«Πετάει» το κοτόπουλο στην Ελλάδα! Μεγάλη άνοδος στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις!

18 Οκτωβρίου, 2018
«Πετάει» το κοτόπουλο στην Ελλάδα! Μεγάλη άνοδος στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις!
Σημειώνεται εκτόξευση των πωλήσεων στις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ελλάδας

 «Πετάει» το κοτόπουλο στην Ελλάδα! Μεγάλη άνοδος στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις!

Η στροφή των Ελλήνων στο κοτόπουλο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διατροφικής κινητοποίησης από το ελληνικό κοινό, έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των οικονομικών μεγεθών των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων στη χώρα. Για την ακρίβεια, σημειώνεται εκτόξευση των πωλήσεων στις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) να αναφέρουν ότι η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, καθώς το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια, παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% από 15 σε 16,6 κιλά και τα πουλερικά αύξηση κατά 9% από 36,4 σε 39,5 ενώ ακριβότερες επιλογές παρουσιάζουν μείωση, όπως π.χ. το μοσχάρι κατά 24% από 47,6 κιλά σε 35,9 και το αρνί-κατσίκι κατά 25% από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο  Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (Πίνδος), κατάφερε μέσα στο 2017 να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη του, με τις  πωλήσεις του να σημειώνουν ανοδική πορεία. Ο τζίρος της «Πίνδος» το 2017 διαμορφώθηκε στα 219,8 εκατ. ευρώ από 209,1 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 3,5 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία από την «Πίνδος»

Η άνοδος και η προοπτικές φέρνουν επενδύσεις. Εν προκειμένω, οι επενδύσεις αφορούν νέα γραμμή έτοιμων ψημένων προϊόντων, νέα γραμμή πτηνοσφαγείου, εκσυγχρονισμό των κέντρων διανομής, εκσυγχρονισμό του στόλου διανομής και πρόγραμμα μηχανογράφησης παραγωγής.

Η «Πίνδος» ήδη από πέρυσι έχει προχωρήσει στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, λανσάροντας το «χωριάτικο λουκάνικο κοτόπουλου», την «παραδοσιακή γιαννιώτικη κοτόπιτα», το «ρολό κοτόπουλο» και το «κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής».

Σημειώνεται ότι η πορεία του Συνεταιρισμού ξεκίνησε το 1958 με παραγωγή του έφθανε μόλις τα 500 κοτόπουλα την εβδομάδα. Σήμερα, ωστόσο, η «Πίνδος», η οποία εδρεύει στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, με περισσότερα από 500 μέλη – συνεταίρους παραγωγούς πτηνοτρόφους και σχεδόν 1.000 εργαζόμενους, παράγει πάνω από 600.000 κοτόπουλα σε εβδομαδιαία βάση.

Μάλιστα, το ίδιο δραστήρια είναι σε εξαγωγές, καταγράφοντας εξαγωγική δραστηριότητα σε Βουλγαρία, πΓΔΜ, Αλβανία, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και Κίνα. Παράλληλα διαθέτει μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, μονάδα παραγωγής οργανικών και βιολογικών λιπασμάτων, καθώς και μονάδα αδρανοποίησης υποπροϊόντων των σφαγείων. Επίσης, ο Συνεταιρισμός ελέγχει (από το 2001) την πτηνοτροφική βιομηχανία Αγροζωή που είναι εγκατεστημένη στην Αρτάκη Εύβοιας, την εταιρεία εμπορικής προώθησης και μάρκετινγκ Agromark και την εταιρεία Green Πίνδος, που έχει αντικείμενο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων και την αξιοποίηση ευκαιριών στον ενεργειακό τομέα. Σήμερα ο Συνεταιρισμός ελέγχει περί το 35% της αγοράς κοτόπουλου. 

Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ μέσα στην διετία 2018 – 2020 και από τη «Νιτσιάκος»

Το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 2ης γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της καθώς και την δημιουργία νέων αποθηκών καθώς και επενδύσεις υλικοτεχνικής υποδομής επεκτάσεις, δημιουργία νέων μονάδων, νέα προϊόντα καθώς και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Η νέα γραμμή αφορά την παραγωγή προψημένων, αυξάνοντας τη δυναμικότητα, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται περαιτέρω η σταθερή ποιότητα αλλά και η ευελιξία στη διαχείριση των συνταγών που έχουν πάντα ως πρώτη ύλη τα κοτόπουλα και τις γαλοπούλες Νιτσιάκος.

Το 2017 η «Νιτσιάκος» κατέγραψε πωλήσεις ύψους 326,41 εκατ. ευρώ (αύξηση 7,3% σε σύγκριση με το 2016), μεικτά κέρδη 39,97 εκατ. ευρώ (+16,8%), κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 11,32 εκατ. ευρώ (+6%), και καθαρά κέρδη 6,78 εκατ. ευρώ (αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2016). 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους