Παιδιά παγιδευμένα από τον πόλεμο της Κολομβίας, πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία ειρήνης

27 Μαρτίου, 2021
00colombia-jumbo

Παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 με το FARC, η μακρά εσωτερική σύγκρουση της Κολομβίας συνεχίζεται. Σπάνια ήταν τόσο εμφανές όσο αυτόν τον μήνα, όταν η κυβέρνηση βομβάρδισε ένα στρατόπεδο ανταρτών γεμάτο νέους.

 

PUERTO CACHICAMO, Κολομβία – Στις 13, έφυγε από το σπίτι για να ενταχθεί στους αντάρτες. Τώρα, στις 15, η Γέιμι Σοφία Βέγκα βρισκόταν σε ένα φέρετρο, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης που διέταξε η κυβέρνησή της.

Μερικά από τα μικρότερα παιδιά στην πόλη της, το Puerto Cachicamo, οδήγησαν την πομπή της κηδείας , κυματίζοντας μικρές λευκές σημαίες καθώς πλησίασαν πέρα ​​από το σχολείο, με τα βιβλία και τα σπασμένα παγκάκια, πέρα ​​από τη κλειστή κλινική υγείας και τα μικρά ξύλινα σπίτια τους.

«Δεν θέλουμε βόμβες», φώναζαν τα παιδιά, βαδίζοντας σε έναν σκονισμένο δρόμο προς το νεκροταφείο. «Θέλουμε ευκαιρίες».

Σχεδόν πέντε χρόνια αφότου υπέγραψε η Κολομβία μια ιστορική συμφωνία ειρήνης με τη μεγαλύτερη ανταρτική ομάδα της, τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, ο εσωτερικός πόλεμος της χώρας δεν έχει τελειώσει.

Απομακρυσμένες πόλεις όπως το Puerto Cachicamo δεν έχουν ακόμη δει τα σχολεία, τις κλινικές και τις θέσεις εργασίας που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στη συμφωνία. Χιλιάδες αντιφρονούντες μαχητές της FARC επέστρεψαν στη μάχη, ή ποτέ δεν κατέβασαν τα όπλα τους, και πολεμούν τους αντιπάλους τους για τον έλεγχο των παράνομων αγορών. Οι μαζικές δολοφονίες και ο αναγκαστικός εκτοπισμός είναι και πάλι τακτικές.

Και οι νέοι – παγιδευμένοι μεταξύ ενός συχνά απουσιάζοντος κράτους, της επιθετικής στρατολόγησης ένοπλων ομάδων και της στρατιωτικής δύναμης – είναι για άλλη μια φορά οι πιο ευάλωτοι στόχοι της σύγκρουσης.

 

Το φέρετρο της Yeimi Sofía στο κέντρο του Puerto Cachicamo.

Αυτό ήταν εμφανές αυτό το μήνα, όταν η κυβέρνηση βομβάρδισε ένα στρατόπεδο ανταρτών σε μια προσπάθεια να απομακρύνει έναν υψηλόβαθμο αντιφρονούντα ηγέτη της FARC, γνωστό με το ψευδώνυμο Gentil Duarte. Το στρατόπεδο αποδείχθηκε γεμάτο από νέους που είχαν προσληφθεί από την ομάδα – και η επιχείρηση σκότωσε τουλάχιστον  δύο ανηλίκους, συμπεριλαμβανομένης της Yeimi Sofía.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντιέγκο Μολάνο, κατηγόρησε τους αντάρτες για τους θανάτους, επισημαίνοντας ότι αυτοί μετέτρεψαν τους εφήβους σε κυβερνητικούς στόχους μετατρέποντάς τους σε «μηχανές πολέμου».

Η φράση ηλέκτρισε την Κολομβιανή κοινωνία, με κάποιους να λένε ότι ο κ. Molano ήταν αμβλύς αλλά ακριβής, και άλλοι έλεγαν ότι ήταν αυτή η ρητορική – χαρακτηρίζοντας τα φτωχά παιδιά ως εχθρούς του κράτους, αντί των θυμάτων της παραμέλησής του – που οδήγησε και πάλι τους νέους να γίνουν αντάρτες.

Η στρατολόγηση παιδιών ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό του πολέμου εδώ και δεκαετίες. Τώρα, οι επαναστάτες είναι πάλι σε αυτό, περιβάλλουν πλατείες της πόλης, κρεμούν αφίσες, δελεάζουν με χρήματα εφήβους, γοητεύουν τα κορίτσια και έπειτα τους πείθουν να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Ο βομβαρδισμός έθεσε επίσης κρίσιμα ζητήματα υπευθυνότητας σε μια χώρα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει φρικαλεότητες που διαπράττονται από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης που άφησε τουλάχιστον 220.000 νεκρούς: Γνωρίζουν οι αρχές ότι υπήρχαν ανήλικοι στο στρατόπεδο; Τέλος, ξεκίνησε η επίθεση;

Η πατρίδα της Yeimi Sofía, Puerto Cachicamo, βρίσκεται στον ποταμό Guayabero, στη διασταύρωση των βουνών των Άνδεων, της περιοχής του Αμαζονίου και των απέραντων πεδιάδων της χώρας. Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του είναι η σχεδόν πλήρης απουσία του κράτους.

 

 

Ο Κουστότσιο Τσάβες στην κρεβατοκάμαρα της κόρης του, της Κάρεν, η οποία προσλήφθηκε στο αντάρτικο στις 13. Ο κ. Τσάβες έψαχνε απελπισμένα για πληροφορίες για την κόρη του από τότε που έμαθε για τον βομβαρδισμό.

Η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας δεν έφτασε ποτέ. Το σχολείο, το οποίο διευθύνεται από μια μη κυβερνητική οργάνωση, πηγαίνει μόνο στη 10η τάξη. Η κλινική υγείας έκλεισε όταν η μόνη νοσοκόμα της έφυγε εν μέσω της πανδημίας. Η πλησιέστερη πόλη είναι τέσσερις ώρες μακριά σε έναν χωματόδρομο τόσο τραχιά που ακόμη και τα πιο σκληρά αυτοκίνητα συχνά παγιδεύονται στα λασπωμένα σαγόνια της. Μια βόλτα μπορεί να κοστίσει σχεδόν ένα μισθό.

Πολλοί άνθρωποι είναι γαλακτοπαραγωγοί. Μερικοί καλλιεργούν ή επιλέγουν κόκα, το βασικό προϊόν της κοκαΐνης, μία από τις λίγες κερδοφόρες καλλιέργειες στην απομακρυσμένη περιοχή.

«Είμαστε οι άνθρωποι των ναρκωτικών,» είπε ένας αγρότης.

Δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα, και πολλοί κάτοικοι λένε ότι οι πιο αξέχαστες εμπειρίες τους με το κράτος είναι οι συναντήσεις τους με τους στρατιώτες του, οι οποίοι φτάνουν περιοδικά για να εξαλείψουν τις καλλιέργειες κόκας ή να πολεμήσουν τους αντάρτες. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι συναντήσεις έχουν τελειώσει με κατεστραμμένα μέσα διαβίωσης και τραυματίες πολίτες .

Πριν από την ειρηνευτική συμφωνία, η FARC, είχε μια λαβή σε αυτήν την περιοχή, τιμωρώντας μικρούς εγκληματίες, εκδίδοντας φόρους και οργανώνοντας πλήρωμα εργασίας, όλα υπό την απειλή βίας. Συνελάμβαναν επίσης συνήθως νέους.

Το 2016, όταν το FARC υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία και αποστρατεύτηκε, οι μαχητές του έφυγαν με ένα στόλο σκαφών στον ποταμό Guayabero.

Τρεις μήνες αργότερα, έφτασαν οι αντιφρονούντες της FARC, δήλωσε ο Τζον Άλμπερτ Μοντίλα, 36 ετών, ο πατέρας ενός άλλου κοριτσιού που σκοτώθηκε στον στρατιωτικό βομβαρδισμό, Ντάνα Λισέθ Μοντίλα, 16 ετών.

Στην πόλη της Danna, όχι μακριά από το Puerto Cachicamo, μια γιγαντιαία αφίσα FARC κρέμεται τώρα πάνω από την κεντρική λωρίδα. Στο εστιατόριο που διευθύνεται από τη γιαγιά της, οι αφίσες προσλήψεων FARC βρίσκονται σε κάθε τραπέζι.

«Εγγραφείτε στο FARC», διάβασαν. “Ελάτε μαζί μας σε αυτόν τον πόλεμο των φτωχών του κόσμου ενάντια στους πλούσιους του κόσμου.”

Ο κ. Montilla είπε ότι οι αντιφρονούντες έφυγαν από τα φυλλάδια και κανείς δεν τολμούσε να τους πάρει.

 

 

Υπογράφοντας την ειρηνευτική συμφωνία του 2016, η κυβέρνηση συμφώνησε να φέρει βοήθεια σε τεράστιες περιοχές της χώρας, αυξάνοντας τις ελπίδες στο Πουέρτο Κατσικάμο, δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Λουίς Κάρλος Μπονίλα. Αλλά η βοήθεια δεν έφτασε ποτέ, τουλάχιστον όχι στην ποσότητα που απαιτείται.

Απογοητευμένοι, δεκάδες νέοι στην περιοχή του Γκουαϊμπέρο προσχώρησαν στην εξέγερση από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, είπε.

Οι υπεύθυνοι πρόσληψης πωλούν συχνά τους εφήβους στις ευκαιρίες που ισχυρίζονται ότι παρέχουν: πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα, υπολογιστές, μια αποστολή.

Μερικές φορές οι γονείς φιλούν τα παιδιά τους για καληνύχτα και μετά ξυπνούν για να τα βρουν.

Την τελευταία φορά που ο κ. Montilla είδε την κόρη του την 1η Ιανουαρίου, είπε. Η Ντάνα, η οποία έγινε 16 ετών τον Οκτώβριο, ήταν επίδοξος δημοσιογράφος που είχε αρχίσει να συνεργάζεται με τον Voces del Guayabero , μια ομάδα ντοκιμαντέρ πολιτών.

Μόλις άρχισε η πανδημία, η κυβέρνηση είχε εντείνει την εξάλειψη της κόκας στην περιοχή, προκαλώντας διαμαρτυρίες από ντόπιους που είδαν τους πόρους διαβίωσής τους σε κίνδυνο. Οι κάμερες από το Voces έσπευσαν στις σκηνές.

Καθώς ο στρατός συγκρούστηκε με διαδηλωτές – πυροβολώντας πολλούς πολίτες σε διαφορετικές συναντήσεις – η Ντάνα κάθισε σε ένα μικρό κατάστημα, ένα από τα λίγα μέρη στο Πουέρτο Κατσικάμο με αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια, επεξεργάζοντας τα βίντεο και ανεβάζοντάς τα στο Διαδίκτυο μέσω μιας αδύναμης σύνδεσης.

«Όμως η επιθυμία της ήταν να είναι μαζί μας στον αγώνα», είπε ο Φερνάντο Μόντες Οσόριο, ένας καμεραμάν με τον Βόκο, ο οποίος πυροβολήθηκε σε μια σύγκρουση, αφήνοντας το χέρι του ως λάφυρο.

 

Η προπαγάνδα του FARC κρέμεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο σε μια γειτονική πόλη Puerto Cachicamo.

 

Επειδή η Ντάνα ήταν νέα, την κράτησε στο δωμάτιο επιμέλειας, είπε. Αλλά μιλούσαν συχνά. «Επικεντρώθηκε στην ιδέα ότι τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν».

Τότε μια μέρα τον Ιανουάριο, εξαφανίστηκε.

Ο πατέρας της είπε ότι πίστευε ότι η βία που παρακολούθησε την οδήγησε στους αντάρτες – και ότι ο θάνατός της ήταν πιθανό να δημιουργήσει περισσότερο θυμό, ωθώντας άλλους νέους να συμμετάσχουν στους μαχητές.

«Οι ένοπλες ομάδες θα ενισχυθούν όλο και περισσότερο με όλη αυτή την καταστολή», είπε. «Εάν δεν δημιουργήσουμε αλλαγή, εάν δεν υπάρχει επένδυση, κανένα άλλο όραμα για τους γιους και τις κόρες μας, θα γεμίσουμε τα νεκροταφεία μας με παιδιά».

Δεν ήταν η πρώτη φορά μετά την ειρηνευτική συμφωνία που η κυβέρνηση σκότωσε ανηλίκους σε στρατιωτική επιχείρηση.

Ο βομβαρδισμός ενός άλλου στρατοπέδου αντιφρονούντων της FARC το 2019 οδήγησε στο θάνατο οκτώ παιδιών και εφήβων. Ο Guillermo Botero, τότε υπουργός Άμυνας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μήνες αργότερα, αφού ένας γερουσιαστής της αντιπολίτευσης αποκάλυψε ότι είχε κρύψει τις ηλικίες των θυμάτων από το κοινό.

Το σκάνδαλο ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για τον πρόσφατα εγκατεστημένο Πρόεδρο Iván Duque, έναν συντηρητικό του οποίου το κόμμα αντιτάχθηκε έντονα στην ειρηνευτική συμφωνία.

Οι επικριτές του λένε ότι η στρατηγική του μετά τη συμφωνία επικεντρώνεται πάρα πολύ στην απομάκρυνση μεγάλων ηγετών εγκληματιών και όχι αρκετά στην εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων που υποτίθεται ότι αντιμετώπιζαν τις βασικές αιτίες του πολέμου.

Οι υποστηρικτές του προέτρεψαν την υπομονή. «Δεν μπορούμε να αναιρέσουμε 56 χρόνια πολέμου σε δύο μόνο χρόνια», δήλωσε ο ανώτερος επίτροπος για την ειρήνη του κ. Duque, Μιγέλ Κεμπάλλος, σε συνέντευξη πέρυσι.

Συνολικά 12 άτομα πέθαναν στην επιχείρηση αυτόν τον μήνα και δεν είναι ακόμη σαφές πόσα από αυτά ήταν ανήλικοι.

Ο βομβαρδισμός σκότωσε 10 άτομα, σύμφωνα με το στρατό, ενώ δύο πέθαναν μετά από συγκρούσεις. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς που έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής από το γραφείο του εθνικού ιατρικού εξεταστή είναι μεταξύ 19 και 23 ετών.

Η μητέρα της Yeimi Sofía, Amparo Merchán, και η μικρότερη αδερφή, Nicol, στο δωμάτιό της.

 

Μια τάξη στο Puerto Cachicamo.

Μόλις η κηδεία της Yeimi Sofía έφτασε στο νεκροταφείο, η μητέρα της, Amparo Merchán, επέμεινε να δει την κόρη της για τελευταία φορά. Με απροθυμία, ένας γείτονας άνοιξε το φέρετρο και έκοψε τα πλαστικά στρώματα στα οποία οι υπάλληλοι είχαν τυλίξει τα μέλη της.

Η πόλη καθόταν σιωπηλή πριν το τεμαχισμένο σώμα του κοριτσιού. Σύντομα, η αδερφή της Yeimi Sofía, Nicol, 11 ετών, άρχισε να κλαίει. Οι γείτονες την ώθησαν να είναι δυνατή για τη μητέρα της.

Αργότερα, ένας από τους δασκάλους της πόλης είπε ότι το προσωπικό του σχολείου δεν τολμούσε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα κατά των προσλήψεων. Για να το κάνει αυτό, είπε ο δάσκαλος, θα τους μετατρέψει σε «ζωοτροφές κανόνι» για τους αντάρτες.

Δεν είναι σαφές εάν ο βομβαρδισμός του Μαρτίου ήταν νόμιμος, δήλωσε ο Ρενέ Προβόστ, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο McGill.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα παιδιά που εντάσσονται σε μια ένοπλη ομάδα μπορούν να γίνουν μαχητές και επομένως μπορούν να επιτεθούν νομικά από κυβερνήσεις.

Αλλά ο νόμος απαιτεί επίσης από τους κρατικούς φορείς να διερευνήσουν εάν οι ανήλικοι είναι παρόντες σε έναν συγκεκριμένο στόχο, και εάν είναι, να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να σώσουν τα παιδιά ή να εξετάσουν εάν η αξία του στόχου είναι αρκετά υψηλή για να δικαιολογήσει τους θανάτους εφήβων.

«Ο ανθρωπιστικός νόμος επιβάλλει καθήκον να ασκεί περιορισμούς σε επιθέσεις εναντίον παιδιών στρατιωτών», είπε, «και εάν αγνοηθούν τέτοια καθήκοντα, ανοίγει την πόρτα για ποινική ευθύνη για όσους έλαβαν τις αποφάσεις».

Στην πιο ακραία περίπτωση, εάν μια κυβέρνηση δεν διερευνήσει και τιμωρήσει τους υπεύθυνους, μια τέτοια υπόθεση θα μπορούσε να αναληφθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σε μια συνέντευξη, ο υπουργός Άμυνας Ντιέγκο Μολάνο δήλωσε ότι η επίθεση εντάσσεται στις παραμέτρους του διεθνούς δικαίου.

Αρνήθηκε επανειλημμένα να πει αν ο στρατός ήξερε αν ήταν ανήλικοι στο στρατόπεδο, προσθέτοντας ότι ήταν γενικά «πολύ δύσκολο» να προσδιοριστούν οι ηλικίες των ανθρώπων που ήταν παρόντες σε στρατιωτικό στόχο.

Ο Χαβιέ Κορταζάρ αγκαλιάζει την κόρη του, Αντρέα, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη των δύο κοριτσιών που σκοτώθηκαν στο στρατιωτικό βομβαρδισμό.

 

Σε μια επαγρύπνηση για τη Yeimi Sofía, η μητέρα της τραβά μια φωτογραφία του σώματός της.

Αλλά είπε επίσης ότι η παρουσία παιδιών δεν θα σταματούσε απαραίτητα μια τέτοια επέμβαση.

«Αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εγκληματίες όπως ο Gentil Duarte είναι ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στρατολογούν νέους και ελπίζουν ότι αυτό θα περιορίσει τη χρήση της νόμιμης δύναμης του κράτους» , δήλωσε στην εφημερίδα El Espectador . «Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται όταν χρειάζεται, αλλά πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται δύναμη».

Στο Puerto Cachicamo, ο Custodio Chaves, 34 ετών, δεν έχει δει την κόρη του Karen από τότε που εξαφανίστηκε πριν από δύο χρόνια, στις 13.

Ο κ. Τσάβες είπε ότι προσλήφθηκε από τους αντιφρονούντες της FARC. Από την επίθεση τον Μάρτιο, δεν έχει ησυχάσει.

«Πονάει η κόρη μου;» ρώτησε. «Υποφέρει ή όχι; Σκοτώθηκε από βόμβα; Είναι κομμάτια; “

Αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση θα του το πει ποτέ.

Μετά από «χιλιάδες και χιλιάδες ψέματα», είπε, «είναι αδύνατο να τα πιστέψεις».

Η Julie Turkewitz είναι επικεφαλής του γραφείου των Άνδεων, καλύπτοντας την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, το Περού, το Σουρινάμ και τη Γουιάνα. Πριν μετακομίσει στη Νότια Αμερική, ήταν εθνική ανταποκρίτρια που κάλυπτε την Αμερικανική Δύση.@julieturkewitz

Μια έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίζεται σε έντυπη μορφή στις 27 Μαρτίου 2021 , Τμήμα Α , Σελίδα 1 της έκδοσης της Νέας Υόρκης με τον τίτλο: Παιδιά παγιδευμένα στο Crossfire As War Drags On στην Κολομβία .

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους