Η κυβέρνηση θέλει, σχεδόν πάση θυσία, να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου. Kαι αυτό θα ανακοινώσουν, πλην δραματικού απροόπτου, την Τρίτη το βράδυ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταφέροντας τις αποφάσεις που κλείδωσαν τη Δευτέρα το απόγευμα σε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδιαμέσως, το μεσημέρι της Τρίτης, θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, απλώς και μόνον όμως για να επικυρώσει – για μια ακόμη φορά – τις ήδη ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις.

Τούτων δοθέντων το πρώτο ερώτημα είναι ποιον βαθμό ρίσκου εμπεριέχει η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, την ώρα που η παραλλαγή Ομικρον καλπάζει στην Ελλάδα, τα κρούσματα κινούνται καθημερινά πάνω από τις 35.000 και ο δείκτης θετικότητας ήταν και τη Δευτέρα 3/1 ιλιγγιώδης – έφθασε στο 24,74% (μετά από το 22,4% την Κυριακή).

Το δεύτερο ερώτημα είναι για πόσο διάστημα θα αντέξει και αυτή η νέα απόφαση της κυβέρνησης κι εάν θα έχουμε, για πολλοστή φορά, νέα αυτοακύρωση και νέα αλλαγή πλεύσης έως τη Δευτέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. ‘Η εάν τα σχολεία θα ανοίξουν απλά και μόνον για να κλείσουν λίγες ημέρες αργότερα, με δεδομένη την έκρηξη της πανδημίας που προβλέπουν όλοι οι ειδικοί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη η κορύφωση του κύματος της Ομικρον θα έρθει στις 19 με 22 Ιανουαρίου και τότε είναι πολύ πιθανό να φθάσουμε ακόμη και στα 80.000 κρούσματα ημερησίως. Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Θωμαϊδη, το τελευταίο 15ήμερο, από τις 16 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές.

Κι αυτό σημαίνει ότι θα δούμε το αποτέλεσμα της εν λόγω αύξησης σε νοσούντες και νέα κρούσματα μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Και σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Παυλάκη τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Αρα, εάν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία.

Καμία από αυτές τις προειδοποιήσεις δεν φαίνεται να θορυβεί την κυβέρνηση. Δεν θέλει κλειστά σχολεία διότι δεν θέλει να δοθούν γονικές άδειες, δεν θέλει τηλε-εργσία ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα και, επιπλέον, αποτελεί δέσμευση της Νίκης Κεραμέως στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ότι σ’ αυτή την σχολική σεζόν δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από δίδακτρα και λοιπές χρεώσεις λόγω διακοπής λειτουργίας.

Για να υπηρετήσει αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προτιμά να ακούει και να επικαλείται τις εκτιμήσεις των ειδικών σύμφωνα με τις οποίες η Ομικρον δεν δείχνει μέχρι στιγμής να προκαλεί βαριά νοσηρότητα.

Το γεγονός ότι οι ίδιοι ειδικοί προσθέτουν πως το τελικό αποτύπωμα της Ομικρον στις νοσηλείες και στο σύστημα Υγείας θα το δούμε αφού περάσουν 15 ημέρες, επίσης παρακάμπτεται από ην κυβέρνηση. Και, στην βάση αυτής της παράκαμψης, αύριο δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κανένα ουσιαστικό, πρόσθετο μέτρο συγκράτησης της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία οι πληροφορίες λένε πως θα ανακοινωθεί επιστροφή των μαθητών στα θρανία με αυξημένο testing – τουλάχιστον 3 self test αντί για δύο και αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων: Αντί να κλείνει μια τάξη όταν έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50%+1 θα κλείνει πιθανότατα στο 40%+1.

Ως προς τις λοιπές δραστηριότητες κρατείται σε εφεδρεία ο περαιτέρω περιορισμός λειτουργίας της εστίασης – έως τις 10 ή τις 11 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα – καθώς και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων.

Σε εφεδρεία επίσης παραμένει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τις ηλικίες άνω των 50 ετών, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αλλαγές στο πλαφόν των PCR τεστ που προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης θα κατεβάσουν την τιμή τους μάλλον στα 50 ή 40 ευρώ από τα 60 που είναι σήμερα. Όλα αυτά, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, και με αναλογικά λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα, τα PCR τεστ συνταγογραφούνται και διατίθενται δωρεάν.

ΠΗΓΗ