ΠΑΣΚΕΔΙ προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αποζημιώσεις και 12 μέτρα που «σώζουν» τις επιχειρήσεις Εστίασης στη Χαλκιδική που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα

16 Ιουλίου, 2019
ΠΑΣΚΕΔΙ προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αποζημιώσεις και 12 μέτρα που «σώζουν» τις επιχειρήσεις Εστίασης στη Χαλκιδική που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα
Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις πρωτόγνωρες στιγμές φρίκης που παρακολουθήσαμε όλοι με μεγάλη θλίψη στη Χαλκιδική από τον φονικό τυφώνα, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες

ΠΑΣΚΕΔΙ προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αποζημιώσεις και 12 μέτρα που «σώζουν» τις επιχειρήσεις Εστίασης στη Χαλκιδική που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις πρωτόγνωρες στιγμές φρίκης που παρακολουθήσαμε όλοι με μεγάλη θλίψη στη Χαλκιδική από τον φονικό τυφώνα, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες στο πέρασμά του με απώλεια ζωών, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημίες σε οικίες και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τα 15 συναπτά έτη που το ΠΑΣΚΕΔΙ βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων επιχειρηματιών Εστίασης, μάς επιτρέπουν να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση που βρίσκονται ύστερα από αυτή τη βιβλική καταστροφή. Γι’ αυτό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διευκολύνουμε το έργο τους, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Οι συνέπειες του τυφώνα στα καταστήματα εστίασης

Το ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό διάστημα στο οποίο έλαβε χώρα η καταστροφή στη Χαλκιδική, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και οι μήνες αυτοί ανέκαθεν αποτελούν τη σημαντική πηγή εσόδων για τους επαγγελματίες της Εστίασης, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση στην οποία βρίσκονται. Τα γεγονότα αυτά τους έχουν προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια και πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της επιχείρησής τους.

Δεδομένης της στιγμής κρίνεται ιδιαίτερα επιτακτική η ανάγκη για την αποζημίωσή τους για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν τα καταστήματα Εστίασης στη Χαλκιδική.

Έκκληση για αποζημιώσεις και μέτρα ελάφρυνσης Επιστολή που εστάλη σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία μα και στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Γι’ αυτόν τον λόγο, κάναμε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, λόγο για άμεση ανάγκη αποζημιώσεων σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία, αναλόγως των ζημιών που υπέστη το κάθε κατάστημα, ούτως ώστε να λάβουν την οικονομική βοήθεια που απαιτείται για την ομαλή τους επάνοδο σε φυσιολογική επαγγελματική δραστηριότητα.

Θεωρούμε σημαντικό το να μην χαθεί περαιτέρω πολύτιμος χρόνος και η ανακούφιση των καταστημάτων από την καταστροφή που υπέστησαν εν μέσω της τουριστικής περιόδου να είναι αποτελεσματική.

Παράλληλα, ως ΠΑΣΚΕΔΙ δεν μένουμε μόνο στην ανάγκη αποζημίωσης, αλλά προσβλέπουμε και στην λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν σε βάθος όλους τους πληγέντες επιχειρηματίες.

Ακριβέστερα, ως το κατεξοχήν αρμόδιο για τον κλάδο της Εστίασης προτείνουμε:

1.    Ελαφρύνσεις σε φορολογία και εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Είναι απαραίτητο για όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί υλικές ζημιές να υπάρξει δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

2.    Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική είναι και η απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον για το τρέχον έτος, όπως και η απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους όπου συνέβη το μοιραίο. Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αποδίδουν λειτουργικά, ενώ δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά μέχρι να απορροφήσουν το βάρος της καταστροφής.

3.    Αποκατάσταση στις υλικές ζημιές. Σε περιπτώσεις καταστροφών από φυσικά αίτια, η πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή είναι απαραίτητη προκειμένου να αντέξουν τις υλικές απώλειες.

4.    Σημαντική είναι ωστόσο και η αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές. Στόχος, εξάλλου, παραμένει η ομαλότερη επανένταξη των επιχειρήσεων αυτών σε κανονικό ρυθμό λειτουργίας και όχι η εξαφάνισή τους.

5.    Ρύθμιση σε εκκρεμότητες με δάνεια. Η αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις που τυχόν έχουν οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή τους σε επαγγελματικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνεται μαζί με την αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν, ώστε να ακολουθεί έπειτα ισοαναλογική απομείωση χρεών.

6.    Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ) έτσι ώστε να αναβαθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν.

7.    Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

8.    Ειδική ρύθμιση – παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.

9.    Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

10. Προστασία σε κοινωνικό επίπεδο. Πέρα, όμως, από τις άμεσες αποζημιώσεις και τις φορολογικές-δανειακές ελαφρύνσεις, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η συνεισφορά σε κοινωνικό επίπεδο. Γι’ αυτό τον λόγο, απαιτείται επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της εκάστοτε πληγείσας περιοχής για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, διάστημα ενός έτους).

11. Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών. Μιλάμε για χρήματα που είναι διαθέσιμα και τα οποία μια κυβέρνηση με κοινωνική πολιτική οφείλει να ενεργοποιεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

12. Διαμόρφωση ενός ειδικού καθεστώτος πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες των ιδιοκτητών ή υπαλλήλων από καταστήματα που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), προκειμένου να παραμείνουν ενεργοποιημένοι πολίτες-μέλη του συνόλου της κοινωνίας.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους