Pio Boffa ο Πατριάρχης του κρασιού του Piedmont πέθανε από COVID-19

7 Μαΐου, 2021
Pio-Boffa-MMD-uk

Ο οραματιστής ηγέτης του ιστορικού οινοποιείου Pio Cesare μετέτρεψε τη λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης, εστιάζοντας στους κορυφαίους αμπελώνες του Barolo και του Barbaresco

Ο Pio Boffa, leader του οινοποιείου Pio Cesare στο Piedmont της Ιταλίας, πέθανε αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από μάχη δύο εβδομάδων με το COVID-19. Ήταν 66 ετών.

Οινοποιός τέταρτης γενιάς, ο Boffa δούλεψε τέσσερις δεκαετίες μετατρέποντας τον Pio Cesare από έναν φημισμένο συνεργάτη σε ένα οινοποιείο υψηλών προδιαγραφών με περισσότερα από 700 στρέμματα αμπελώνων στο Barolo και στο Barbaresco. Ήταν ίσως πιο γνωστός ως ακούραστος παγκόσμιος πρέσβης για τα κρασιά του Πιεμόντε.

“Η μακρά ιστορία του Barolo έχει δημιουργηθεί από σπουδαίους ανθρώπους που έδωσαν παράδειγμα για τους άλλους και ο Pio ήταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους”, δήλωσε ο φίλος και συνάδελφος οινοποιός Davide Rosso του Giovanni Rosso. “Ήταν επιχειρηματίας με όραμα ποιότητας – απόλυτη ποιότητα – για να θέσει το Barolo στις λίστες κρασιών όλων των κορυφαίων εστιατορίων στον κόσμο.”

Ο θάνατος του Μπόφα έφτασε μετά από πολλαπλά lockdown λόγω της πανδημίας στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν μπορούσε να ταξιδέψει στον κόσμο και να επισκεφτεί πελάτες. «Ήταν σαν ένα λιοντάρι σε ένα κλουβί. Ήταν πραγματικά αναστατωμένος που έπρεπε να μείνει στο γραφείο», είπε η κόρη του και το μόνο παιδί του, Federica Boffa, 23 ετών, στο Wine Spectator. «Συνήθιζε να ταξιδεύει 200 ​​μέρες το χρόνο – αυτό ήταν ζωή».

Η Federica, η οποία θα αναλάβει την επιχείρηση με τη βοήθεια του ξαδέλφου της, Cesare Benvenuto, 47 ετών, είπε ότι ο πατέρας της ανησυχούσε ότι θα αρρωστήσει από τον COVID, λόγω των προηγούμενων πνευμονικών επιπλοκών, και αυτό τον ώθησε να επιταχύνει τη μετάβαση στην πέμπτη γενιά.

“Ήταν πεπεισμένος ότι θα νοσούσε από τον COVID και ότι δεν θα τα κατάφερνε”, είπε. “Έτσι, μου δίδαξε πολλά φέτος. Μου δίδαξε πώς να διευθύνω ένα οινοποιείο, πώς να διευθύνω μια επιχείρηση και πώς να συνεχίσω μια οικογενειακή κληρονομιά.”

“Θα συνεχίσω την κληρονομιά του τώρα με ακόμα περισσότερη δύναμη και ενέργεια και αφοσίωση”, πρόσθεσε.

Το Pio Cesare είναι ένα ασυνήθιστο οινοποιείο, με περισσότερα από 30.000 κιβώτια ετησίως, χωρισμένος σε 12 κρασιά παραγωγής μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Τα βασικά μέλη της οικογένειας, με επικεφαλής τον Boffa, διαχειρίστηκαν κάθε πτυχή της επιχείρησης. Ο θάνατος του Boffa ήρθε μόλις δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία ενός ζεύγους εμφιαλώσεων περιορισμένης έκδοσης για την επέτειο της 140ης επετείου του οινοποιείου: ένα Barolo Riserva 2000 και ένα μείγμα τεσσάρων αμπελώνων του 2017 από Serralunga d’Alba.

Το οινοποιείο ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία προπάππο του Pio Boffa, Cesare Pio, το 1881 σε ένα παλιό κελάρι στο κέντρο της Alba – τοποθετημένο μεταξύ Barolo και Barbaresco. Τον επόμενο αιώνα, το οινοποιείο κέρδισε μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς και επέμεινε σε μια φιλοσοφία ποιότητας πάνω από την ποσότητα.

Γεννημένος στην Άλμπα το 1954, ο Μπόφα ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά και το μόνο που ενδιαφερόταν για την οικογενειακή επιχείρηση. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, ταξίδεψε στη Νάπα για μια καλοκαιρινή πρακτική άσκηση στα κελάρια του Robert Mondavi Winery, όπου έμαθε για την αμπελουργία ακριβείας και την οινοποίηση.

Επιστρέφοντας στο σπίτι τη δεκαετία του 1970, ξεκίνησε το πανεπιστήμιο, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά επέστρεψε στο σπίτι λίγο μετά για να μάθει την επιχείρηση κρασιού από τον πατέρα του, Giuseppe. Η δέσμευση του Μπόφα έπεισε τον πατέρα του να αγοράσει τους πρώτους αμπελώνες της οικογένειας στο Il Bricco cru στο Barbaresco και το Ornato cru στο Serralunga d’Alba στο Barolo. Ο Μπόφα, σε αναζήτηση ενός μεγάλου λευκού, έπεισε επίσης τον πατέρα του να του επιτρέψει να αναφυτεύσει περίπου 7 στρέμματα Nebbiolo στο Il Bricco με Chardonnay.

Εντός της επόμενης δεκαετίας, ο Boffa διοικούσε το οινοποιείο και άρχισε να παράγει single-vineyard crus με το 1985 Ornato Barolo και ένα Chardonnay Langhe Piodilei, ακολουθούμενο το 1990 από τον Barbaresco Il Bricco.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους