Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος: άμεση επίλυση στο θέμα του χύμα τσίπουρου

3 Μαρτίου, 2020
foros-ee-tsipouro-tsikoudia
Επιστολή προς τα υπουργεία Ανάπτυξης έστειλε η Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος για επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει.

Επιστολή προς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Κομμάτων, την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συλλόγους-μέλη ΟΑΑΕ και το ΠΑΣΚΕΔΙ έστειλε η Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, στον απόηχο της συνεργασίας του ΟΑΑΕ τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου με το Υπουργείο Ανάπτυξης για επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει.

Κύριο θέμα αποτελεί ο αναβρασμός που επικρατεί στους χιλιάδες αγρότες-παραγωγούς τσίπουρου/τσικουδιάς και στους χιλιάδες εστιάτορες λόγω της πρόσφατης Σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕ&ΠΚ), με την οποία απαγορεύεται η χρήση των όρων «χύμα τσίπουρο/τσικουδιά» στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων, και κατ’ επέκταση η ελεύθερη κυκλοφορία των ποτών μας με την ονομασία για την οποία λάβαμε άδεια απόσταξης από τις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα (Ν. 2960/2001).

Όπως σημειώνεται στην επιστολή αυτή, στόχος είναι μεταφερθούν με σαφήνεια οι προβληματισμοί του ΟΑΑΕ σχετικά με την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ βάσει του οποίου πραγματοποιούν ελέγχους στα καταστήματα μαζικής εστίασης τα συνεργεία της ΓΓΕ&ΠΚ και, όπως διαδίδεται μέσω του τύπου, επιβάλλονται πρόστιμα. Παράλληλα, αιτούνται την ανάκληση της Σχετικής εγκυκλίου.

Όπως συνοψίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή:

1) Οι «Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ» θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 20131. Κωδικοποιήθηκαν το 2013 και το 20172.

2)  Σύμφωνα με την παράγραφο 1 της Σχετικής, η επιβολή προστίμου 1.000€ σε μονάδες ομαδικής εστίασης εδράζεται στο άρθρο 75(3)(γ) των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ 2017.

3) Το άρθρο 75 αποτελεί «τεχνικό κανόνα» κατά την Ευρωπαϊκή Οδηγία Διαφάνειας στην Ενιαία Αγορά 98/343 και 2015/15354, σύμφωνα με τις ένας εθνικός τεχνικός κανόνας πρέπει πρώτα να κοινοποιηθεί στην πλατφόρμα TRIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να βγει σε τρίμηνη διαβούλευση στην ΕΕ πριν εφαρμοσθεί.

4) Πράγματι στις 15/10/2012, πριν την έκδοση της πρώτης ΥΑ με τους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ 2013, η χώρα μας κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο των Κανόνων5 ως είχε υποχρέωση. Όμως το άρθρο 75 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ 2017 (άρθρο 95 Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ 2013) δεν συμπεριλήφθηκε στο κοινοποιηθέν σχέδιο.

5) Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου6, μη-τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας κοινοποίησης και τρίμηνης αναμονής πριν την εφαρμογή τεχνικού κανόνα επιφέρει ακυρότητα και μη-εφαρμογή του τεχνικού κανόνα («… οι ιδιώτες μπορούν να τα επικαλούνται ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, τα οποία οφείλουν να αρνούνται την εφαρμογή εθνικού τεχνικού κανόνα ο οποίος δεν κοινοποιήθηκε σύμφωνα με την οδηγία»).

6) Επομένως, το επίμαχο άρθρο 75 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ 2017 που μνημονεύεται στη Σχετική εγκύκλιο και βάσει του οποίου επιβάλλουν -σύμφωνα με δελτία τύπου που δημοσιεύονται- πρόστιμα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΓΓΓΕ&ΠΚ, είναι άκυρο και μη-εφαρμόσιμο λόγω μη κοινοποίησής του στην ΕΕ, κατά παράβαση των οδηγιών 98/34 (το 2013 και το 2014) και 2015/1535 (το 2017).

Κλείνοντας, με την επιστολή αυτή ο ΟΑΑΕ ζητά την άμεση παρέμβαση των αρχών με σκοπό την επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερα κατάσταση, δια της άμεσης ανάκλησης της Σχετικής εγκυκλίου και την προσήκουσα ενημέρωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως σημειώνεται, είναι αδήριτη ανάγκη να σταματήσει η τρομοκράτηση των εστιατόρων για την επιβολή προστίμων βάσει του συγκεκριμένου Κανόνα ΔΙΕΠΠΥ, καθώς επίσης να ενημερωθεί το κοινό ότι «δεν απαγορεύθηκε το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά», ώστε να επέλθει ηρεμία στην αγορά.

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους