Το ΠΑΣΚΕΔΙ φέρνει τη «χρυσή» τομή για τον αντικαπνιστικό νόμο

21 Οκτωβρίου, 2019
Το ΠΑΣΚΕΔΙ φέρνει τη «χρυσή» τομή για τον αντικαπνιστικό νόμο
Ποιοι είναι οι λόγοι και τα κίνητρα της κίνησης του ΠΑΣΚΕΔΙ με την προσφυγή στο ΣτΕ - Γιατί τα αιτήματα του Σωματείου φέρνουν τη «χρυσή» τομή για τον αντικαπνιστικό νόμο στην Εστίαση.

Η κίνηση του ΠΑΣΚΕΔΙ να προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να εξασφαλίσει ορισμένες πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τον αντικαπνιστικό νόμο για τα καταστήματα Εστίασης, αποτελεί πρώτη είδηση σε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα της χώρας.

Όπως αναμενόταν, η μερίδα των ιδιοκτητών καταστημάτων Εστίασης έχει υποδεχθεί με ιδιαίτερη θέρμη την εν λόγω κίνηση, αφού πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας, όσον αφορά τον κλάδο της Εστίασης, τροποποίηση που προτείνεται πάνω στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου. 

Δηλώστε ΤΩΡΑ την συμμετοχή σας

Τα δικαιώματα όλων των καταναλωτών είναι ίσα

Ο λόγος που μια μερίδα καταναλωτών έχει αντιδράσει αρνητικά στην κίνηση του ΠΑΣΚΕΔΙ, στηρίζεται στη δίκαιη απαίτησή τους να μην εισπνέουν καπνό, κινδυνεύοντας ως παθητικοί καπνιστές. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Το Σωματείο μας μέσα από τα 17 χρόνια παρουσίας δίπλα, τόσο στα καταστήματα Εστίασης, όσο ΚΑΙ στους καταναλωτές σε καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης, υποστηρίζει με κάθε τρόπο και συνεχή ενημέρωση τα δικαιώματα και των δύο πλευρών για άριστες υπηρεσίες Εστίασης.

Για εμάς, το δικαίωμα των μη καπνιστών είναι ισότιμο και «ιερό» όπως κάθε δικαίωμα καταναλωτή. Ωστόσο, το ίδιο σημαντικό είναι και το δικαίωμα ενός θαμώνα να απολαύσει το τσιγάρο του μαζί με τον καφέ ή το ποτό του, χωρίς φυσικά να ενοχλεί εκείνον που δεν καπνίζει.

Φτιάξε τη ΛΕΣΧΗ σου

Κίνδυνος «λουκέτου» για τις επιχειρήσεις

Το καθολικό κόψιμο του τσιγάρου από την Εστίαση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους απωλειών στα καταστήματα. Ένα μεγάλο μέρος των θαμώνων ανήκουν στην κατηγορία των καπνιστών. Το γεγονός αυτό πρέπει να το σεβαστούμε, καθώς οι συνέπειες της απαγόρευσης αναμένεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον τζίρο των καταστημάτων από όλους αυτούς τους πελάτες για τους οποίους αυτή τη στιγμή, ο αντικαπνιστικός νόμος δεν καλύπτει.

Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις Εστίασης που εδώ και 10-15 χρόνια έχουν επενδύσει 200.000-300.000 ευρώ, λειτουργώντας μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και κάτω από δυσβάσταχτες φορολογικές συνθήκες, δεν γίνεται να  αναγκάζονται έτσι ξαφνικά να λειτουργήσουν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό που απειλεί άμεσα να επηρεάσει τον τζίρο τους.

Για παράδειγμα, τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν πλέον;

Στόχος μας είναι ο μη καπνιστής να μην γίνει παθητικός καπνιστής, αλλά και οι επιχειρήσεις Εστίασης να καταφέρουν να παραμείνουν ανοικτές.

Οι συνθήκες εργασίας για τις επιχειρήσεις Εστίασης στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη

Πολλοί αντικαπνιστές, όχι μόνο καταναλωτές αλλά και δημοσιογράφοι, κάνουν σύγκριση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού στην Εστίαση στην Ελλάδα με τις Ευρωπαϊκές άλλες χώρες, στις οποίες το τσιγάρο απαγορεύεται ολοκληρωτικά…

Αυτή όμως είναι πολύ επιφανειακή προσέγγιση χωρίς καμία έρευνα. Αυτό που δεν συνυπολογίζουν είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές άλλες χώρες, διαθέτουν βαριά βιομηχανία, που η Ελλάδα δεν έχει. Αυτό πολύ απλά μεταφράζεται στο γεγονός ότι η Εστίαση δεν αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία της οικονομίας τους και κατά συνέπεια, είναι πολύ πιο εύκολο για τον κλάδο να απορροφά τέτοιου είδους αλλαγές.

Επίσης, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μονοψήφιο ΦΠΑ παράλληλα με πολύ ευνοϊκότερη φορολογία, ενώ ΚΑΜΙΑ ευρωπαϊκή χώρα δεν πέρασε από 10ετή οικονομική κρίση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της Εστίασης.

Σημαντική παράμετρος, αποτελεί και το γεγονός ότι η διασκέδαση είναι ένας ιδιαίτερος τομέας στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος της αυξημένης τουριστικής κίνησης της χώρας σχεδόν όλο τον χρόνο. Η Ελληνική κουλτούρα της παρέας για καφέ ή ποτό διαφέρει από την Ευρώπη, στην οποία ο κόσμος είναι συνηθισμένος να πίνει τον καφέ του μέσα σε 10 λεπτά.

Ενώ και τα είδη των καταστημάτων Εστίασης στην Ελλάδα είναι εξίσου διαφορετικά (και μοναδικά στο είδος τους) από την Ευρώπη: δεν υπάρχουν τσιπουράδικα, ουζερί, μπουζουξίδικα ή κέντρα διασκέδασης ανοιχτά στις 11 το βράδυ.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν δύο πράγματα: ότι, αφενός, το κάπνισμα είναι μέρος του είδους διασκέδασης στη χώρα μας για μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Αφετέρου, αν με μια κάθετη απόφαση το τσιγάρο κοπεί από τα καταστήματα Εστίασης, τότε αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στην Εστίαση, προκαλώντας τριγμούς σε ένα, ούτως ή άλλως, πολύπαθο και ταλαιπωρημένο «οικοδόμημα» όπως αυτό της Εστίασης στην Ελλάδα…

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ: Ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό

νόμο

Γιατί η διάκριση καταστημάτων σε καπνιζόντων και μη φέρνει την ισορροπία στον αντικαπνιστικό νόμο

Η πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ για διάκριση καταστημάτων καπνιζόντων ή μη φέρνει μια ουσιαστική υπηρεσία, ιδίως για καταστήματα μικρότερων των 100m2 που δεν μπορούν, για πρακτικούς λόγους, να συμπεριλάβουν ειδικούς χώρους μη καπνιζόντων μέσα στο κατάστημα.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα για τα καταστημάτα υγειονομικού ενδιαφέροντος που είναι μικρότερα των 100m2, επειδή λόγω διαστάσεων δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και πατάρια, με συνέπεια η ένταξή τους στις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως «καπνιζόντων» να αποτελεί τη μοναδική τους ευκαιρία.

Όπως τονίσαμε άλλωστε και στο σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας, η εν λόγω διάκριση αναμένεται να φέρει ισορροπία στον κλάδο σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου, θέτοντας ένα ακόμα πιο σαφές πλαίσιο λειτουργίας με ακόμα μεγαλύτερες επιλογές και ξεκάθαρους κανόνες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Προστασία των επιχειρήσεων από… τις ασάφειες των ελέγχων

Παράλληλα, βασική μέριμνα της κίνησής μας αποτελεί η κάλυψη των καταστηματαρχών που τηρούν όλες τις προδιαγραφές του αντικαπνιστικού στα μαγαζιά τους απέναντι σε πιθανούς ελέγχους.

Για παράδειγμα, κάθε επιχειρηματίας που συμβαδίζει με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχοντας:

  • Απομακρύνει τα τασάκια από τα τραπέζια
  • Τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα που δηλώνουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε επίκαιρα σημεία εντός του καταστήματος
  • Τοποθετήσει σταχτοδοχεία δαπέδου στην είσοδο
  • Προμηθευτεί και θεωρήσει Βιβλίο Αναφοράς από τον εκάστοτε Δήμο
  • Τοποθετήσει σε κάθε τραπέζι ταμπελάκι με την ένδειξη, απαγορεύεται το κάπνισμα

Πως εξασφαλίζεται αν κάποιος πελάτης προβεί σε χρήση τσιγάρου, χωρίς να γίνει αντιληπτός (γεγονός που είναι πιθανό σε κάθε κατάστημα Εστίασης ή διασκέδασης εν ώρα εργασίας), σε περίπτωση ελέγχου, χωρίς να του βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο;

Διαφορετικά θεωρούμε άδικο να κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί βεβαρημένος με πρόστιμο, για μια παράβαση που στην ουσία δεν ευθύνεται.

Τα αιτήματα της προσφυγής του ΠΑΣΚΕΔΙ στο ΣτΕ

Κατόπιν της έρευνας των ανθρώπων του ΠΑΣΚΕΔΙ, τα παρακάτω αιτήματα, όπως κατατέθηκαν στο ΣτΕ, συνοψίζουν τις λύσεις που αναμένεται να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον αντικαπνιστικό νόμο για όλα τα καταστήματα Εστίασης:

           1. Νομική διαδικασία για μη πλήρη εφαρμογή του Νέου Αντικαπνιστικού Νόμου

           2. Νομική διαδικασία για εξαίρεση όσων δεν επιθυμούν να γίνουν άκαπνα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, (με την συναίνεση του πελάτη)

           3. Νομική διαδικασία για δημιουργία λέσχης καπνιζόντων

Θέλουμε ευτυχισμένους καταστηματάρχες και καταναλωτές

Το νόημα της κίνησης του ΠΑΣΚΕΔΙ δεν είναι να προκαλέσει αντιπαλότητα, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά. Ίσα ίσα, η κίνηση του Σωματείου γίνεται με στόχο να φέρει την απόλυτη ισορροπία μοιράζοντας ακριβώς στη μέση την κατάσταση τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για όλους τους καταναλωτές.

Οι υπηρεσίες Εστίασης και διασκέδασης δεν είναι προνόμιο μερικών, αλλά όλων. Όπως ακριβώς, η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα όλων. Γι’ αυτό τον λόγο, με μεγάλο σεβασμό σε όλες τις πλευρές, προωθούμε όχι απλώς «κάποιες εξαιρέσεις», αλλά τη «χρυσή» τομή στον αντικαπνιστικό νόμο. 

Μάθε λεπτομέρειες για την ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό και πώς μπορείς κι εσύ να συμμετέχεις ΕΔΩΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ πρέπει να κατατεθεί σε εξήντα (60) ημέρες από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους