Πριν από το τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών που προσλήφθηκαν για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Για τρεις περίπου μήνες θα “σπουδάζουν” και, στη συνέχεια, προς το τέλος της άνοιξης θα πιάσουν δουλειά – σε πρώτη φάση σε πέντε ΑΕΙ (ΑΠΘ, Πάτρας, Οικονομικό Αθηνών, Πολυτεχνείο, ΕΚΠΑ).

Αυτός είναι ο προγραμματισμός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος έχει τον πρώτο λόγο. Η ιδέα είναι ότι θα δρομολογηθεί μια κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης που προβλήθηκε ως μεταρρύθμιση και η ματαίωση της οποίας προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους πολλούς δεξιούς και “ακροκεντρώους” υποστηρικτές της.

Την ευθύνη για την ακύρωση του σχεδιασμού χρεώθηκε ο πρώην αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης, παρόλο που η απόφαση πάρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο λόγος ήταν ο  φόβος της εκδήλωσης εντάσεων στον ευαίσθητο χώρο της ανώτατης παιδείας και η έλλειψη προετοιμασίας μιας πρωτοβουλίας ιδεολογικά ιδιαίτερα φορτισμένης.

Οπως όλα δείχνουν, κρίθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεταρρυθμιστική τόλμη στο δρόμο προς τις κάλπες και να προωθήσει την προνομιακή της ατζέντα στα θέματα ασφάλειας.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος έχει δημιουργήσει καλές εντυπώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Εχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και θεωρείται από το επιτελείο του ότι ανταπεξέρχεται με επιτυχία στα δύσκολα καθήκοντά του καταφέρνοντας να κρατήσει εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες.

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας είναι κατώτερες των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί προεκλογικά. Από τις γυναικοκτονίες μέχρι τα μαφιόζικα χτυπήματα και από την χαμηλής έντασης εγκληματικότητα μέχρι τη δράση του “Ρουβίκωνα”, τίποτα δεν είναι όπως είχε προαναγγελθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, η εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας προεκλογικά είναι μια κάποια λύση. Και μάλιστα επειδή με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, οι ειδικοί φρουροί με τα σπρέι πιπεριού και τα γκλομπ θα εμφανιστούν στα ΑΕΙ στο τέλος της άνοιξης μπορεί να προκύψει μια διπλωματική καθυστέρηση και να κυλήσει η ρόδα μέχρι το φθινόπωρο του 2022, όταν, όπως ακούγεται μπορεί να γίνουν οι διπλές εκλογές. Αν πάλι μετατεθούν για την άνοιξη του 2023, με βάση το δεύτερο σενάριο, τότε δεν αποκλείεται να προκύψει και νέα αναβολή για να μην έχει προλάβει να κριθεί στην πράξη η πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά να έχει προλάβει να φωτογραφηθεί έξω από τα αμφιθέατρα.

ΠΗΓΗ