κόλαση επί της Γης μαίνεται στην Αυστραλία με τους ειδικούς να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για τις επόμενες ώρες και τις αρχές να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 23. Από την τεράστια οικολογική καταστροφή γης έχουν βρει τον θάνατο πάνω από μισό δισεκατομμύριο ζώα – πολλά από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Η φωτιά που κατακαίει την Αυστραλία έχει επιφάνεια ίση με το Μανχάταν, όπως αναφέρει το CNN.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων πάντως είναι δυσοίωνες αφού αναμένεται καύσωνας και σήμερα, με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 44 βαθμούς Κελσίου που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Οι ειδικοί εκφράζουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης εκατοντάδων εστιών.

Σύμφωνα με τους οικολόγους του Πανεπιστημίου του Σίδνει, η καταστροφή που έχει υποστεί η πανίδα της Αυστραλίας είναι βιβλική με τουλάχιστον 480 εκατομμύρια ζώα να έχουν απανθρακωθεί.

 

Η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε 3.000 έφεδρους να αναπτυχθούν για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας προχώρησε σε πρωτοφανή κινητοποίηση των μέσων που διαθέτει το κράτος, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίτου πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού ειδικά εξοπλισμένου για περιπτώσεις καταστροφών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

«Η απόφαση αυτή μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερους άνδρες επί του πεδίου, περισσότερα αεροπλάνα στον ουρανό, περισσότερα πλοία στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά ο Μόρισον, ο οποίος δέχτηκε πυρά για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις φονικές πυρκαγιές από τον Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησαν.

 

Το μισό δισεκατομμύριο φτάνουν τα νεκρά ζώα

Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ζώων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας από την έναρξή τους τον Σεπτέμβριο, καθώς υπολογίζεται ότι φτάνει το μισό δισεκατομμύριο.

 

Σύμφωνα με τους οικολόγους του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, η καταστροφή που έχει υποστεί η πανίδα της Αυστραλίας είναι βιβλική με τουλάχιστον 480.000.000 ζώα να έχουν απανθρακωθεί. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τα θηλαστικά, τα πουλιά και τα ερπετά που έχουν σκοτωθεί άμεσα ή έμμεσα από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τους Times.

 

Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι δήλωσε εξάλλου στο ABC ότι το 30% της άγριας ζωής στη Νέα Νότια Ουαλία έχει εξολοθρευθεί. Η εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι σχεδόν το 30% του βιότοπου έχει καταστραφεί στην περιοχή αυτή.

«Θα γνωρίζουμε περισσότερα όταν θα υποχωρήσουν οι φωτιές και θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πιο σωστή εκτίμηση», πρόσθεσε η Λέι.

 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής

 

 

Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία. Η πραγματικότητα είναι ζοφερή την ώρα που χιλιάδες πυροσβέστες, αλλά και απλός κόσμος, προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ στην χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην ιστορία της.

Που σημειώνονται οι πυρκαγιές; Πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί σε κάθε πολιτεία της Αυστραλίας με την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας να έχει δεχτεί τα χειρότερα πλήγματα. Σήμερα καίνε 200 διαφορετικά ενεργά μέτωπα φωτιάς. Ανεξέλεγκτα. Οι πυρκαγιές καίνε από χαμηλή βλάστηση, δάση, πάρκα ακόμα και κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα τον Δεκέμβριο ο καπνός στην Μελβούρνη ήταν τόσο έντονος που μετρήθηκε 11 φορές πάνω από το όριο επικινδυνότητας. Οι πυρκαγιές καίνε από μικρές περιοχές μέχρι κτίρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες έχουν περάσει μέσα στις γειτονιές. Μερικές ξεκίνησαν και ελέγχθηκαν σε μερικές μέρες, άλλες καίνε εδώ και μήνες.

Τι προκαλεί τις πυρκαγιές; Κάθε χρόνο στην Αυστραλία υπάρχει μία περίοδος που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι κεραυνοί είτε διευκολύνουν είτε προκαλούν την εκδήλωση τους χωρίς να αποκλείεται και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Γιατί η κατάσταση φέτος είναι τόσο άσχημη; Το 2009 η Αυστραλία σε πυρκαγιές θρήνησε 173 νεκρούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τόσο σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών στην χώρα. Είναι όμως από τις λίγες χρονιές που οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Μια παρατεταμένη ξηρασία, η χειρότερη εδώ και δεκαετίες, ένας καύσωνας με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί στη χώρα για το Δεκέμβριο, θυελλώδεις άνεμοι που αναποδογυρίζουν ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα συνθέτουν έναν θανάσιμο συνδυασμό. Για όλα αυτά βασικός υπόλογος είναι η κλιματική αλλαγή!

Ποιες είναι οι συνέπειες μέχρι στιγμής; 55.000.000 στρέμματα τροπικών δασών, βουνών, στέπας καλλιεργήσιμων εκτάσεων, χωριών και πόλεων, έχουν καεί. 480.000.000 ζώα, πτηνά, θηλαστικά, ερπετά, υπολογίζεται από τους επιστήμονες, ότι έχουν καεί ζωντανά. Δεκάδες χιλιάδες ζώα μοναδικά στον πλανήτη, κάποια δε και εντελώς άγνωστα σε επίπεδο επιστημονικής ταυτοποίησης έχουν καεί. Έχουν καεί 8.000 Κοάλα. Όσα επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν ασιτία, λειψυδρία και την ερημοποίηση των οικοσυστηματων τους. Τα αποθέματα νερού έχουν πέσει κάτω από το 45%, οι υδάτινοι πόροι απειλούνται και μεγάλες ποσότητες από στάχτη και αποκαΐδια Από την καύση των δέντρων, θα έχουν το λιγότερο διπλασιαστεί, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την Αυστραλία. Στη χώρα διεξάγεται αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της.

Η κυβέρνηση τι κάνει; Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες της Αυστραλίας παλεύουν εδώ και μήνες με τις φλόγες. Πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πάνω από 2.000 πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Επιπλέον δυνάμεις έχουν στείλει ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό συμμετέχοντας ενεργά στις επιχειρήσεις εκκένωσης και αναζήτησης αγνοουμένων. Η αυστραλιανή κυβέρνηση μεταξύ άλλων ενέκρινε κονδύλι (4200 δολάρια) για κάθε εθελοντή δασοπυροσβέστη που επιχειρεί στα μέτωπα για πάνω από 10 μέρες.

Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην χώρα; Δυστυχώς το καλοκαίρι στην Αυστραλία μόλις ξεκινάει. Παραδοσιακά οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα σημειώνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να βρίσκεται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας για μήνες. Ειδικοί επισημαίνουν πώς είναι πιθανό οι πυρκαγιές συνολικά να μην σβήσουν ποτέ καθώς είναι ένα φαινόμενο που σημειώνεται σε ετήσια βάση στη χώρα. Απλά φέτος είναι μία από τις χειρότερες χρονιές.

Ποια είναι η πιο περίεργη συνέπεια των πυρκαγιών; Ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία έφθασε στη Νέα Ζηλανδία, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, και οι συνήθως λευκοί παγετώνες πήραν απόχρωση προς το καφέ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους