Creta Farms: Τέλος και επίσημα! Η «Αλλαντοβιομηχανία Ρεθύμνου» είναι η νέα επωνυμία της επιχείρησης που παίρνει τη θέση της Creta Farms.

Το τέλος εποχής για την άλλοτε κραταιά αλλαντοβιομηχανία της χώρας, την Creta Farms, γράφτηκε όταν ο εμφύλιος πόλεμος των πρώην βασικών μετόχων, αδερφών Δομαζάκη την οδήγησε στο παρά ένα της καταστροφής και στα χέρια του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου περίπου δύο χρόνια πριν μέσω της IMPALA INVEST BV.

Μία κίνηση που ουσιαστικά έθεσε σχεδόν το σύνολο του ενεργητικού και τμήμα του παθητικού της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας κάτω απ’ την ομπρέλα της Bella Bulgaria, του ομίλου τροφίμων που δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια ο επιχειρηματίας στη Βουλγαρία.

Η Impala Hellas με μοναδικό μέτοχο την Bella Bulgaria, που συστάθηκε στις αρχές του 2020 μετονομάστηκε τελικά σε Creta Farm Foods με την απορρόφηση όλων των παραπάνω, αφήνοντας την παλιά Creta Farms ένα «κουφάρι», στο οποίο πέραν των δύο αδελφών «εγκλωβίστηκαν» και πολλοί μέτοχοι που βρέθηκαν εν τω μέσω του εμφυλίου μη μπορώντας να αντιδράσουν μετά και την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Όλοι αυτοί τώρα υποτίθεται καλούνται να αποφασίσουν τη μετονομασία του «κουφαριού» μιας και η διοίκηση που είχε οριστεί απ’ τον Ιανουάριο του 2020 αποφάσισε να προτείνει την αλλαγή επωνυμίας, διακριτικού τίτλου καθώς και έδρας σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε για τις 23 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα προτείνει να εγκρίνουν την αλλαγή της επωνυμίας από «ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» σε «ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Παράλληλα προτείνει την αλλαγή του διακριτικού τίτλου της εταιρείας από «ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Α.Β.Ε.Ε.» σε «ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΕΒΕ». Με βάση τα παραπάνω η εταιρεία θα αποκαλείται στο εξωτερικό “Rethymnon Meat Industry Industrial and Commercial SA”.

Επιπρόσθετα στη ΓΣ οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν και τη μεταφορά της έδρας της επιχείρησης απ’ τον Δήμο Αρκαδίου Νομού Ρεθύμνης, όπου ο Στυλιανός Δομαζάκης, είχε δημιουργήσει το 1970 την πρώτη οργανωμένη μονάδα χοιρινού κρέατος, στην πόλη του Ρεθύμνου.

Μπορεί να σημαίνει αυτό προσπάθεια επανεκκίνησης και κάτι από το οποίο έχουν να ελπίζουν κάτι οι μέτοχοι; Μάλλον όχι! Περισσότερο αποσκοπεί στο να κοπεί η οποιασδήποτε σύνδεση με το νέο σχήμα της Creta Farm Foods που δημιουργήθηκε. Εξάλλου στο «κουφάρι» δεν έμεινε και τίποτα αξίας από το οποίο οι μέτοχοι είχαν να ελπίζουν σε κάτι…

Creta Farms: «Πόλεμος» Δομαζάκη – Βιντζηλαίου – «Δεν έβαλες ούτε ένα ευρώ»

Πώς οδηγήθηκε στην καταστροφή η κορυφαία εταιρεία; Ο «πόλεμος» που δεν γνώριζε κανείς.

«Απολύτως ανυπόστατους» χαρακτηρίζει η νέα διοίκηση της Creta Farms τους ισχυρισμούς του Κωνσταντίνου Δομάζακη, o οποίος έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης με την οποία έχει επικυρωθεί η συμφωνία Εξυγίανσης και Μεταβίβασης της εταιρείας στην Ιmpala του Δημήτρη Βιντζηλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εκ των ιδρυτών της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, στρέφεται κατά του νέου επενδυτικού σχήματος υποστηρίζοντας ότι «οι φερόμενοι επενδυτές της εταιρείας ουδέν κεφάλαιο έχουν διαθέσει για τη στήριξή» της εταιρείας.

Στην ανακοίνωση της Creta Farms επισημαίνεται ότι «συνολικά μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες η Creta Farms χρηματοδοτήθηκε με τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ καταβολή κεφαλαίου από την IMPALA INVEST BV, 4 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και 4 εκ. ευρώ σε εμπορεύματα από τον στρατηγικό επενδυτή».

Ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, κύριος μέτοχος της Impala Invest δηλώνει ότι «η Creta Farms έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Η μαύρη εποχή της κακοδιαχείρισης και της απαξίωσης από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει τελειώσει και η Creta Farms είναι πλέον μέλος ενός μεγάλου ομίλου με σημαντικό αποτύπωμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Το μέλλον της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική του Ομίλου μας και η Creta Farms θα έχει στρατηγικό ρόλο στα μακροπρόθεσμα σχέδια μας» δηλώνει ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, κύριος μέτοχος της Impala Invest.

«Προφανώς οι όποιοι ισχυρισμοί της προηγούμενης ιδιοκτησίας για την τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας είναι παντελώς ανυπόστατοι και απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να υπονομεύει την αξία της Creta Farms και να καπηλεύεται την προσπάθεια των εργαζόμενων της» τονίζει ο κ. Βιντζηλαίος.

Creta Farms: Πωλήσεις 82 εκατ. ευρώ και EBITDA 4,6 εκατ. ευρώ το 2020

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για το 2020, σημειώνεται πως οι συνολικές πωλήσεις έτους ανήλθαν σε 82 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για την περίοδο διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ ενώ ενισχύθηκε και η ρευστότητα της εταιρείας με 13 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2020.

«Στη διάρκεια του 2020, o όμιλος Impala Invest BV, προχώρησε αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας δυναμικής στρατηγικής εξυγίανσης και ανάκαμψης της Creta Farms, επενδύοντας στους δύο πυλώνες που καθιέρωσαν την Creta Farms ως ηγέτιδα εταιρεία στη μακρόχρονη πορεία της: την καινοτομία και τους εργαζόμενους της» επισημαίνεται.

Προτεραιότητα του νέου επενδυτή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ήταν «να ανακτήσει η Creta Farms τις αποκλειστικές διεθνείς πατέντες παραγωγής που είχε αναπτύξει, δίνοντας έτσι τέλος στην καταχρηστική και παράνομη μεταφορά που είχε γίνει το 2015 από τους δύο πρώην μετόχους της σε προσωπική εταιρεία τους στην Κύπρο. Παράλληλα η Creta Farms αποκατέστησε πλήρως την τακτική μισθοδοσία του προσωπικού της, μετά από μία τριετία απαξίωσης από την προηγούμενη ιδιοκτησία, ενώ ήδη προχώρησε και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της. Η εταιρεία σήμερα έχει 600 εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι στην Κρήτη».

ΠΗΓΗ