Οι τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εστίασης στον τουρισμό!

1 Φεβρουαρίου, 2019
Οι τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εστίασης στον τουρισμό!
Σημαντική διαπίστωση: η ΕΣΤΙΑΣΗ και ειδικότερα, το φαγητό και το ποτό αποτελούν βασικό παράγοντα για την τουριστική δραστηριότητα μιας χώρας

Οι τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εστίασης στον τουρισμό!

Οι κορυφαίες τάσεις στον γαστρονομικό τουρισμό, σύμφωνα με τις απόψεις 71 ειδικών του χώρου της εστίασης και των ποτών από 60 χώρες, επιβεβαιώνουν μια σημαντική διαπίστωση: η ΕΣΤΙΑΣΗ και ειδικότερα, το φαγητό και το ποτό αποτελούν βασικό παράγοντα για την τουριστική δραστηριότητα μιας χώρας.

Αυτό επιβεβαιώνεται με τα ευρήματα της σχετικής έκθεσης που δημοσιεύσε σήμερα (σ.σ 1/2) η Παγκόσμια Ένωση Γαστρονομικών Ταξιδίων, WFTA.

Η έκθεση εντόπισε τις ακόλουθες τάσεις:

-Οι ταξιδιώτες και καταναλωτές νοιάζονται περισσότερο από ποτέ με ο,τιδήποτε σχετίζεται με το φαγητό και το ποτό. Το ενδιαφέρον τους συνεχίζει να αυξάνεται χάρη στο ρόλο των social media.

-Η προσφορά αυθεντικών προϊόντων ή εμπειριών κρίνεται απαραίτητη. Οι επισκέπτες απαιτούν όλο και περισσότερο αυθεντικό φαγητό και ποτό και εμπειρίες.

-Η ανάγκη διαφύλαξης του πολιτισμού είναι επείγουσα και δεν περιορίζεται στην κουζίνα αλλά και σε άλλα πολιτιστικά αγαθά όπως η μουσική, η μόδα, η αρχιτεκτονική και άλλα που απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση.

-Η αποτυχία να στηριχθούν μικρές επιχειρήσεις φαγητού και ποτού θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης της τοπικής εμπειρίας, καταργώντας έτσι εντελώς έναν από τους κύριους λόγους για γαστρονομικά ταξίδια, καθώς οι προορισμοί αρχίζουν ήδη να μοιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους.

-Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι θα επωφεληθούν εάν γνωρίζουν περισσότερα για την ιστορία των εμβληματικών γαστρονομικών προϊόντων και παραδόσεως της περιοχής τους, καθώς και γιατί η διαφύλαξη του γαστρονομικού πολιτισμού αποτελεί εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Επομένως, οι κάτοικοι θα πρέπει να θεωρούνται σημαντικός στόχος της αγοράς.

-Οι εμπειρίες φαγητού και ποτού που προσφέρουν οι επιχειρήσεις και οι προορισμοί συχνά δεν ταιριάζουν με τις προσδοκίες των ταξιδιωτών. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να κατανοήσουν ότι δεν πωλούν απλώς προϊόντα γαστρονομίας αλλά και μια εμπειρία. Όταν οι προσδοκίες των επισκεπτών δεν ικανοποιούνται, σχηματίζεται αρνητικά εντύπωση για τον προορισμό.

-Ο γαστρονομικός τουρισμός δεν τροφοδοτεί απλώς τους προορισμούς με περισσότερους τουρίστες που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην προστασία της τοπικής κληρονομιάς θέτοντας στο επίκεντρο το τοπικό φαγητό και ποτό, μεταδίδοντας μια αίσθηση υπερηφάνειας στους κατοίκους και δημιουργώντας ζήτηση για εξαγωγές τοπικών προϊόντων μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού.

Το συμπέρασμα από όλες αυτές τις διαπιστώσεις είναι ότι ο δυναμικός και πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραματίζει η Εστίαση στον τουρισμό χρειάζεται στήριξη προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Κι αν μέσα σε όλο αυτό το κλίμα πίεσης που ασκείται στις επιχειρήσεις Εστίασης στην Ελλάδα, πολλά καταστήματα διαπρέπουν, ας σκεφτούμε όλοι τι μπορεί να γίνει αν υπάρξει το ανάλογο πλαίσιο υποστήριξης.

*Η WFTA ιδρύθηκε το 2003 ως μη κερδοσκοπικός μη κυβερνητικός οργανισμός και θεωρείται ο κορυφαίος φορέας στον κόσμο στο γαστρονομικό τουρισμό.

Με πληροφορίες από το cna.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους