Το ΠΑΣΚΕΔΙ κατέθεσε τις προτάσεις για τον αντικαπνιστικό στη Βουλή – Οι εξαιρέσεις για ειδικούς χώρους καπνιζόντων στο προσκήνιο

Οκτ 17, 2019
Το ΠΑΣΚΕΔΙ κατέθεσε τις προτάσεις για τον αντικαπνιστικό στη Βουλή – Οι εξαιρέσεις για ειδικούς χώρους καπνιζόντων στο προσκήνιο
Το ΠΑΣΚΕΔΙ βρέθηκε τη Δευτέρα (14/10) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ύστερα από σχετική πρόσκληση, μεταξύ άλλων φορέων - Κατέθεσε τις απόψεις του και τα αιτήματα για τον αντικαπνιστικό.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ: Ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό

νόμο

Η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το βράδυ της Τρίτης (15/10) τον αντικαπνιστικό νόμο μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και πλέον αναμένεται το ΦΕΚ και η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου για την εφαρμογή του νόμου, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη μέρα κιόλας το μέτρο, θα αποτελεί νόμο του κράτους, με αποτέλεσμα το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους να απαγορεύεται.

Φτιάξε τη ΛΕΣΧΗ σου

Οι πολύ σημαντικές προτάσεις για τον αντικαπνιστικό

Το ΠΑΣΚΕΔΙ βρέθηκε τη Δευτέρα (14/10) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ύστερα από σχετική πρόσκληση, μεταξύ άλλων φορέων, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του αλλά και τα αιτήματα σχετικά με τον αντικαπνιστικό, που ήδη είχαν αποσταλεί με σχετικά υπομνήματα στο υπουργείο Υγείας.

 

Σύμφωνα με τα δύο υπομνήματα, το ΠΑΣΚΕΔΙ θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δύο συγκεκριμένες προτάσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο, με στόχο να προβάλει πιθανές ασάφειες και σύγχυση που αναμένεται να προκληθούν στην Εστίαση, με την εφαρμογή του νόμου.

 

Κάλυψη των καταστηματαρχών που τηρούν όλες τις προδιαγραφές του αντικαπνιστικού στα μαγαζιά τους

Αρχικά, κάθε επιχειρηματίας που συμβαδίζει με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχοντας:

  • Απομακρύνει τα τασάκια από τα τραπέζια
  • Τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα που δηλώνουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε επίκαιρα σημεία εντός του καταστήματος
  • Τοποθετήσει σταχτοδοχεία δαπέδου στην είσοδο
  • Προμηθευτεί και θεωρήσει Βιβλίο Αναφοράς από τον εκάστοτε Δήμο
  • Τοποθετήσει σε κάθε τραπέζι ταμπελάκι με την ένδειξη, απαγορεύεται το κάπνισμα

 

ωστόσο, κάποιος πελάτης προβεί σε χρήση τσιγάρου, χωρίς να γίνει αντιληπτός (γεγονός που είναι πιθανό σε κάθε κατάστημα Εστίασης ή διασκέδασης εν ώρα εργασίας), πρέπει να είναι απόλυτα καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου, χωρίς να του βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο. Διαφορετικά θεωρούμε άδικο να κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί βεβαρημένος με πρόστιμο, για μια παράβαση που στην ουσία δεν ευθύνεται.

 

Διάκριση καταστημάτων καπνιζόντων ή μη

Επιπλέον, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απώλειας που αναμένεται να επιφέρει στον τζίρο των καταστημάτων διασκέδασης η οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση.

 

Κατόπιν των μηνυμάτων που εισπράττουμε από τα 40.000 μέλη καταστήματα του Σωματείου, καθώς και από τα 17 συναπτά χρόνια που βρισκόμαστε δίπλα στον κλάδο της Εστίασης και της διασκέδασης, κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η διάκριση ώστε αφενός, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο, αφετέρου, τα καταστήματα Εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη).

Όπως τονίζεται και στο σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας, η εν λόγω διάκριση αναμένεται να φέρει ισορροπία στον κλάδο σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου, θέτοντας ένα ακόμα πιο σαφές πλαίσιο λειτουργίας με ακόμα μεγαλύτερες επιλογές και ξεκάθαρους κανόνες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων.

 

Δυνατότητα καταστημάτων να χαρακτηριστούν ως «καπνιζόντων», προσφεύγοντας στο ΣτΕ

Αυτοί είναι οι λόγοι που το ΠΑΣΚΕΔΙ, εκτιμώντας την κατάσταση σε βάθος, θα προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας τη δυνατότητα όσων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του κλάδου της Εστίασης επιθυμούν και ειδικά εάν είναι μικρότερα των 100m2, δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και πατάρια, να ενταχθούν στις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως «καπνιζόντων». Ίσως και να είναι η μοναδική τους ευκαιρία.

 

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο του ΠΑΣΚΕΔΙ αποφάσισε να εισηγηθεί και να προτείνει προς όλα τα μέλη του συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην συνέχεια:

1. Νομική διαδικασία για μη πλήρη εφαρμογή του Νέου Αντικαπνιστικού Νόμου

2. Νομική διαδικασία για εξαίρεση όσων δεν επιθυμούν να γίνουν άκαπνα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, (με την συναίνεση του πελάτη)

3. Νομική διαδικασία για δημιουργία λέσχης καπνιζόντων

 

Όσα μέλη επιθυμούν να ακολουθήσουν τις πιο πάνω διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πιο κάτω βήματα για να δηλώσουν συμμετοχή:

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ: Ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό

νόμο

 

Το ΠΑΣΚΕΔΙ καλεί όσα μέλη του θα επιλέξουν να συμπεριληφθούν στην ομαδική προσφυγή ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, αρκεί να είναι ενήμεροι.

 

Μάθε λεπτομέρειες για την ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό και πώς μπορείς κι εσύ να συμμετέχεις ΕΔΩ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ πρέπει να κατατεθεί σε εξήντα (60) ημέρες από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους