Παγωτά Δωδώνη: στον «αέρα» η εύρεση επενδυτή

14 Ιανουαρίου, 2019
Παγωτά Δωδώνη: στον «αέρα» η εύρεση επενδυτή
Σε αναζήτηση επενδυτή βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια μετά από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας με τις πιστώτριες τράπεζες, τα Παγωτά Δωδώνη

Παγωτά Δωδώνη: στον «αέρα» η εύρεση επενδυτή

Σε αναζήτηση επενδυτή βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια μετά από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας με τις πιστώτριες τράπεζες, τα Παγωτά Δωδώνη, ωστόσο, παρά το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει δύο υποψήφιοι, το σχήμα των ελληνικών εταιρειών Γιώτης-Γρηγόρης και η Switz Group του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, δεν έχει προχωρήσει κάποια περίπτωση. 

Αμφότεροι οι υποψήφιοι υποτίθεται ότι έχουν υποβάλλει προσφορά για την απόκτηση της εταιρείας κοντά στα 8 με 9 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι τράπεζες στοχεύουν να επιτύχουν καλύτερο τίμημα. 

Ο ιδιοκτήτης του Switzgroup, Taizoon Khorakiwala, έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον γενικότερα για την ελληνική αγορά τροφίμων, έχοντας ήδη προχωρήσει σε δύο εξαγορές: της Olympic Foods και της CSM Bakery Solutions (και οι δύο στον κλάδο των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής). 

Παγωτά Δωδώνη: κορυφή και «πτώση»

Τα «Παγωτά Δωδώνη» ιδρύθηκαν το 1967, παράλληλα με την πρώην συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παγωτού στα καλά τους χρόνια. Σήμερα, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων gelateria, ενώ τα προϊόντα της βρίσκονται πάνω από 100 σημεία που πωλούν αποκλειστικά παγωτό Δωδώνη. Παράλληλα πραγματοποιεί εξαγωγές σε Αγγλία και Γερμανία.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (του 2016) οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 9,1 εκατ ευρώ έναντι 9,3 εκατ ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε κέρδη ύψους 740 χιλ. έναντι ζημιών 234 χιλ. το 2015.

Η εταιρεία εμφάνισε το 2016 ζημιές μετά τους φόρους ύψους 2,44 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,21 εκατ ευρώ που είχε εμφανίσει στη προηγούμενη χρήση. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας «Παγωτά Δωδώνη», η συνολική αγορά του παγωτού στην Ελλάδα σημείωσε κάμψη για μία επιπλέον χρονιά, ενώ και η αγορά τυποποιημένου παγωτού –η οποία συνήθως κατέγραφε σταθεροποιητικές τάσεις λόγω της ενίσχυσης του παγωτού ιδιωτικής ετικέτας- κατέγραψε τελικά μικρή πτώση ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της οικονομικής θέσης των καταναλωτών, απόρροια της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει τη χώρα. 

Σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική κρίση που πλήττει και τον κλάδο της εστίασης και με τον αυξημένο δανεισμό της εταιρείας, ο οποίος δημιουργεί υψηλό και δυσανάλογο με τα οικονομικά της αποτελέσματα χρηματοοικονομικό κόστος, η χρήση μέσα 2016 επέφερε αρνητικά αποτελέσματα και επιδείνωσε τα Ίδια Κεφάλαια της Εταιρείας.

Ωστόσο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο ανεξάρτητος έλεγχος επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας (IBR) που είχε ως στόχο τον υπολογισμό του βιώσιμου επιπέδου τραπεζικού χρέους της εταιρείας και στον από κοινού με τις πιστώτριες τράπεζες σχεδιασμό της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του.

Επί του παρόντος εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, ώστε να συμφωνηθεί η βέλτιστη αναδιάρθρωση του δανεισμού της προκειμένου αυτός να καταστεί πάλι βιώσιμος.

Αξίζει, φυσικά, να αναφερθεί ότι τα «Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ» είναι σήμερα ηγέτης παραγωγός και λιανέμπορος ποιοτικού χύμα παγωτού. Το brand «Δωδώνη» έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα που φτάνει το 98% και είναι άμεσα συνδεδεμένο με το

ποιοτικό παγωτό.

 Αναλυτικότερα, η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της μέσω:

– Δικτύου 72 καταστημάτων franchise Δωδώνη

– Δικτύου 121 μικρότερων σημείων-«γωνίες» που πωλούν προϊόντα Δωδώνη

– 600 σημείων HO.RE.CA. (καφετερίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία)

– 700 σημείων πωλήσεων οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ αλλά και μικρά Μίνι Μάρκετ, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Με πληροφορίες από insider.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους