Παράθυρο για παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5

10 Ιανουαρίου, 2021
euro3

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν η παράταση να αφορά τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων.

Με την προθεσμία που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις για να υποβάλλουν αιτήσεις να λήγει στις 15 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν για την ώρα να έχουν τα στοιχεία του τζίρου τους και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν τα στοιχεία που θα καταθέσουν οι λογιστές μέσα στις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Μέσω του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εκτιμάται ότι θα πάρουν ανάσα ρευστότητας ύψους 1,5 δις. ευρώ.  Τα φθηνά κρατικά δάνεια θα δοθούν στους επαγγελματίες που  είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.  Τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων δέχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων θα εκδοθεί νέα απόφαση η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών κρατικών δανείων και θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών στους δικαιούχους.  Το 50% των χρημάτων του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει και πάλι τη μορφή επιχορήγησης δηλαδή δεν θα χρειαστεί οι ωφελούμενοι να το επιστρέψουν στο κράτος ενώ δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα είχε προαναγγείλει πως και στον πέμπτο κύκλο θα ενταχθούν και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω πανδημίας:

α) Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

β) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:

αα) επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020,

ββ) επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

γγ) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

δδ) επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,

εε) επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος δύνανται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις οι οποίες:

α) Είτε δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά την έννοια του Κανονισμού υπ’ αρ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26-6-2014) και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του Παραρτήματος Ι του Καν. 651/2014, δύναται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019, υπό την προϋπόθεση ότι:

αα) δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και

ββ) δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

β) Είτε πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού υπ’ αρ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24-12-2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020

ΠΗΓΗ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ