Παγκόσμια Ημέρα Πατσά: γιορτάζουμε με μια εκλεκτή συνταγή

24 Οκτωβρίου, 2019
Παγκόσμια Ημέρα Πατσά: γιορτάζουμε με μια εκλεκτή συνταγή
Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει αυτό το εκλεκτό πιάτο της γαστρονομίας της, αφού κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου είναι καθιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (World Tripe Day)!

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη φράση “Πάμε για έναν πατσά;” μετά από ξενύχτι με… αλκοόλ; Πόσες φορές που το κρύο πάγωσε όλο μας το σώμα, δεν μας έκανε να λιγουρευτούμε ένα ζεστό, θεραπευτικό πιάτο… πατσά! Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει αυτό το εκλεκτό (ή για κάποιους άλλους… αηδιαστικό) πιάτο της γαστρονομίας της, αφού κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου είναι καθιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (World Tripe Day)!

 

Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά» («Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου και με αρκετές δόσεις χιούμορ να προωθήσει την κατανάλωσή του.

 

Η επιλογή της 24ης Οκτωβρίου ανατρέχει στον 17ο αιώνα. Την ημερομηνία αυτή του 1662, ο Άγγλος δημόσιος λειτουργός και βουλευτής Σάμιουελ Πιπς (1663-1703), συγγραφέας του πιο προβεβλημένου προσωπικού ημερολογίου στην Μεγάλη Βρετανία, έγραψε «για ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά», που μαγείρεψε ο ίδιος και συνέφαγε με την συμβία του. Ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το συνόδευσε μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως ανέφερε στο διάσημο «Ημερολόγιό» του.

 

Συνταγή: πατσάς με σκορδοστούπι

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ½ κιλό χοιρινά ποδαράκια και κοιλιά, έτοιμα καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10-12 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Μπούκοβο (σπόροι σπασμένης πιπεριάς)

 

Για το σκορδοστούμπι

  • Σκελίδες από 1 κεφάλι σκόρδο
  • 500 ml ξίδι

 

Εκτέλεση

Πλένετε πολύ καλά και καθαρίζετε (ξύνετε) τα ποδαράκια και την κοιλιά. Τα βράζετε μέσα σε 4 λίτρα νερό, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα. Όταν μαλακώσουν αρκετά, προσθέτετε το κρεμμύδι, τα πιπέρια και το αλάτι. Συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 3-4 ώρες.

Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και το κόβετε στο μέγεθος που προτιμάτε (ψιλοκομμένος ή πιο χοντρός πατσάς). Τα ρίχνετε και πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Ελέγχετε για αλάτι και συνεχίζετε το βράσιμο της σούπας για να δέσει ο ζωμός.

Για να φτιάξετε το σκορδοστούμπι, βάζετε σε μπουκάλι με ξίδι τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου. Σερβίρετε τον πατσά σε βαθιά πιάτα, ρίχνετε σκορδοστούμπι και πασπαλίζετε με 1-2 σπόρους μπούκοβο.

 

Καλή σας όρεξη!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ