Παντελής Καζάκος: Ο ”ρατσιστής δολοφόνος”

11 Νοεμβρίου, 2020
kazakos

«Τους πυροβόλησα, γιατί δεν τους γουστάρω» – Παντελής Καζάκος: Ο ”ρατσιστής δολοφόνος” (Εικόνες & Βίντεο)

Παντελής Καζάκος. Ένας νέος άνθρωπος, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το ρατσισμό και φυσικά όχι με ωραίο τρόπο. Ο Παντελής διέπραξε ρατσιστικά εγκλήματα, τα οποία σημάδεψαν την Ελλάδα.

 

Της Μαριλούς Χατζηκλεάνθους

Οι πράξεις του συγκλόνισαν την Ελληνική κοινωνία τη δεκαετία του 1990. Τί τον οδήγησε όμως στις αποτρόπαιες αυτές πράξεις;

Το παρελθόν του
Ο Παντελής αφού ενηλικιώθηκε, υπηρέτησε κανονικά τη στρατιωτική του θητεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ Ι. Γεωργακόπουλου, δεν υπήρχε κάποιο προηγούμενο, που να φανερώνει ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Στη συνέχεια εργαζόταν ως υπάλληλος ασφάλειας στην ΕΡΤ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πατέρας του μετά τις αποτρόπαιες πράξεις του, ο Παντελής, πριν υπηρετήσει στο στρατό, έκανε χρήση ναρκωτικών και μάλιστα είχε περάσει από πρόγραμμα αποτοξίνωσης στη Θεραπευτική Κοινότητα «Στροφή». Το διάστημα μετά την αποτοξίνωση, παρέμεινε καθαρός, σύμφωνα με όσα δήλωνε ο ίδιος ο Παντελής.


Ο Παντελής Καζάκος

Το αρρωστημένο μίσος προς οτιδήποτε ξένο – Η αρχή της δράσης του
Μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (19 και 20 Οκτωβρίου 1999). Περιοχή Μεταξουργείου. Ο 23χρονος Παντελής κυκλοφορεί και οπλοφορεί, χωρίς φυσικά αυτό να το γνωρίζουν οι περαστικοί. Κάποια στιγμή, εντοπίζει μια παρέα τριών ανδρών. Πρόκειται για τρεις πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν φτάσει στην Ελλάδα μόλις ενάμιση μήνα πριν. Κανένας από αυτούς δε γνώριζε τον Παντελή. Τους πλησιάζει και τους ρωτάει αν είναι Κούρδοι. Όταν εκείνοι του απαντούν καταφατικά, ο Παντελής βγάζει το όπλο..
Από τις σφαίρες του όπλου (μάρκας Μπράουνινγκ) πέφτει νεκρός ο 22χρονος Ιρακινός Κούρδος Χοσεβί.. Οι άλλοι δύο μεταφέρονται αιμόφυρτοι στον «Ευαγγελισμό». Ο 27χρονος Γιουσέφ Ρασούλ φέρει τραύματα στα πόδια, ενώ ο Σερίφ Χαντέλ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, εισάγεται στην Εντατική.

 


Ο Κούρδος Χ. Σερίφ 

Για κάποιον περίεργο λόγο, η είδηση σχεδόν εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ και σε όσα έντυπα ”φιλοξενήθηκε”, αποτυπώθηκε με μια ”άλλη” διάσταση, κάνοντας λόγο για «σκοτεινό κόσμο των λαθρομεταναστών που τρώγονται μεταξύ τους», ενώ αλλού είχε γίνει αναφορά στο ότι: «Πιθανό κίνητρο της επίθεσης θεωρείται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αλλοδαπών, τα ναρκωτικά». Δυστυχώς, όμως η ιστορία θα είχε και συνέχεια..

Τα επόμενα χτυπήματα και η μαρτυρία που τον «έκαψε»
Ο Παντελής ξαναβγαίνει για ”βόλτα”. Πέμπτη 21 Οκτώβρη 1999. Από τις 9 το βράδυ, έως τις 4.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής 22 Οκτώβρη ο δράστης ακολουθώντας μια διαδρομή, στην οποία γνώριζε ότι θα συναντήσει μετανάστες και πρόσφυγες, πυροβολεί όποιον από αυτούς βρίσκει μπροστά του.

Από τα πυρά πέφτει ένας ακόμα άνθρωπος νεκρός και άλλοι πέντε τραυματίζονται. Όλα τα θύματα είναι ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής. Αρχικά τραυματίζονται σοβαρά δύο μετανάστες από τη Γκάνα και το Μπαγκλαντές, ο Μάρκους Κόφι-Τόμι και ο Νταντόν Μοχάμεντ (τραυματισμός στο πρόσωπο).

Στη συνέχεια, νεκρός από σφαίρα στο στήθος πέφτει ο Ουντεσιάνι Τζορτζ από τη Γεωργία, ενώ τραυματίζονται τρία ακόμα άτομα. Ο Αιγύπτιος Σαάντ Ελ Σαντί, ο Πακιστανός Αχμέντ Νεσάρ και ο Νιγηριανός Αμπντούλ Τίμοθι.


Ο Νιγηριανός Τ. Αμπντούλ από το «Σωτηρία», όπου και νοσηλεύτηκε για τέσσερις μήνες

Τα ΜΜΕ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμό μεταξύ αλλοδαπών. Ωστόσο, η Αστυνομία αναλαμβάνει δράση, καθώς καταλαβαίνει ότι η επιλογή των θυμάτων δεν ήταν καθόλου τυχαία. Επιπλέον, όλοι όσοι επέζησαν, είχαν δει τον δράστη και περιέγραψαν ακριβώς το ίδιο πρόσωπο.

Καθοριστική ήταν η μαρτυρία του 22χρονου ναυτικού Aπ. Aποστόλου από τον Πειραιά, ο οποίος ήταν μάρτυρας στην τελευταία επίθεση. Ο ίδιος είχε πει για τον Παντελή: «Tριγύριζα στην Ομόνοια, τον συνάντησα στις 4 και μου είπε να τον ακολουθήσω για να δω πώς εκτελούνται οι μυστικές αποστολές. Kατηφορίσαμε προς την Πειραιώς. Συναντήσαμε έναν ξένο μελαψό. Tον ακολουθήσαμε λίγο και μου λέει ”κοίτα τώρα”. Έβγαλε τότε το πιστόλι και του έριξε τρεις».

Παρά το γεγονός ότι ο 22χρονος ναυτικός συνελήφθη, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του μια δόση ηρωίνης, ωστόσο ήταν η δική του μαρτυρία, η οποία ουσιαστικά οδήγησε την Αστυνομία στο δράστη.

Κατά την προανάκριση, ο 22χρονος είπε στην Αστυνομία πως και ο Παντελής εκείνο το βράδυ είχε επάνω του μικροποσότητα ηρωίνης.

Η σύλληψη και η ομολογία
Ο δράστης ύστερα από καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας συλλαμβάνεται και ομολογεί, δηλώνονται σθεναρά: «Δε μετανιώνω». Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε, με τις πράξεις του επιτελούσε κοινωνικό έργο, ενώ θεωρούσε εθνικό του καθήκον να «ξεπαστρέψει όσους περισσότερους ξένους μπορούσε».

Αυτό φαίνεται και από την ερώτηση, που είχε θέσει στον πατέρα του: «Πατέρα, ο κόσμος με θεωρεί ήρωα ή φονιά;». Φυσικά, η απάντηση που πήρε, δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς ο πατέρας του, του απάντησε: «Φονιά σε λένε, παιδί μου…»

Κατά την ομολογία του είπε πως κάθε φορά που πατούσε τη σκανδάλη έλεγε «Εγώ είμαι ορθόδοξος, ρε!», ενώ επιπλέον είχε πει: «Τους πυροβόλησα γιατί δεν τους γουστάρω». Λίγο αργότερα παραδέχτηκε: «Έφυγα από το σπίτι μου με το πιστόλι, αποφασισμένος να σκοτώσω όποιον αλλοδαπό έβλεπα στο δρόμο, γιατί το κακό μ’ αυτούς έχει παραγίνει».

Ο πατέρας του σε δηλώσεις στην εφημερίδα το «Βήμα» (26/10) είχε πει ότι «η συμπεριφορά του (Παντελή) ήταν φυσιολογική. Ορισμένες φορές σε συζητήσεις μας ασχολούνταν με τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στο σπίτι μέσα μερικές φορές φορούσε στρατιωτική φόρμα παραλλαγής».

Η δίκη, τα επεισόδια και η ποινή καταπέλτης
Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Παντελής δήλωσε δύο πράγματα: «Αμετανόητος» και «ψυχοπαθής». Ωστόσο, δεν τον πίστεψαν ότι μπορεί να είναι ψυχοπαθής. Όπως είχε πει ένα από τα θύματά του, ο Νιγηριανός Αμπντούλ Τίμοθι: «Τρελός; Μα οι τρελοί δεν ξέρουν να επιλέγουν. Αν πράγματι ήταν τρελός, είναι περισσότερο από σίγουρο πως θα είχε πάρει στο λαιμό του και Έλληνες, όχι μόνο μαύρους. Είναι το λιγότερο αστείο να το λέει κανείς αυτό. Τυφλός ναι, τρελός σε καμία περίπτωση. Τυφλός από το μίσος και τον ρατσισμό του».


Ο Παντελής Καζάκος κατά τη διάρκεια της δίκης

Επιπροσθέτως, υπήρχαν πληροφορίες, που υποδείκνυαν ενδεχόμενες σχέσεις του δολοφόνου με τον περίγυρο του εθνικιστικού χώρου και τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, καθηγητής του στο Λύκειο κατέθεσε πως ο δράστης από νεαρή ηλικία είχε εκφράσει τα ακροδεξιά του φρονήματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πολλοί συμμαθητές του τον είχαν παρουσιάσει ως μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης, ενώ ως στοιχείο κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής μία φωτογραφία του δράστη, ο οποίος κρατάει το πανό της Χρυσής Αυγής σε κάποια πορεία. Ο πατέρας του δράστη, δεν τον αναγνώρισε στην εν λόγω φωτογραφία. Οι ανωτέρω πληροφορίες δε φαίνεται να αξιολογήθηκαν ως σημαντικές.


Η φωτογραφία, που λέγεται ότι ο δράστης κρατάει πανό της Χρυσής Αυγής

Ορισμένα από τα θύματά του εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όπως ήταν αναμενόμενο. Ένας εξ’ αυτών, ο Κούρδος Μοχάμεντ Σερίφ, που έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτέθηκε σε μια διακοπή της δίκης, ενώ βρισκόταν στο κυλικείο, στον συνήγορο του δράστη και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, πετώντας του ένα φλυτζάνι καφέ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο συνήγορος τραυματίστηκε ελαφρά στη μύτη, αλλά το επεισόδιο δεν έλαβε περαιτέρω διάσταση.

 

 


Ο Παντελής Καζάκος κατά τη διάρκεια της δίκης

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε στον Παντελή την ποινή δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Εκείνος, χρόνια μετά, το 2013 υπέβαλλε αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο όμως απορρίφθηκε.

Η ζωή μετά
Ο δράστης παραμένει κλεισμένος στις φυλακές, ωστόσο τα σημάδια των αποτρόπαιων πράξεων του δεν έχουν σβηστεί.

Ο απολογισμός; Δύο νεκροί και επτά τραυματίες. Δύο από τους τραυματίες έμειναν καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ οι υπόλοιποι ζουν με σοβαρά προβλήματα υγείας. Κι ένα είναι το μόνο σίγουρο. Τα δικά τους σημάδια στο σώμα και στη μνήμη δε θα σβηστούν ποτέ..


Δύο εκ των τραυματιών στο νοσοκομείο

Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Νιγηριανού Αμπντούλ Τίμοθι, στην «Αυγή της Κυριακής» 11 χρόνια μετά την επίθεση: «Στην Ελλάδα ήρθα ως οικονομικός μετανάστης. Δεν θα παριστάνω ούτε το θύμα ούτε τον πολιτικό πρόσφυγα για να κερδίσω την εύνοια του κόσμου. Όχι, όχι. Δουλειά έψαχνα όταν αποφάσισα να φύγω από τη Νιγηρία. Και ήρθα κανονικά με βίζα, όχι παράνομα. Δεν το λέω αυτό για να κατακρίνω αυτούς που έχουν έρθει με αυτόν τον τρόπο. Κι εγώ θα το έκανα αν δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Απλώς έτυχε και μπόρεσα τότε να βγάλω βίζα.

Η δουλειά μου ήταν αυτή του μικροπωλητή όταν δέχτηκα την επίθεση από τον Καζάκο. Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ μου δεν κατάλαβα το γιατί! Δεν κατάλαβα ποτέ μου γιατί τέτοιο μίσος από αυτόν τον άνθρωπο για άλλους ανθρώπους. Δεν κατάλαβα ποτέ μου γιατί κάποιος μπορεί να πάρει ένα πιστόλι και να το στρέψει κατά αγνώστων για να τους σκοτώσει.


Ο Αμπντούλ Τίμοθι

Δεν κατάλαβα ποτέ και θα ήθελα πολύ να ξέρω αν εκείνος ο άνθρωπος έφερε τον εαυτό του στη θέση των θυμάτων του. Εγώ τον έχω συγχωρέσει διότι είμαι χριστιανός. Το θέμα είναι αν εκείνος έχει μετανιώσει για το κακό που προκάλεσε. Αλλά ό,τι και να έχει κάνει, είτε έχει μετανιώσει είτε όχι, οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω και οι μνήμες των ζωντανών δεν σβήνουν εύκολα. Κακό πράγμα ο ρατσισμός, φίλε. Σε τυφλώνει και σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κακό. Και ο ρατσισμός δεν γνωρίζει εποχές. Όταν συνέβη το κακό σε μας, δεν υπήρχε η σημερινή οικονομική κρίση και δεν κατηγορούσαν (οι ρατσιστές) τους μετανάστες ότι τους παίρνουν τις δουλειές.

Τότε οι μετανάστες μόνο ‘έκλεβαν’ και ‘σκότωναν’. Έλα, όμως, που οι μετανάστες είναι τόσο άνθρωποι όσο και εκείνοι που τους κατηγορούν. Άνθρωποι με μερικές ανάγκες παραπάνω. Άνθρωποι που έφυγαν από το σπίτι και την πατρίδα τους για να βρουν μια καλύτερη τύχη σε κάποια άλλη πατρίδα. Ο πραγματικός μετανάστης, εκείνος που έχει σκοπό να προκόψει και να προοδεύει τίμια και μόνο με τη δουλειά του, αγαπά το ίδιο με την πατρίδα του τη χώρα που τον φιλοξενεί.

Πατρίδα είναι η γη που μας τρέφει και για τον μετανάστη δεν μπορεί να συμβαίνει διαφορετικά. Αλλοίμονο σε μια πατρίδα, σε μια χώρα, σε ένα έθνος που αρνείται την αγάπη και τον σεβασμό των ξένων του».

Τελικά είναι τρελός;
Αρκετά χρόνια μετά την καταδικαστική απόφαση, ο ψυχίατρος του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού, Γιώργος Δημόπουλος, κατέθεσε από τη μεριά του πως ο νεαρός δολοφόνος πάσχει από σχιζοφρενική ψύχωση παρανοϊκού τύπου.


Ο Παντελής Καζάκος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατάθεση του ο Παντελής Καζάκος πάσχει από: «Από παρανοϊκή ψύχωση που βρίσκεται πλέον σε ύφεση λόγω της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθεί», ενώ συμπληρώνει πως ο δράστης «είχε μειωμένο καταλογισμό όταν τον Οκτώβριο ’99 σκότωσε δύο αλλοδαπούς και τραυμάτισε άλλους επτά, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να έχουν μείνει με μόνιμο πρόβλημα αναπηρίας».

Η ιστορία του στη μικρή οθόνη
Η ιστορία του Παντελή παρέμεινε γνωστή, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, στη γνωστή σειρά «Κόκκινος Κύκλος» του Πάνου Κοκκινόπουλου, με τίτλο επεισοδίου «Σκουπίδια». Τον Παντελή Καζάκο υποδύθηκε ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος.

Ακολουθεί το σχετικό επεισόδιο:

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ