PASTA Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα ζυμαρικά να δέχτηκαν «πλήγμα» από την αναδυόμενη τάση της υγιεινής διατροφής, αυτό όμως δεν προβλημάτισε διόλου την επαγγελματική εστίαση η οποία εξακολουθεί να ποντάρει στο εν λόγω σταθερό «χαρτί» στα μενού τους.

των Γιάννη Αποστολόπουλου, Αλεξάνδρας Βασιλείου

Ισχυρή παρακαταθήκη με νέες γεύσεις

PASTAΤα ζυμαρικά κάθε είδους και μεγέθους δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον όσον αφορά την επαγγελματική εστίαση. Αυτό συνέβη εξαιτίας των «απαγορεύσεων» από δίαιτες και διατροφολόγους, της ανόδου που εμφανίζει η δυσανεξία στη γλουτένη -ασχέτως του πόσο πραγματικό ή μη είναι το πρόβλημα- και τέλος, κατά έναν περίεργο τρόπο, εξαιτίας των αυξημένων τιμών που παρουσιάζουν τα θαλασσινά και των ασθενειών που πλήττουν τα πουλερικά. Παρά ταύτα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για τα πιάτα ζυμαρικών. Είναι γεγονός ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε σημειωθεί σημαντική μείωση της παρουσίας των ζυμαρικών στο μενού των εστιατορίων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η τάση θα αντιστραφεί στο προσεχές μέλλον.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα για την παραπάνω εκτίμηση είναι ότι, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, η δυσανεξία στη γλουτένη είναι πολύ πιο σπάνια από ό,τι γενικότερα θεωρείται. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι μόλις το 1% του πληθυσμού υποφέρει από κοιλιοκάκη (αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί σοβαρότατες γαστρεντερικές διαταραχές κι εμφανίζεται εξαιτίας της δυσανεξίας στη γλουτένη). Επιπλέον, διαπιστώνεται κόπωση του κοινού στις αυστηρές διατροφικές οδηγίες. Άλλωστε, κανείς δεν θα διαφωνήσει πως η επιμονή σε μια αυστηρή δίαιτα είναι πολύ δύσκολο να διαρκέσει για μακρύ χρονικό διάστημα.

Το σχήμα, η γεύση, οι α΄ ύλες παίζουν ρόλο στην τελική επιλογή ανά περιοχή”

Βασικός λόγος, όμως, είναι ότι πολλοί σεφ διεθνώς επιθυμούν διακαώς πιο συχνή παρουσία ζυμαρικών στα πιάτα τους. Τα ζυμαρικά μπορούν να συνοδεύσουν σχεδόν όλες τις γεύσεις, βοηθάνε στη δημιουργία πιάτων με λιγότερο ή και καθόλου κρέας, ενώ συνδυάζουν με απίθανο τρόπο την παρουσία λαχανικών σε ένα πιάτο. Επιπροσθέτως, υπάρχει άνοδος στην προτίμηση στο έθνικ φαγητό. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, είναι βέβαιο πως θα δούμε όλο και περισσότερα πιάτα με νουντλς και άλλα είδη ζυμαρικών που προέρχονται από την Ασία. PASTA

Οι επιλογές

Οι ποικιλίες των ζυμαρικών που βρίσκονται πλέον στην αγορά επιτρέπουν στον καθένα, ακόμη και στους καταναλωτές που ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες δίαιτες, να τα εντάξουν στη διατροφή τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν ζυμαρικά από όσπρια, κινόα, άλευρα χωρίς γλουτένη κλπ, που δίνουν λύσεις σε κάθε ανάγκη ή επιθυμία. PASTA

Τα προτερήματα

Ας δούμε όμως λίγο τα παραδοσιακά ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι. Είναι δημοφιλή σε ολόκληρο τον πλανήτη κι αποτελούν την πλέον οικονομική και ταυτόχρονα υγιεινή επιλογή. Ένα πιάτο ζυμαρικών, μαζί με τη σάλτσα και το συνοδευτικό τριμμένο τυρί, κοστίζει περίπου 0,45 ευρώ. Επίσης, είναι πρακτικά, γιατί μέσα σε 15 λεπτά ένα πιάτο με ένα υγιεινό dressing είναι έτοιμο. Επιπλέον, είναι εύκολο να μεταφερθούν, να αποθηκευτούν, δεν χρειάζονται ψυγείο κι έχουν και μακρινή ημερομηνία λήξης. Τα παραπάνω είναι οι λόγοι που κι οι λάτρεις των ζυμαρικών συνεχώς δείχνουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε κι ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των ζυμαρικών. Ταιριάζουν σχεδόν με όλες τις γεύσεις και μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε κάθε εθνική κουζίνα και πολιτισμό. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος, πέραν της υγείας, που έχει οδηγήσει και στην δημιουργία ζυμαρικών από άλλα άλευρα. PASTA

Οι προτιμήσεις

Η ζήτηση κι οι προτιμήσεις στα ζυμαρικά παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Στην «πατρίδα» τους, την Ιταλία, οι καταναλωτές δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το σχήμα. Σε άλλες περιοχές πάλι του πλανήτη, οι καταναλωτές θέλουν τα ζυμαρικά τους εμπλουτισμένα με υπερτροφές, ή από αλεύρι όσπριων κλπ. Μια τάση που παρουσιάζει ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα είναι τα φρέσκα ζυμαρικά. Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο έχουμε υψηλής ποιότητας γεύση, αλλά και εξαιρετικές ταχύτητες, καθώς τα φρέσκα ζυμαρικά είναι έτοιμα σε μόλις 4 λεπτά. PASTA Όπως και να έχει, τα πλεονεκτήματα που έχουν τα ζυμαρικά τα έχουν αναδείξει σε μία από τις πλέον δημοφιλείς διατροφικές επιλογές παγκοσμίως. PASTA