Παράθυρο για να … σηκώσουν ρολά εδώ και τώρα τα καταστήματα για 900.000 επαγγελματίες

9 Δεκεμβρίου, 2020
lianiki
Όποιος αναρωτιέται γιατί βλέπει τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότερα μαγαζιά να ανεβάζουν ρολά, πελάτες να ψωνίζουν κανονικά και να βγαίνουν με σακούλες στα χέρια τη στιγμή που δεν έχει επιτραπεί η λειτουργία του λιανεμπορίου, θα πρέπει να αναζητήσει την απάντηση στο ΦΕΚ που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει, επιχειρήσεις που λειτουργούν με πολλαπλές δραστηριότητες (ΚΑΔ) συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς τις δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ που έχουν πάρει «απαγορευτικό» λειτουργίας. Εν ολίγοις, μπορεί το λιανεμπόριο να απαγορεύεται, το χονδρεμπόριο όμως επιτρέπεται.

Και επειδή «ψώνια με τιμολόγιο» είναι «χονδρικό εμπόριο», ολοένα και περισσότερα είναι τα μαγαζιά που σήκωσαν ή σηκώνουν ρολά μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τους επαγγελματίες πελάτες τους. Πόσοι είναι οι επαγγελματίες πελάτες; Κοντά στο ένα εκατομμύριο άτομα σε όλη τη χώρα. Διότι μιλάμε για το άθροισμα των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και φυσικά τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων, τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ομόρρυθμους και τους ετερόρρυθμους εταίρους και φυσικά τους εκπροσώπους όλων των νομικών προσώπων.

Μεγάλες αλυσίδες μάλιστα, έχουν ήδη κάνει επίσημο «άνοιγμα» προς τους πελάτες τους με κάθε μέσο: στέλνουν viber, ειδοποιούν μέσω email κλπ. Το περιεχόμενο του μηνύματος; Αν είστε επαγγελματίας και θέλετε να ψωνίσετε με τιμολόγιο, μην περιμένετε την αποστολή με courier (κάτι πλέον που έχει καταστεί εξαιρετικά δυσλειτουργικό τις τελευταίες ημέρες ειδικά μετά την Black Friday).

Τα ελεύθερα ψώνια για επαγγελματίες, έχουν όρους και κανόνες. Ο επαγγελματίας δεν πρέπει να στείλει κάποιον γνωστό του ούτε μπορεί να συνοδεύεται από κάποιον τρίτο. Δεν μπορεί να ψωνίσει με απόδειξη λιανικής παρά μόνο με παραστατικό το οποίο περνάει στα βιβλία εσόδων-εξόδων ως επαγγελματική δαπάνη. Επίσης, κατά την είσοδο στο κατάστημα πρέπει να επιδεικνύει έγγραφο που να αποδεικνύει την επαγγελματική ιδιότητα. Κάποια καταστήματα μάλιστα, ζητούν να αποδεικνύεται και ότι η επιχείρηση είναι ενεργή και όχι «φάντασμα».

Η πώληση με τιμολόγιο, ουσιαστικά έχει επιτραπεί από την αρχή του 2ου lockdown και πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που έχουν αξιοποιήσει αυτό το παράθυρο. Ειδικά σε κλάδους με υλικά που αφορούν στην οικοδομή, η λειτουργία είναι (σχεδόν) κανονική. Αυτό, εν μέρει δικαιολογεί και την συγκερατημένη αισιοδοξία ότι η ζημιά στην αγορά σε αυτή τη φάση της πανδημίας, δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο τον Απρίλιο. Κάτι βέβαια, που μένει να αποδειχτεί στα νούμερα.

Νίκος Ζαργάνης

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους