Παρατείνεται έως το τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές

12 Μαΐου, 2022
εστιαση-1280x720

“Κλείδωσε“ με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και παρατείνεται και για το 2ο εξάμηνο του έτους ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, που την τελευταία διετία άρχισε να εφαρμόζεται ως έκτακτο μέτρο, λόγω της πανδημίας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης και περιορισμού της ακρίβειας.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εκτός της εξάμηνης παράτασης ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 13% που ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του 2022 σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, θα εξεταστεί και η μονιμοποίηση του μέτρου από το 2023.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 13% μέχρι το τέλος του 2022 αφορά τους εξής κλάδους:

1. Μεταφορές: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει: εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

2. Εστίαση: Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λ.π.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

3. Τουρισμός: Το τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Παράγοντες επισημαίνουν ότι ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές εξετάζεται και η διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠΑ για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

Το κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για το 2ο εξάμηνο του 2022 υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ για την ενίσχυση του τουρισμού κυμαίνεται από 9%-10% .

 

Ρεπορτάζ: athina984.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους