ΟΠΙ: νέο ΔΣ με ξαφνική απόφαση από την υπουργό πολιτισμού

Οκτ 24, 2019
ΟΠΙ: νέο ΔΣ με ξαφνική απόφαση από την υπουργό πολιτισμού
Σε αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) προέβη το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σε αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) προέβη το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Η αλλαγή στο Δ.Σ. του Οργανισμού γίνεται σε μια χρονική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον των δημιουργών οι οποίοι εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, από την αποκάλυψη του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, για το οποίο είχε ενημερώσει συστηματικά το ΠΑΣΚΕΔΙ, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς να εισπράττουν τα νόμιμα χρήματά τους και περιμένουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την λειτουργία του δικού τους αυτοδιαχειριζόμενου φορές, της «ΕΔΕΜ».

Το πρόβλημα με τους Οργανισμούς διαχείρισης είχε επισημανθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή από το Σωματείο μας και, παρόλο που αρχικά βρεθήκαμε στο στόχαστρο όλων επειδή απλώς λέγαμε αυτό που συνέβαινε, τελικά ήρθε η δικαίωση αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας για μια ολόκληρη σχεδόν απάτη που παιζόταν σε βάρος τόσο των καταστημάτων όσο και των δημιουργών.

Φυσικά, η μετέπειτα συνεργασία με τη Soundreef, την κορυφαία Ευρωπαϊκή ΑΟΔ, πρόσφερε στα καταστήματα Εστίασης που δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα, τη μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσουν νόμιμες άδειες δημόσιας εκτέλεσης μουσικής για ένα πλούσιο ρεπερτόριο με πάνω από 310.000 τραγούδια.

 

Η αιφνιδιαστική αλλαγή

Η υπουργός Πολιτισμού αιφνιδίασε τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ των οποίων δεν έχει ζητήσει ακόμη τις παραιτήσεις

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί πως η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επέλεξε να αιφνιδιάσει τόσο τους δημιουργούς όσο και τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. από τους οποίους δεν είχε καν ζητήσει τις παραιτήσεις τους ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις ενώ παράλληλα δεν έχει δημοσιευθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το σχετικό ΦΕΚ!

 

Να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, πως τόσο ο Πρόεδρος του ΟΠΙ, κ. Γιάννης Αντωνιάδης όσο και τα υπόλοιπα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ είχαν εκφράσει προσφάτως τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την επιλογή της κ. Μενδώνη να συστήσει νέα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα και να τοποθετήσει στην θέση της Προέδρου την επί σειρά ετών πρώην διευθύντρια του ΟΠΙ την κ. Ειρήνη Σταματούδη.

 

Το νέο ΔΣ του ΟΠΙ

Τα άτομα που θα απαρτίζουν το νέο Δ.Σ. του ΟΠΙ είναι ο Παναγιώτης Τσίρης, (Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου), που αναλαμβάνει Πρόεδρος, ο Νικόλαος Μαυρίκας (Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), οι δικηγόροι Βασιλική Αλιμπέρτη, η οποία είναι παράλληλα μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού αλλά και μέλος της νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, Κλεοπάτρα Κούτρα, Ζωή Μαυροσκότη και Ανδρέας Παπακωνσταντίνου αλλά και η δημοσιογράφος και Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

 

Τι είναι ο ΟΠΙ

Ο ΟΠΙ για τον γνωμοδοτικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1993 και έχει ως βασικό αντικείμενο την προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων, την εποπτεία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και τη νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.

Ο ΟΠΙ ασχολείται δηλαδή με κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, εκπροσωπεί την Ελλάδα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς καθώς και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους